Bolu İl Müftüsü Orhan Genç, koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla Ramazan ayında alınacak tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar kapsamında, bilgilendirme metni yayımladı.

Haber: Ömer Çetinaslan

Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde, hastalığın yayılımını engellemek ve sosyal mesafeyi korumak amacıyla Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından bu yılki Ramazan ayını kapsayacak bir dizi tedbirler alındı. Buna göre, kurul tarafından alınan tedbirler kapsamında, salgın süreci boyunca vakit, Cuma ve Teravih namazlarının cemaatle birlikte kılınmaması yönünde karar alındı.

Bolu İl Müftüsü Orhan Genç, Ramazan ayına ilişkin yayımladığı bilgilendirme metninde, alınacak tedbirleri ve dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

23 Nisan Perşembe akşamı evlerimizde kılacağımız ilk teravih namazı ve 24 Nisan Cuma günü ilk orucumuzla birlikte inşallah Ramazan Ayına başlamış olacağız. Rabbim idrak edeceğimiz Ramazan Ayını ülkemiz ve İslam âlemi için hayırlı eylesin. Zor günlerden geçiyoruz. Dolayısıyla bu ramazan ayında daha önce hiç yaşamadığımız hatta düşünmediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Bütün dünyanın derinden etkilendiği ve ülkemizi de etkisi altına alan Covit-19 virüs sebebiyle oluşan salgın hastalık ile mücadele halindeyiz. Bu sebeple devletimiz ve tüm kurumlar büyük bir gayretle çalışmakta ve tedbirler almaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulumuzda alınan tedbirler çerçevesinde bir süre Cuma namazlarının kılınmaması, beş vakit namazların camilerde cemaatle kılınmaması yönünde ilmi bir mütalaada bulundu. Ve bu kararın hastalığın yayılmaması hususunda ne kadar da isabetli bir karar olduğunu hep beraber yaşayarak gördük.

 “TERAVİH NAMAZLARI YALNIZCA AİLE FERTLERİYLE BİRLİKTE KILINMALI”

Ramazan ayı hususunda da Kurulumuz bazı kararlar alıp kamuoyu ile paylaştı. Bunlar;

Teravih namazlarının evlerimizde sadece aile fertleriyle kılınması, komşu veya akrabalarla kalabalık cemaat oluşturulmaması, mukabele / Kur’an-ı Kerim okuma programlarının özellikle bayan cemaatimizin komşuları ile bir araya gelerek yapılmaması, her bir kardeşimizin kendi mukabelesini kendisinin okuması veya dinlemesi,

 “TOPLU İFTAR PROGRAMLARI BU YILA MAHSUS YAPILMAMALI”

Toplu iftar programlarının bu yıla mahsus yapılmaması, iftar vesile ile düşündüğümüz ikramların ayni veya nakdi olarak ihtiyaç sahibi komşu veya tanıdıklarımıza verilmesi yönünde tedbir alınmasının içinde bulunduğumuz durum sebebiyle toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğu aşikardır.

Ramazan, gönüllerin inşa edildiği mübarek bir zaman dilimidir. İbadetlerin en önemli özelliklerinden birisi de, toplumda gönülleri bir araya getirmesidir. Başkanlığımız da bu noktada, toplumumuzda gönüllerin bir araya gelmesine katkı sağlamak ve bilinç oluşturmak adına her yıl Ramazan Ayında bir ana tema belirlemektedir. Bu yıl da “Ramazan Ve Sorumluluk Bilinci “ konusu vaaz ve irşat programlarımızda ağırlıklı olarak işlenecek ve gerekli vurgu yapılacaktır.

Toplumda gönüllerin inşası için her bir fert üzerine düşeni mutlaka yapmalıdır. Bu bağlamda, kırılan kalplerin tamiri, akrabalık, komşuluk ve dostlukların daha kuvvetli olması için Ramazan Ayını bir fırsat bilmeliyiz. Ramazan, Arınma Ayıdır: İbadetler bizi günahlarımızdan temizler. Oruç ibadeti kendisine riyanın karıştırılmadığı bir ibadettir. Peygamber Efendimiz oruç ibadetini kalkan olarak tavsif etmişlerdir. Dolayısıyla oruç, yani imsak ile kişi, bir ay boyunca kendini manevi bir eğitimden geçirir ve böylece her türlü kötülük ve günahtan arınmış olur.

