Vatandaşlara tüketici hakları, internet ortamında dolandırıcılık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Bolu Valiliği öncülüğünde Ticaret İl Müdürlüğü ile paydaş kurumlar arasında “Tüketici Hakları ve Tüketicinin Korunması Kurumlar arası İş Birliği Projesi Protokolü" imzalandı.

Haber: Aslı Akış

Ticaret İl Müdürlüğü koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında “Tüketici Hakları ve Tüketicinin Korunması Kurumlararası İş Birliği Projesi Protokolü” imza töreni düzenlendi.

Bolu Valiliği toplantı salonundaki imza törenine; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, İl Emniyet Müdür Vekili  Serdar Çınar, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Haluk Saygılı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, İl Sağlık Müdürü Dr.Öğrt.Üy. Muhammed Emin Demirkol, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay katıldı.

“TÜKETİCİYİ UYARICI, FARKINDALIKLARINI ARTTIRICI FAALİYETLERE HIZ VERECEĞİZ”

Projenin vatandaşlarımızda farkındalık oluşturulması bakımından önem arz ettiğini belirten Vali Erkan Kılıç; “Vatandaşlarımızı bilgilendirmek, aydınlatmak anlamında bir proje hazırladık. Projemizde tüketicinin haklarını ve kurumlar arası iş birliğini sağlamak amacıyla hazırladığımız protokol özellikle teknolojinin gelişmesiyle beraber dolandırıcılık, hırsızlık ve buna benzer suçlardaki artışları engellemeye çalışacağız. Burada emniyet, jandarma, ticaret il müdürlüğümüz ve diğer ilgili kurumlarla beraber vatandaşı il merkezi dâhil köyler olmak üzere vatandaşların yoğun bulunduğu alanlarda tüketiciyi uyarıcı, farkındalıklarını arttırıcı faaliyetlere hız vereceğiz” şeklinde konuştu.

“VALİ KILIÇ, FARKLI DOLANDIRICILIK OLAYLARINI ÖRNEKLEDİ”

Vali Kılıç, yaşanmış dolandırıcılık olaylarına örnekler sıralayarak; Her gün yeni dolandırıcılık, hırsızlık tekniklerini internet ortamında görüyoruz. Mesela meydana gelen bir olayda şikâyetçi; internetten banyo seti almak için verilen numarayla iletişime geçiyor, şahısta 800 lira karşılığında anlaşıyor, parayı havale yapıyor daha sonra kargosunun gelmediğini ve şahıssa ulaşamadığını belirterek şikâyette bulunuyor. Diğer bir dolandırıcılık olayı;  online internet üzerinden saat satışı yapılmasına dönük olarak, bu yerin tespiti yapıldı ve tespit neticesinde internet ortamında online olarak sahte ve kaçak saatlerin satıldığını arkadaşlar tespit etti ve buraya bir arama kararı alarak, giderek oradaki kaçak saatler ele geçirildi. Bir başka örneğimiz; Müşteri internetten telefon almak için araştırma yaptığını bulduğu ilan sahibi ile iletişime geçtiğini, 17 bin 98 liraya anlaştıklarını, şüphelinin kendisine gönderdiği hesap numarasına parayı yatırdığını sonrasında şüpheli ile iletişim kuramadığını şikâyetçi olduğunu bildirmiş ve şikâyetçi olmuş. Burada da 17 bin lirasını bu kişilere kaptırmış vatandaşımız.

Yine bilinen bir site, ismini vermeyeceğim. Kişi internetten bir aracı görüyor. Daha sonra bu şahısla irtibata geçiyor aracı almak üzere 500 lira para gönderiyor. Para gönderdikten sonra dolandırıldığını anlıyor ve kişinin de kendisini engellediğini anlıyor ve şikâyet ediyor. Bu ve benzeri bir sürü olaylarla artık hırsızlık tamamen sosyal medyaya, internet ortamına kaymış durumda. Bizler vatandaşın bu noktada duyarlı olmasını istiyoruz. Onlara bu konuda eğitim vereceğiz, farkındalıklarını arttırmaya çalışacağız. Dolayısıyla bu konu son derece önemli. Bizim İçişleri Bakanlığının da zaman zaman bununla ilgili olarak ir sürü bilgilendirme faaliyetleri oluyor.” ifadelerine yer verdi.

