Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKEP) Yağlık Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında Bolu Merkeze bağlı Karamanlar Köyünde 1000 dekarda ekimi yapılan yağlık ayçiçeğinin hasadına başlandı.

Haber: ASLI AKIŞ

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Karamanlı köyünde gerçekleştirilen hasat programına, Bolu Valisi Erkan Kılıç, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Ak Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli,İl Genel Meclisi Üyesi Zerrin Yavuzaçıkalın,  Karamanlar Köyünde yaşan çiftçiler ile köylüler katılım sağladı.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKEP)Yağlık Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile Tarım ile Müdürlüğü ve köy muhtarının da girişimleri sayesinde Bolu merkeze bağlı Karamanlar Köyünde yağlık Ayçiçeğinin ekimi yapıldı. Ülkemizde en fazla ekim alanı ve üretime sahip yağlı tohumlu bitki olan yağlık Ayçiçeğinde hasat mesaisi başladı. Ekimi ve hasadı kolay, verimi de çok yüksek yağlık Ayçiçeğinin hasadı için biçerdöverlere binildi.

“BOLU TARIMIYLA, SANAYİSİYLE ÜLKEMİZDE VE DÜNYA’DA ÖNCÜ OLABİLECEK BİR İL”

Hasat programında konuşan Bolu Valisi Erkan Kılıç tarımsal üretimi destekleme noktasında çalışmalarına devam edeceklerini anlatarak, “İlimizde gerçekten tarımsal anlamda önemli bir potansiyel var. Bu potansiyelin daha da artması, ortaya çıkarılarak arttırılması son derece önemli. Bolu sadece doğasıyla değil tarımıyla, sanayisiyle ve birçok alanda ülkemizde ve Dünya’da öncü olabilecek bir il. Bu anlamda çok güçlü potansiyellere sahip.” ifadelerini kullandı.

“HERKES TARIMSAL ANLAMDA ÜRETİME AĞIRLIK VERİYOR”

Kılıç, dünyasının tarımsal üretime ağırlık verdiğine dikkat çekerek “Bu günde burada valiliğimizin vermiş olduğu destek ile il müdürlüğümüz, diğer ilgili kuruluşlarla beraber, muhtarlığımız ve çok kıymetli çiftçilerimizle beraber güzel bir çalışmanın örneği görüyoruz. Bugün ayçiçeğinin hasadını yapacağız. Bölgemizde ayçiçeği üretimi fazla değil bildiğim kadarıyla bu bölgede de yeni yeni ekilmeye başlandı, bugün de hasadını yapacağız. Malum Dünya’daki gelişmelerle beraber tarımın önemini hep söylüyoruz, hep bahsediyoruz. Artık herkes tarımsal anlamda üretime ağırlık veriyor ve stoklarını doldurmaya çalışıyor. Çünkü insan; yiyeceksiz, susuz hiçbir şey yapamaz.” şeklinde konuştu.

“TARIMSAL ÜRETİMİ BOLU’YA YAYMA GAYRETİNDE OLACAĞIZ”

Teşviklerin devam edeceğini belirten Vali Kılıç, tarımsal üretimi yayma noktasında  gayret gösterileceğini dile getirdi. Vali Kılıç; “Dolayısıyla insanın en temel ihtiyacı gıda ihtiyacıdır. Burada üretilen ayçiçekleri ile beraber, ay çiçek yağı ile beraber son derece önemli bir ürün maddesini elde etmiş oluyoruz. Dolayısıyla bu tip faaliyetlere hepimiz ülke olarak Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Tarım Bakanlığımız ile ilgili kurumlar son derece destek veriyor ve bunun hiç bırakılmaması gereken teşvik ve destek verilmesi gereken alan olduğunu da sürekli ifade ediyorum. Bizlerde bu talimatlar doğrultusunda valilik olarak; tarım il müdürlüğü olarak, özel idare olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz ve bu tarımsal üretimi daha çeşitli şekillerde bütün Bolu’ya yayma noktasında da gayret göstereceğiz.”  Dedi.

“AMACIMIZ ÜRETİCİMİZİN GELİRİNİ BİRAZ DAHA ARTIRMAK”

İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, bakanlığın projesi kapsamında yağlık Ayçiçek ekimini yaptıklarını ve amaçlarının üreticinin gelirini artırmak olduğunu vurgulayarak; “Bakanlığımızın 2 yıldır yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKEP)Yağlık Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi vardı. Bu proje kapsamında geçen yıl bakanlığımızdan ciddi bir ödenek gelmişti. Yağlık ayçiçeği gündemde olduğu ve Bolu merkezde yaygın olmadığından muhtarımızın da girişimciliği ile Sazakiçi bölgesi dediğimiz ovayı Ayçiçek ekimi için uygun gördük. Köylülerimizden de ciddi bir talep geldi. Koordineli bir şekilde kurumumuza çalışma yapıldı. Amacımız burada üreticimizin gelirini biraz daha artırmaktı. Ayçiçek’te hububat ile beraber iyi ürünlerden bir tanesi. Bu vesile ile verilen tüm desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Hayırlı bereketli olsun” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından programın son bölümünde biçerdövere binen üretici Ayçiçeği hasadını başlattı.

PROJENİN AMACI

Bu proje ile Bolu çevresinde faaliyet gösteren yağ sektörünün hammadde ihtiyacının karşılanmasında en önemli hammaddelerinden biri olan yağlık ayçiçeğinin, bölge üreticisi ile entegre olarak üretim yaptırmayı, bölge üreticisinin üretimine ürün çeşitliliği getirmeyi, ihtiyaç bulunan yağlık ayçiçeğinin üretimine imkan verilmesini, bu konuda bölge üreticisine üretim teşviki için, gerekli tohum, gübre, danışmanlık, eğitim ve pazarlama konularında destek sunmayı, bölge toprağına ilgili üretim neticesinde, hem toprak verimliliğinin hem de karlılığın artacağı,  bölge üreticisinin daha fazla üretim yapıp, daha fazla gelir sağlanmasını ve bölgesel kalkınmayı artırmayı, yağ sektörü için daha güvenli hammadde temini sağlamayı, ithalatın azaltılıp yerli üretimin artırılmasını ve ülkemiz üretim miktarının artırılması amaçlandı.

Editör: TE Bilisim