Ramazan Kur’an Ayıdır: Kur’an-ı Kerim bu ayda nazil olmuştur. Bu sebeple, hem Kur’an-ı Kerim’i okuma hem de onun kutsal mesajları üzerinde düşünme konusunda bu ayda biraz daha hassas ve gayretli olmalıyız. “ Evde Kal Türkiyem “ başlığı ile yürüttüğümüz salgın hastalık ile mücadeleyi bir manada verimli bir fiil haline dönüştürelim.  Ramazan Oruç Mevsimidir: Peygamber Efendimizin ifadesiyle, ‘’Oruç günahlara karşı bir kalkandır’’. Tutmuş olduğumuz oruç bu nispetle bize bir ay boyunca, nefsimizle mücadeleyi ve günahlara karşı durmayı öğretir. Ramazan Sadaka Ayıdır: Sadaka, müminin en temel görevlerindendir. Bu nispetle Ramazan Ayı da Sadaka ibadetinin en çok uygulandığı müstesna bir zaman dilimidir. Kulun Allah’a sadakatini gösteren sadaka ibadeti ile Mü’min, sadece Allah rızasını gözeterek, Allah’ın kendisine bahşettiği nimetleri tasadduk etmek suretiyle, aslında Mü’min kardeşinin hakkını gözetmiş olur. Bunun yanında Zekât ibadeti, sadece Ramazan ayına ait bir görev değildir. Ancak, toplumun büyük çoğunluğu, Ramazan Ayının manevi havasından istifade etmek amacıyla genellikle zekât ibadetini bu ayda yerine getirmeye çalışır. İçinde bulunduğumuz bu zor günlerde özellikle işinden ayrılmak zorunda kalan kardeşlerimize karşı duyarlı olalım. Bu zor günlerin atlatılmasında toplum olarak hem dayanışma hem de Müslümanlar olarak üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirme gayretinde olalım.

 “BU YILIN SADAKA MİKTARI 27 TL”

2020 yılı için Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulunun tespit ettiği sadaka-i fıtır miktarı 27.00 TL’dir. Hiç şüphesiz bu miktar asgari olandır. Kişi maddi durumu nispetinde daha fazlasını da verebilir.

Ramazan, yoksulların, göçmenlerin ve kimsesizlerin her zamankinden daha fazla hatırlandığı günlerdir. Bu itibarla, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi ve muhacir olarak ülkemizde bulunan din kardeşlerimizi de unutmayalım. Bu zor günlerde evlerimizi birer mescit haline getirelim. Beş vakit olmasa bile en azından yatsı ve teravih namazlarımızı cemaatle kılmaya gayret edelim. Yaşı yerinde olan çocuklarımızın oruç ibadetini eda etmesi için özen gösterelim. Ramazanda Kadir Gecesi Var: Ramazan Ayının, içerisinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesini barındırması nedeniyle, özellikle son on günü değerlendirirken gayretli olalım. Hem nafile ibadetler, hem sadaka konusunda bu gayretimiz son derece önemlidir.

SOSYAL MEDYADA VAAZ PROGRAMLARI DÜZENLECEK

Bu bağlamda, Bolu İl Müftülüğü olarak;

Sabah ezanları Başkanlığımız takvimine göre imsak vaktinde okunacak ve oruca başlanacaktır. Ezandan sonra sabah namazları da kılınabilecektir. İçinde bulunduğumuz durum sebebiyle camilerde cemaat olamayacağımız için mukabelelerimizi kendimiz okumaya gayret gösterim. Veya Diyanet TV de her gün saat 00:00, 04:30 ve 15.00 da yayınlanacak olan mukabele programlarını dinleyebiliriz. Her gün Bolu İl Müftülüğü Sosyal Medya Hesaplarımız (facebook, twetter youtube ve ınstagram) üzerinden saat 12.00-13.00 arası mukabele ve vaaz programları düzenleyeceğiz. Bayanların Ramazan ayında öğrenmek istedikleri soru ve fetvalar için telefon ile görüşebilecekleri (Alo 190) fetva hattında bayan vaizlerimiz görev yapacaktır. Ramazanda Dua: Dua, Rabbimiz tarafından biz Müslümanlara bahşedilen en önemli ihsanlardan birisidir. Bu önemli ihsanı Ramazan Ayında da bolca yerine getirmeye gayret edelim. İftar ve sahur anlarında, namaz sonlarında, özellikle de Ramazan Ayının son on gününde ve Kadir Gecesinde olmak üzere, kendimiz, ailemiz ve bütün İslam Ümmetinin kurtuluşu için dua ve niyazda bulunmayı unutmayalım.

Rabbim idrak edeceğimiz Mübarek Ramazan Ayından ziyadesiyle istifade etmeyi hepimize nasip eylesin. İlimize, ülkemize ve tüm İslam âlemine güzellikler nasip eylesin. İçinde bulunduğumuz salgın hastalıkta vefat edenlere rahmet eylesin. Başta bu konuda üstün gayret gösteren sağlık çalışanlarımıza ve tüm görevlilerimize kolaylıklar ihsan eylesin. Bir an önce bu hastalıktan kurtulduğumuz günleri görmemizi nasip eylesin.

 

Editör: TE Bilisim