Özel Çağsu Hastanesi Diyetisyeni Elif Nur Kaya, Ramazan ayında iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Kaya, ramazan ayında vatandaşların tuz ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçınması, iftar ile sahur arasında en az 10 bardak su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

HABER: SELDA SELİN ÖZBAY

Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Nur Kaya, sahura mutlaka kalkılması, bol su tüketilmesi ve az yemek yenilmesi konusunda uyarılarında bulundu.

“15 DAKİKA SONRA ANA YEMEĞE GEÇİLMESİNİ ÖNERİYORUZ”

Ramazan ayında beslenme düzeninin değiştiğini belirten Özel Çağsu Hastanesi Diyetisyeni Elif Nur Kaya iftar için beslenme önerilerini; “Ramazan ayında özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar iki ana öğün şeklinde beslenme ve 1 ara öğün beslenme öneriyoruz. İftarda en önemli nokta çorba ile ana yemek arasına 15 dk ara vermemiz gereklidir. Su ve hurma ile orucumuzu açıp ardından çorba devam etmemiz gerekmektedir. Ardından 15 dakika sonra ana yemeğe geçilmesini öneriyoruz. Mutlaka bol yeşillik bir salata, yoğurt ve 1 dilim tam buğday ekmek öneriyoruz” şeklinde sıraladı.

“10 BARDAK SU TÜKETİMİ MUTLAKA GEREKLİDİR”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Nur Kaya, su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine de işaret ederek; “Ramazan ayında genellikle en büyük yapılan hatalardan biri çok hızlı ve yeterince çiğnemeden beslenmedir. Diğer yapılan hata ise iftardan sonra çok fazla su tüketimi midenin hacmini genişlettiği için kilo alımını kolaylaştırıyor. Bir diğer hata ise birden çok ani yemek tüketmektir. Çorba, ana yemek, salata tatlı ve meyveyi aynı anda tüketilmesini asla önermemekteyiz. Genellikle iftar ile sahur arasında su tüketimimiz olabildiğince maksimum tutmalıyız. 60kg birey için yaklaşık 10 bardak su tüketimi mutlaka gereklidir. Ama biranda değil, her saat başı 10 bardak su tüketimi yapılabilir” dedi.

“KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT ETMELİDİR”

Sahurda süt, yoğurt,  yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir beslenme yapılabileceğini söyleyen Kaya; “Sahurda en önemli nokta tok tutucu ve doyurucu besin gruplarıdır. Bunlar yumurta, peynir, ceviz, yulaf, hurma ve tam buğday ekmeği önerdiğimiz besin gruplarıdır. Zeytin tüketeceksek eğer az tuzlu olmasına dikkat etmeliyiz. Oruç tutmayı önermediğimiz hastalıkların başında şeker hastaları, tansiyon, ciddi bir kalp rahatsızlığı olan hastalarımızda doktor kontrolünde izin verildiği takdirde tutabilirler. Ama genel olarak ensülin direnci ve şeker hastalığı diyebiliriz” diye konuştu.

“KİLO VERMEMİZ ZORLAŞIR”

Kilo almamak için iftarda aralıklı beslenme şekline dair bilgiler veren Elif Nur Kaya; “Ramazan ayında kilo alamamak için ilk yapmamız gereken iftar ve sahurda çok yoğun beslenme değil, aralıklarla beslenme yapılmalıdır. Çok fazla tüketim yapmamamız gerekiyor. Su tüketimi çok önemlidir. Genelde ramazanda çok su kaybettiğimiz için, onun yerine koymamız gerekir. Eğer yerine koymadığımız takdirde kilo vermemiz zorlaşır. İftardan yaklaşık 2 saat sonra hafif bir ara öğün yaparsak buda kilo vermeye yardımcıdır” İfadelerini kullandı.

“YAĞLI, SALÇALI, SOSLU YEMEKLERDEN UZAK DURMALIYIZ”

Diyetisyen Elif Nur Kaya, Mideyi yormaması açısından İftarda hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek; “Midemizi yormamak için çok yağlı, salçalı, soslu yemeklerden uzak durmalıyız. Çok fazla baharat tüketimi mideyi yoruyor. Çay ve kahve gibi kafein tüketimi, eğer su yerine çok fazla tüketiyorsak bunlarda midemize rahatsızlık verebilir. Genellikle mideyi rahatlatmak için rezene papatya, yeşil çay gibi bitki çaylarını iftardan 2 saat sonra ve ya sahurda rahatlıkla tüketebilirler” dedi.

“HAFTADA 3 VEYA 4 DEFA ET TÜKETİMİ YAPILABİLİR”

Haftada en fazla 3 veya 4 defa et tüketilmesinin faydalarını da aktaran Elif Nur Kaya, “İftarda sebze yemekleri tüketilebilir. Et tüketimi yapılabilir. Et yemeklerini fırında tercih edebilirler. Ya da haşlama olarak tüketebilirler. Haftada 3 veya 4 defa et tüketimi yapılabilir. Kuru baklagiller ya da sebze ağırlık beslenilebilir. Ramazan ayında fiziksel aktiviteyi öneriyorum. İftardan 2 saat sonra yarım saat aktif yürüyüş olabilir. Eğer dışarı çıkma fırsatımız yok ise mutlaka evde yarım saat aktif bir egzersiz yapılabilir” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim