Ramazan ayının, günahlardan arınma, yardımlaşma, beşeri ilişkilerin iftar, sadaka, zekât gibi eylemlerin artmasıyla geliştiği, dargın ve küslerin barıştığı müstesna bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, bu ayı iyi değerlendirmek gerektiğinin altını önemle çizdi.

Haber: Aslı Akış

Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, “Ramazan ayının manevi önemi ve fazileti”yle ilgili mesajlar vererek,  Ramazan’ın manevi anlamda bize bir kurtuluş imkanı sunduğunu söyledi.

“NEFİS TERBİYESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

“Ramazan ayı Peygamber Efendimiz tarafından rahmet, mağfiret ve cehennem azabından kurtuluş olarak ifade buyurulur” diyen İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu; “Bir insanın hayatının kurtulması en önemli hadise, biz inananlar için öyle. Ramazan ayında bir insanın nefis terbiyesi ön plana çıkar, çok önemlidir. Nefsimiz azgınlaştığı zaman biz azgın hale geliriz. Azgın insanların dünya çapında neler yaptığı fazlasıyla görülüyor. Ramazan, diğerkâm yapar insanı, yani başkalarını düşünen biri haline getirir.” dedi.

“AÇ İNSANLARA YEMEK VERMEYİ ÖĞRETİR”

Ramazan ayında aç ve susuz kalan insanlara yemek vermenin kıymetinden de bahseden Tahiroğlu; “Afrika’da su içemeyen, susuzluktan hayatını kaybeden bir sürü insan var. Bolulu bir kardeşimiz de hepsini parasını karşılayarak Afrika’da kuyu açtırdı. Ne kadar önemli düşünün… Aç insanlar var. Aç insanlara yemek vermenin, ikram etmenin, yardım etmenin ne kadar önemli olduğunu bize öğretiyor Ramazan-ı Şerif.” diye konuştu.

“KİN, NEFRET DUVARLARI KALKAR, MUHABBETE DÖNÜŞÜR”

Ramazan ayında yapılan iyiliklerin, hayır hasenatın, verilen zekatın, sadaka ve fitrelerin sevaplarının diğer zamanlarda yapılan iyiliklerden daha fazladır mükafata değer sevaplar olarak sıralayan Tahiroğlu;  “İnsanı hayra, güzelliğe teşvik ediyor. Bir başka yönü ise insanı sosyalleştirir. İnsanı iftarda, sahurda, teravihte eşiyle, dostuyla, akrabasıyla, çevresiyle kaynaştırır. Fakirle zengin arasındaki soğumaya başlamış ilişkiyi sıcaklaştırır. Çünkü onlara yardım elini uzatınca fakir fukara da onlara yardım elini gönderen insanlara karşı muhabbet beslemeye başlar. Arada kin, nefret duvarları kalkar, muhabbete dönüşür” şeklinde konuştu.

“SEVİLECEK EN ÜST SEVGİYİ TAŞIYAN ALLAH’TIR”

Tutulan oruçlar, okunan Kuran-ı Kerim ve kılınan namazların kazanımlarını da değinen Ali Rıza Tahiroğlu; “Ramazanda aynı zamanda insan, yine manevi yönünü imar ederken Kur’an ile hemhal olmuş olur, canlı bağlantı kurmuş olur okuyarak. Kur’an Allah’ın kelamı. Düşünün insan kimlerle konuşmayı arzu eder? Sevdiği insanlarla bir arada bulunmak ister, onlarla muhabbet etmek ister. Sevilecek en üst sevgiyi taşıyan Allah’tır. Dolayısıyla insanın Allah ile beraber olması ve konuşması, Kur’an ile beraber olması ona sevginin nihai noktasına taşır ve götürür. Oruç aynı zamanda insanların akşama kadar aç kalmasıyla vücudunda biriktirmiş olduğu toksinleri atmasına vesile olur. Vücudun başta böbrek, mide olmak üzere bütün sağlık sistemi yenilenir adeta.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim