Tarımsal üretimde yeni destekleme modelindeki dekar başına ürün fiyatları belli oldu.
Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.
Bu kapsamda, ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor.
Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu.
Yeni düzenlemeye ilişkin Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Ar, sosyal medyadan paylaşım yaparak, detaylı bilgi verdi. Programın ilk kez 3 yıllık olarak belirlendiğini aktaran Ar, “İlk defa üretim döneminden önce açıklandı ve 3 yıllık olarak belirlendi. 13 stratejik ürün ve 1 ürün grubunda planlı üretim süreci başladı. ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçilerimiz temel desteklerden faydalanacak. Temel girdi maliyetine göre ürünler kategorilere ayrılarak her kategori için destek katsayısı tespit edildi. Temel desteklerde mazot maliyetinin yüzde 50’si, gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak” dedi.
Program kapsamında, ürünlerde dekar başına destekleme şu şekilde:
· Buğday ve arpada dekar başına 634 lira,
· Dane mısırda dekar başına 488 lira,
· Kuru fasulyede dekar başına 732 lira,
· Mercimek ve nohutta dekar başına 488 lira,
· Pamukta dekar başına 1098 lira,
· Ayçiçeğinde dekar başına 732 lira,
· Soyada dekar başına 732 lira,
· Kanolada dekar başına 732 lira,
· Aspirde dekar başına 488 lira.”