“GERÇEK OLMAYAN KİŞİLERLE KARŞILAŞIYORUZ”

Emniyet ve Jandarmadan arıyoruz şeklindeki kişilere gelen telefon dolandırıcılığına da dikkat çeken Vali Kılıç;  “Geçen bir olayda yine sizi bir telefonla arıyorlar, işte sizin üzerinizde terörle iltisaklı olduğunuz herhangi bir dosya, hakkınızda işlem yapıldı. Şu hesaba para yatırılırsa bu dosyayı kapatacakları yönünde böyle farklı farklı uygulamalar oluyor. Yine kişilerin hesap numaralarına bir şekilde bankadaki bilgilerine ulaşıp, şuraya ‘para yatırırsanız sizin şu işinizi çözeceğiz’ şeklinde doğru olmayan sahte, gerçek dışı telefon numaralarından arıyorlar. Bu numaralara bir baktığımızda özellikle gerçek olmayan kişilerle karşılaşıyoruz. Yani emniyet ve jandarma o telefonun gerçekten o kişiye ait olmadığı başka kişilerin üzerine elde ettikleri telefon numarasıyla bu işleri dolandırıcılık, hırsızlık ve benzeri suçları da görmüş oluyoruz. Dolayısıyla o telefon numarasına arkadaşlar danıştığında o kişinin o olmadığı başka kişiler tarafından bunun yapıldığını da görmüş oluyoruz.” dedi.

“GÜVENİLMEYEN, BİLİNMEYEN SİTELERDEN MÜMKÜN MERTEBE ALIŞVERİŞ YAPMAYIN”

Vali Kılıç, Güven duyulmayan internet sitesi üzerinden yapılan alışverişler noktasında vatandaşların hassasiyet göstermesi ve bilinçli davranması gerektiğinin altını çizerek; “Her gün televizyonlarda farklı yerlerde, sosyal medyada bu tip şeylerle karşılaşıyoruz. Bir sürü dolandırıcılık, hırsızlık olayları oluyor. Bizde burada vatandaşların özellikle bu konularda hassas olması, özellikle de internetle alışveriş yaparken güvenilmeyen, bilinmeyen sitelerden mümkün mertebe alışveriş yapmamaları noktasında hassas davranmalarını istiyoruz. Çünkü bazen karşılaşıyoruz cep telefonu ile ilgili olarak vatandaş bir bakıyor ya fiyatı bunun çok uygun hemen irtibata geçiyor o kişiyle şuraya diyor para yatır ondan sonra telefonu göndereceğiz diyorlar ama maalesef telefon falan gönderilmiyor. Dolayısıyla bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı, hassas olması gerekiyor. Emniyet birimlerimize bu konuda yardımcı olmaları son derece önemli, bizler de bu konudaki hırsızlığın, dolandırıcılığın metot değiştirilmesinden dolayı il genelinde bu konuda duyarlılığı arttırmak, vatandaşlarımızı merkez dâhil köylerin en ücra noktalarına kadar giderek bilgilendirmek istiyoruz. Ben vatandaşlarımızın hassas ve duyarlı olmalarını, paralarını bu tip suç şebekelerine, örgütlerine, suçlulara kaptırmamaları anlamında bilinmeyen, tanınmayan sitelerden uzak durmaları konusunda uyarıyorum. Protokolümüzde bu kapsamda il genelinde farkındalığı arttırıcı, vatandaşları bilgilendirici bir protokol ticaret il müdürlüğümüz, jandarma, emniyet ve diğer ilgili birimlerle bu projemizi hayata geçireceğiz.” Şeklinde konuştu.

“PROTOKOLÜN AMACI TÜKETİCİLERİ BİLİNÇLENDİRMEK”

Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, tüketici hakları ve tüketicinin korunması kurumlararası iş birliği projesi protokolü amacından bahsederek; “Tüketici hakem heyeti olarak ticaret il müdürlüğünde faaliyetteyiz. Tüketicilerimiz alışverişlerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak elindeki belgelerle tüketici hakem heyetine başvurup haklılıklarını arayabiliyorlardı. Ancak buradaki önemli konu dolandırıcılık. İnternetten, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan alışverişlerde karşılaşılan sorunlar ile ilgili tüketicilerimizi bilinçlendirmek amacıyla bir protokol hazırladık. Protokol kapsamını herkese ulamak adına geniş tuttuk. Projedeki amacımız; küçük yaşlardan itibaren bu bilinci oluşturup, milli eğitime bağlı ortaokul ve liselerden başlayarak üniversite öğrencilerini, köylerdeki vatandaşlarımızı, mahalle sakinlerimizi, kamu kurum ve kuruluşunda çalışan memurlarımızı bu konuda bilgilendirmek istiyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren sahada çalışmalarımıza başlayacağız.” açıklamasında bulundu.

PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmaların ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın başkanlığında Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, İl Emniyet Müdür Vekili  Serdar Çınar, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Haluk Saygılı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, İl Sağlık Müdürü Dr.Öğrt.Üy. Muhammed Emin Demirkol, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay arasında “Tüketici Hakları ve Tüketicinin Korunması Kurumlararası İş Birliği Projesi”nin protokolü taraflarca imzalandı.

Editör: TE Bilisim