Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yapmış olduğu açıklamaya göre; ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 36 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 167 ile İsviçre, en düşük ülke ise 40 ile Türkiye oldu.

Haber: Cansu Gürz

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edilmektedir. Satın alma gücü paritesi (SAGP) ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak farklı para birimlerinin satın alma güçlerini eşitleyen bir değişim oranını ifade ediyor.

TÜRKİYE’NİN VATANDAŞLARIN SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 74 olurken bu oran gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 92’ye kadar çıktı. Ocak ayında maaşlarına zam alan işçi, memur ve asgari ücretlilerin alım gücü bu durum karşısında giderek geriliyor. Ocak ayında gıda sepetine 100 TL ödeyen kişiler aynı sepet için Mayıs’ta 131 lira ödemek zorunda kaldı. Ücretle çalışan kişilerin satın alabildiği gıda miktarı böylece son 4 ayda yüzde 24 azaldı.

Akaryakıt ve ulaştırma verileri daha da çarpıcı. Memur ve emekliler temmuz ayında enflasyon farkı alacak. Ancak senede bir kez zam alan asgari ücretliler ve diğer işçiler ise zor durumda.

 TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILMAK MÜMKÜN DEĞİL

Gençler arasında popüler olan bir ayakkabının orijinal satış fiyatı 70 ABD Doları. Türkiye de asgari ücretle çalışan bir işçinin saatlik kazancı 22,24 Lira yani 1,28 ABD Doları, Türkiye’de asgari ücretle çalışan birinin bu ayakkabıyı alabilmesi için 55 saat çalışması gerekir. Lüksemburg’da ise asgari ücret ile çalışan bir işçinin saatlik çalışma bedeli 12,72 Euro yani 13,38 ABD Doları. Lüksemburg’da asgari ücretle çalışan biri bu ayakkabıyı almak için 5,5 saat çalışması yeterli oluyor.

Türkiye’de benzinin litresi ortalama 28 lira 44 kuruştan satılıyor. Kırmızı et (sığır kıyma) fiyatı 83 Lira, mevsimlik meyve- sebze fiyatlarını ise 10 Lira altında görmek ise mümkün değil. Asgari ücretin 4 Bin 253 olduğu göz önünde bulundurulursa; gıda, giyim, sağlık, eğitim, akaryakıt fiyatlarına yetişmek özellikle çocuklu aileler için çok zor, peki vatandaşlar bu konuda ne düşünüyor?

 

Editör: TE Bilisim