Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Bolu Çorum İskilipliler Derneği tarafından “Aromatik İklim Kuşağındaki İskilip Meyveciliği ve Tescillenmiş İskilip Meyveleri Çalıştayı” düzenlendi.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bitlis eski Valisi ve İstanbul Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, siyasi parti ve STK temsilcileri, akademisyenler, İskilip’ten gelen konuk akademisyenler, yöneticiler ve sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bolu Çorum İskilipliler Derneği Başkanı Başkanı Fikret Kısar, “Bu bereketli topraklar, kokusuyla, tadıyla, kendine özgü en az 15 çeşit elma, 10 çeşit armut, 5-6 çeşit üzüm ve kendine has tat ve aroması olan İskilip ceviziyle meşhurdur. İlçemize yaptığı hizmetlerden dolayı birçok dostumuzun hocası Seyit Mehmet hocam, Bolu’daki üniversitemiz İzzet Baysal Üniversitesi’nin Rektörü Mustafa Alişarlı hocam ve Ziraat Fakültesi’nin kurucu dekanı Vahdettin hocam da Seyit Mehmet hocamın talebesidir. Kendilerine bu çalıştaydan ötürü teşekkür ediyorum. Ayrıca Ziraat Fakültesi’nin dekanı Turan Karadeniz hocam da 20 yıl boyunca İskilip’e giderek buradaki elmaların, armutların, üzümlerin tescillenmesinde büyük emeği geçmiştir. O’na ve ekibine de şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

İskilip Tarımı Geliştirme Derneği Başkanı Osman Çakır ise, başta Seyit Mehmet Şen ve Turan Karadeniz olmak üzere İskilip’in gelişmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu hocalarımız yıllarca İskilip’e geldiler ve ilçeyi marka yapmak için hatta dünyaya açmak için gayret gösterdiler. Biz bu yola çıktığımızda üniversiteyle çalışmaya başladık. Karşımıza yine Seyit hocamızın bir talebesi çıktı, bizi yönlendirdi. Bu bizim vizyonumuzu genişletti. 3 yıl içinde 100 bin cevizi seçtik. Şu anda çilek ekiminin yanı sıra üstün vasıflı cevizlere sahibiz” diyerek tescillenen 5 meyve örneğini konuklara anlattı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, “Ümit ederim faydalı bir çalıştay olur. Bu tür çalışmaları Rektörlük olarak her zaman destekliyoruz. İskilip’teki meyve kaynaklarının üniversitemizde konuşuluyor olması bizim Türkiye meyveciliğine verdiğimiz önemi de gösteriyor. Sadece bölgenin sorunlarıyla değil, ülkemizin tüm sorunlarıyla ilgileniyoruz. Tanıtılması gerekenlere talep edildiğinde hep olumlu cevaplar veriyoruz. Bu çalıştayda bunlardan bir tanesi.” dedi ve yöresel meyvelerin faydasını bir hatırası eşliğinde konuklarla paylaştı.

Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’in yaptığı çalıştaya geçildi. Çalıştayda ilk sunumu Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Serdar Çorumlu, “İskilip’te Tarımsal Potansiyel ve Meyvecilik Kültürü” konusunda yaptı. Çalıştayda Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Doç. Dr. Muttalip Gündoğdu ve Dr. Mehmet Emin Akçay  da birer sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın sonunda tüm konuklara İskilip dolması ikram edildi.

Editör: TE Bilisim