Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Sağlık-Sen Bolu Şube Başkanı Furkan Özübek, Bolu’nun Gölyüzü Mahallesi'nde 112 sağlık çalışanlarına yapılan saldırıyla ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Özübek, sağlıkta şiddetin vahşete dönüştüğünü ve insanlıktan çıkmış zorbaların sağlık çalışanlarının canına kast ettiğini sert bir dille eleştirdi.
“Sağlıkta Şiddet Vahşete Dönüştü”
Özübek, sağlıkta şiddetin vahşice bir hal aldığını ve histerik bir şekilde sağlık çalışanlarının canına kast eden zorbaların olduğunu belirtti. Dün bir 112 çalışanının hasta tarafından saldırıya uğrayarak darp edildiğini ve 3 günlük rapor aldığını ifade eden Özübek, "Kendilerine geçmiş olsun diyoruz. Saldırganın en ağır cezayı almasını istiyoruz. Vicdanını kaybetmiş, zerre insanlıktan nasibini almamışlara gösterilen her toleransın sağlıkta şiddeti daha da artıracağı bilinen ve yaşanılan bir gerçektir," dedi.
“Sıfır Toleranslı Alan İlan Edilmesi”
Özübek, Türk Sağlık-Sen olarak sağlıkta şiddetin en aza indirilmesi için çözüm önerilerini ısrarla dile getirmeye devam edeceklerini belirtti. "Sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerimiz süratle hayata geçirilmelidir. Bu alanlarda herhangi bir suçun ertelenmesi, paraya çevrilmesi imkânsız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir. Ayrıca, şiddet uygulayanlara acil haller dışında kamu sağlık hizmetinin belirli bir süre ücretli verilmesi gibi önlemler acilen hayata geçmelidir," şeklinde konuştu.
“Sağlık Çalışanlarının Artık Tahammül Edecek Sabrı Kalmamıştır”
Özübek, şiddeti önlemenin yolunun bu düzenlemeleri uygulamak ve asla taviz vermemekten geçtiğini vurguladı. "Hiç kimseyi ayırt etmeden bu çirkinliği ve vahşeti gerçekleştirenlere hak ettiği ceza verilmelidir. Aksi takdirde ne yazık ki şiddetin önlenmesi mümkün değildir. Sağlık çalışanlarının yaşadıklarına bir son verilmesinin başka bir çaresi yoktur. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. Kınamakla, unutmakla ve münferit bir olay gibi görmekle bu şiddetin sonu gelmez, çalışan kendini güvende hissedemez. Hastaları hayata tutundurmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşayan sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır," dedi.
Özübek, sağlıkta şiddetin kesin çözümü için en kısa sürede somut adımlar atılması ve en ağır cezaların verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kolluk kuvvetleri ile koordineli olarak bir şiddeti önleme ve şiddetten koruma uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında, maddi hasarlı trafik kazalarına yaklaşır gibi bir tutum sergilenmemesi gerektiğini ve en kısa zamanda olay yerine intikal edilmesi için gerekli prosedürlerin oluşturulması gerektiğini söyledi. Böylelikle oluşabilecek bazı felaketlerin önüne geçileceğini belirtti.