Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Sağlık-Sen Bolu Şube Başkanı Furkan Özübek, TÜİK'in açıkladığı şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Özübek, "TÜİK'in verilerine göre, ülkemizdeki mal ve hizmet fiyatları şubat ayında ortalama %2,27 oranında yükseldi. Ocak ayındaki %5,03’lük enflasyon ile birlikte 2025 yılının ilk iki ayında tüketici fiyatlarındaki toplam artış %7,41’e ulaştı. Bu rakamlar, ocak ayında memur ve emeklilere yapılan %6’lık zamın enflasyona yenik düştüğünü ve alım gücünün resmi olarak %1,41 oranında eridiğini gösteriyor. Maaş zammına rağmen yılın ikinci ayında alım gücünün düşmesi, önümüzdeki dönemin daha da zor olacağının işaretidir," dedi.
Ramazan’da Geçim Derdi Büyüyor
Ramazan ayı ile birlikte ekonomik sıkıntıların daha da hissedilir hale geldiğini vurgulayan Özübek, "Mübarek Ramazan ayında kamu çalışanlarımız ve emeklilerimizin yaşadığı ekonomik zorluklar, Ramazan sevincini gölgeliyor. İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı bu dönemde, memurlar için geçinmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Aileleriyle birlikte 25 milyona yaklaşan bir kitlenin alım gücündeki bu düşüş, piyasada işlerin yavaşlamasına ve esnafın kepenk kapatmasına neden olabilir. Ücret politikaları ile başlayan bu ekonomik sarmal, sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bir yanda zorlaşan geçim şartları, diğer yanda kepenk indiren esnaf ve tüccar, ülkemizin ekonomik hayatının daha büyük zorluklara gebe olduğunu göstermektedir," ifadelerini kullandı.
Ramazan ayının bereketini bile hissedemeyecek
Özübek, Türkiye Kamu-Sen olarak 2023 yılı toplu sözleşme sürecinden beri özellikle 2025 yılı maaş artışlarına dikkat çektiklerini belirterek, "Yıl başında yaptığımız uyarılarla memur ve emekli maaşlarının hedeflenen enflasyonun bile altında artırıldığını dile getirdik. Bugün geldiğimiz noktada, daha iki ay içinde alım gücünün azalması nedeniyle memurlarımız Ramazan ayının bereketini bile hissedemeyecek duruma gelmiştir. Ramazan Bayramı’nın masraflarının nasıl karşılanacağı ise merak konusudur. Çalışan ve emeklilerimiz, evlerine gelen misafirlerini gönüllerince ağırlayamamakta, çocuklarına bayramlık almakta zorlanmaktadır," dedi.
Enflasyon yükselirken de alım güçlerini kaybetmiştir
Kamu çalışanlarının bayram ikramiyesi alamayan tek kesim olduğunu hatırlatan Özübek, "Memurlarımız, bu adaletsiz durum nedeniyle ayrıca mağdur edilmektedir. Gelinen noktada memur ve emeklinin nefes alacak hali kalmamıştır. Piyasaları soğutmak adına dar ve sabit gelirlilerin harcama yapma kapasitesini yok etmek doğru bir yaklaşım değildir. Mevcut rakamlar, memur ve emeklinin Ramazan ayında bile ekonomik olarak korumasız bırakıldığını göstermektedir. Adaletli bir paylaşım, iyi günde geliri paylaşmak, zor günlerde ise külfeti eşit şekilde bölüşmekten geçer. Ülke büyürken pastadan hak ettiğini alamayan memur ve emekliler, enflasyon yükselirken de alım güçlerini kaybetmiştir.
Bu nedenle, memurlara ek zam yapılması, refah payı ile desteklenmesi ve enflasyon farkının doğrudan maaşlara yansıtılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, Ramazan Bayramı öncesinde memurlara bayram ikramiyesi verilmesi, milyonlarca vatandaşımızın yaralarını bir nebze olsun saracaktır. Umudumuz, yetkililerin Ramazan ve Bayram günlerinde memur ve emeklilerimizin yüzünü güldürecek adımlar atarak, 2025 yılı için yeniden umutları yeşertmesidir," şeklinde konuştu.