Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz hekimi Periodontoloji Uzmanı Dt. Sultan Özel,  Dünya Oral Sağlık günü dolayısıyla bilgiler verdi. Özel; “ Diş ve diş eti hastalıkları bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. Dişlerinizi günde 2 kez florürlü diş macunu kullanarak ve dişetlerine de masaj yaparak fırçalayın. Yılda 2 kez düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidin” dedi.

Haber: Aslı Akış

Ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapılmalı, etkin ağız bakımı nasıl olmalı Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz hekimi Periodontoloji Uzmanı Dt. Sultan Özel tek tek anlattı. Özel, ailelere öneride bulunarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini belirtti.

Ağız- diş sağlığı genel sağlığın ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez unsurları olduğuna dikkat çeken Özel; “Ağız- diş sağlığının korunması, ağız ve dişlerin çiğneme, konuşma ve estetik açıdan görevlerini sürdürebilmeleri açısından da önemlidir. Yetersiz ağız hijyeni; kalp damar hastalıkları, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, zatürre, diyabet ve endokardit (kalbin iç duvarı iltihabı), gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırmaktadır. Bu riskleri kontrol altına almak ve ağız diş sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla 20 Mart tarihi “Dünya Oral Sağlık Günü” /“Dünya Ağız Sağlığı Günü” olarak ilan edilmiştir” diye konuştu.

“DİŞ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARI ÜLKEMİZDE DE EN SIK RASTLANAN SAĞLIK SORUNUDUR”

Sultan Özel, diş ve diş eti hastalıklarına da dikkat çekerek; “Ağız vücudun aynasıdır ve erken uyarı sistemi olarak görev yapar. Sistemik hastalıkların % 90’ı ağızda belirti verir. Pek çok hastalık dişetleri, tükürük miktarı ve kalitesini de etkiler. Diş ve diş eti hastalıkları bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için de toplum tarafından gereken önem gösterilmemektedir” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUKLARINIZIN AĞIZ DİŞ BAKIMLARINI BEBEKLİKTEN İTİBAREN İHMAL ETMEYİN”

Özel, Ağız-  Diş Sağlığı sorunlarını önlemek için de tavsiyelerde bulunarak; “Dişlerinizi günde 2 kez florürlü diş macunu kullanarak ve dişetlerine de masaj yaparak fırçalayın. Dişlerin ara yüzlerini günde 1 kez diş ipi ile temizleyin. Karbonhidrat tüketimini kısıtlayın. Tütün ürünlerini kullanmayın. Çocuklarınızın ağız diş bakımlarını bebeklikten itibaren ihmal etmeyin.

“ÇOCUKLARINIZA DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRIN”

Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığını kazandırın. Çocuklarınıza ödül olarak şeker vermeyin, onların doğru beslenme alışkanlığı edinmelerini, çiğneme yoğunluklu beslenmelerini sağlayın. Yılda 2 kez düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidin. Çocuklarınızı da 1 yaşından itibaren diş hekimi ile tanıştırın ve kontrollerini aksatmayın” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE