Bolu Valisi Aydın Baruş, bir otel açılışında yaptığı konuşmada Bolu’nun turizm durumunu rakamlarla açıkladı. Baruş, Bolu’yu ziyaret eden turist sayısının fazla olduğunu ancak Bolu’da konaklama gününün düşüklüğüne dikkat çekti.

Aydın Baruş, Bolu’nun doğal güzelliklerinden dolayı ziyaretçi sayısının oldukça fazla olduğunu, ancak bu ziyaretçilerin ilimizde konaklamadığını vurguladı. Vali Baruş rakamlarla Bolu turizmini masaya yatırdı.

“540 BAĞIMSIZ BİRİMDE 2900 YATAK KAPASİTEMİZ VAR”

Baruş, yaptığı konuşmada ilimizin şu anda ki konaklama verilerini aktararak; “İlimiz sadece doğal güzellikleriyle değil, termal kaynaklarıyla da çok önemli bir potansiyeli barındıran bir kent. Şuan da 8 termal tesisimiz var. Bunlarda 1300 yatak kapasitemiz. Bununla beraber yapımı devam eden ve Narven Termal Kasabasında yapımı planlanan 5 yıldızlı otelle birlikte yatak kapasitemizin yaklaşık 2500 - 3000 aralarına yükseleceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan ilimizde yoğun olarak termal amaçlı devre mülk tesislerinin yapımı devam ediyor. Şuanda 540 bağımsız birimde 2900 yatak kapasitemiz vardır. 3368 bin birim ve 17 bin 810 yataklı tesis proje inşaat aşamasındadır. Buradan baktığımızda önümüzde ki yıllarda sadece termal turizm anlamında Bolu’nun yatak kapasitesi 20 bini bulacaktır. Bu çok önemli bir rakamdır. Termal turizm anlamında şimdiye kadar Bolu hak ettiği yeri bulamamıştı. Değerli iş adamlarımızın, değerli yatırımcılarımızın ilimizde devam ettirdiği yatırımlarla Türkiye’nin çok önemli uğrak noktalarından biri olacağız. Bunun yanında bildiğiniz gibi doğal güzelliklerimiz temaşa etmek isteyen ve ülkemizin cennet köşelerinden biri olarak nitelendirdiğimiz Bolu’nun tabiat harikalarını ziyaret eden her yıl milyonun üzerinde ziyaretçilerimiz vardır. Biz bu ziyaretçilerimizi 105 tesisimizde ağırlıyoruz.” dedi.

“BOLU, 81 İL ARASINDA KONAKLAMA SAYISI BAKIMINDAN 19’UNCU SIRADA”

Aydın Baruş; Bolu’nun konaklamadaki ülke sıralamasını da şu şekilde açıkladı:  Bu tesislerimizde yaklaşık 7.700 yatak kapasitemiz vardır. Son olarak açılan 4 yıldızlı oteli saymıyoruz. Bununla birlikte bu rakamımız yükseldi. 22 turizm belgeli işletmemiz var. Bunlarda 3358 yatak kapasiteli birde 83 belediye tesisimizde de 4172 yatak kapasitemiz var. İlimizde 3 tane 5 yıldızlı, 5 tane 4 yıldızlı, 4 adet 3 yıldızlı, 1 adet 2 yıldızlı olmak üzere bu 22 turizm işletme belgeli tesisimizde 2015 yılında ilimize 275 bin 513 ziyaretçi gelmiş. Bu ziyaretçilerimizin 39 bini yabancı, 336 bini yerli ziyaretçidir. Bu ziyaretçilerimizin ilimizde konaklama sayısı yerli olarak 421 bin konaklama, yabancı olarak 59 bin civarındadır. Bolu ili Türkiye 81 il arasında konaklama sayısı bakımından 19’uncu sıradadır. Bunu ilimizin nüfus ölçeği ile diğer ölçeklerle karşılaştırdığımızda Bolu’nun önemli bir turizm merkezi olduğu ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan Bolu’nun otellerindeki doluluk oranı 2015 yılında yüzde 47 civarındadır. Bizim üstümüzde turizm potansiyeli yüksek iller var.  Antalya, İzmir, Ankara İstanbul gibi ama yatak kapasitesi karşılaştırdığımızda Bolu’daki doluluk oranının önemli olduğunu söyleyebiliriz.

“BOLU’DA Kİ ORTALAMA KONAKLAMA SÜRESİ 1,7 GÜN”

Vali Baruş, ilimizde konaklayan turist sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek, “Esas amacımız doluluk oranını artırarak ilimizin daha iyi iş yapmasını sağlamak olmalıdır. Bu gün açılışını yapmış olduğumuz tesis gibi kaliteli tesislerimiz olmalıdır. Bir diğer rakam ise Bolu’da ki ortalama kalış süresi 1,7 gün olarak belirlenmiştir. Bunu mutlaka arttırmamız gerekmektedir. Bu da hizmet kalitesinde ki artış ile ve Bolu’nun güzelliklerini misafirlerimize seyrettirmek, gezdirmek ve onlara çok değişik aktiviteler uygulamak ile olacaktır. Bu anlamda da gerek otellerimiz, gerek turizm sektöründe faaliyet gösteren diğer işletmelerimizin acenteleri ile ilgili çalışmaları çok önemlidir. Umarım ki önümüzde ki yıllarda bugün açılışını yaptığımız tesis ile birlikte yatak kapasitesi 10 bini geçen Bolu yakın zamanda 20 binlere ulaşır. Ve Türkiye turizmine önemli bir katkı sağlamalıdır. Yine içinde bulunduğumuz alanda Bolumuzun kongre turizmi anlamında çok önemli bir değeri olacaktır. Şuan itibari ile yaklaşık 20 adet kamu tesisimizde ve otelimizde 8 bin 400 kişilik salonumuz vardır. Bu salon kendi başına sadece 1250 misafire konukluk yapabilecek bir kapasiteye sahiptir. Ben bu tesisin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim