Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, emlak vergisine yapılan yüzde 18.1’lik zammın iptali için Bolu İdare Mahkeme Başkanlığına, yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.

Haber: Oğuzhan Eke

Yeni yılda uygulanacak vergi ve harç oranları Resmi Gazete’de yayımlanan kararla açıklandı. Bu kararlar içerisinde, belediyeler tarafından vatandaşlardan alınan emlak vergisine de yüzde 18.1’lik zam yapıldı. Zamma tepki gösteren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kararın iptali için hukuki yola başvurdu.

“HAYATI UCUZLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konuyla ilgili Bolu Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Başkan Özcan, “Salı günü sabaha karşı bir uyandık, maliye bakanlığı bir kararname yayımlamış gece yarısı. Orada ÖTV’ye yüzde 36.2 zam yapmış. Cezalarda, harçlarda hepsinde yüzde 36.2 zam yapmış bir de emlak vergisine de sorgusuz, sualsiz yüzde 18.1 zam yapmış. Ben tepki gösterdim. Biz belediye başkanları olarak hayatı ucuzlatmaya çalışıyoruz. Bakın su başta olmak üzere birçok cebeni yakan giderde biz indirimlere gittik. Şu COVİD ortamında, ekonomik sıkıntılarda vatandaşın cebinden elimizi çekelim diye” dedi.

“YÜRÜTMEYİ DURDURMAK İSTEMLİ DAVAMI AÇTIM”

Kararın iptali için dava açtığını söyleyen Başkan Özcan, “Sen hükümet olarak ne hakla belediyenin tahsil ettiği emlak vergisine yüzde 18.1 oranında zam yapıyorsun. Üstelik bütün Türkiye’de aynı oran. Böyle bir adaletsizlik de olmaz. Kanun zaten bu görevi dolaylı olarak belediye ve yerel komisyona vermiş. Biz zam yapmıyorsak, sen hükümet olarak bizim alacağımız bir kaleme niye zam yapıyorsun.  ‘Bu adaletli değil’ demiştik ve bununla ilgili dava açacağımı söylemiştim. Danıştay’a gönderilmek üzere ve yürütmeyi durdurmak istemli olarak belediyeyi de katmadan, harcını masraflarını kendim ödemek suretiyle davamı açtım, bu tebliğin iptaliyle ilgili” diye konuştu.

“VATANDAŞI EKONOMİK YÜKÜN ALTINDAN KURTARIRIZ”

Kararın iptali ile vatandaşın milyarlarca liralık bir yükten kurtulacağına dikkat çeken Özcan, “İnşallah bu tebliğ iptal edilir, vatandaş da bu yüzde 18.1’lik zamdan ki Türkiye genelinde düşündüğünüz de bunu milyarlarca lira para ediyor, bu milyarlarca liralık ekonomik yükün altından kurtarırız. Ben Türkiye’de adalete güveniyorum. Mahkemelerin de doğru bir karar vereceğine inanıyorum. İnşallah bu attığımız adım hayırlı olur. Herhalde Türkiye’de bir zamma karşı dava açan ilk belediye başkanı da biz olduk.

 

Editör: TE Bilisim