Çiçekçilerde Öğretmenler Günü için hazırlıklar başladı. Tercih edilen çiçek fiyatlarının 70 ile 300 liraya arasında değiştiği görülürken, müşterilerin fiyatlardan memnun olmadığı öğrenildi.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Öğretmenler Günü’nün en çok tercih edilen hediyelerinden biri de çiçek. Bu kapsamda 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün arifesinde çiçekçilerde hazırlıklar başladı. COVİD-19 pandemisi nedeniyle bir sene önceki Öğretmenler Günü’nü buruk geçiren çiçekçiler, yeni yılda beklentilerini anlatarak, çiçek fiyatları hakkında bilgi verdi.

“SAKSI BİTKİLERİ TERCİH EDİLİYOR”

9 yıldır çiçekçilik mesleğiyle ilgilenen Yasemin İyigün, Öğretmenler Günü için hazırlıklara başladıklarını belirterek, “Hazırlıklarımız 1 hafta önceden başladı. Müşterilerimizin tercihlerine göre, attıkları mesajlara göre, elimizden geldiğince hazırlık yapmaya başladık. Genelde sukulent bahçeleri, buket, orkide… Bu tarz saksı bitkileri tercih ediliyor. Ona göre biz de en iyisini, en kalitelisini yapmaya, müşterilerimize iyi hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.

“VELİLERİMİZDEN TALEP BEKLİYORUZ”

2020 yılı Öğretmenler Günü satışların evlere servis şeklinde gerçekleştiğini, bu sene için beklentinin daha yüksek olduğunu belirten İyigün, “Satışlar evlere servis şeklinde oldu. Öğretmenlerimize yine velilerimiz, sağ olsunlar evlerine çiçeklerini gönderdiler. Biz de onlara aracı olduk. Bu sene biraz daha hareketli geçmesini bekliyoruz. Zaten esnafın durumu da belli. İnşallah güzel şeyler olur. Biz hazırlıklarımızı yaptık, değerli öğretmenlerimize. Velilerimizden talep bekliyoruz” diye konuştu.

“BUKETLERİMİZ EN DÜŞÜK 70-80 LİRADAN BAŞLIYOR”

Çiçek fiyatları hakkında detaylı bilgi veren İyigün, “Buketlerimiz en düşük 70-80 liradan başlıyor. Velilerimizin kendi aralarında bütçeleri oluyor. Onların bütçelerine göre yardımcı olmaya çalışıyoruz. Orkidelerin fiyatları, boyutlarına ve cinslerine göre… İthal olduğu için biraz daha tabi fiyat yüksek, 150 liradan başlıyor, 250 lira aralığında. Diğer çiçeklerimiz de yine 70 liradan başlıyor, 200-250 liraya kadar çıkıyor. Sukulent bahçelerimiz 100 liradan, 300 liraya kadar değişiyor” ifadelerini kullandı.

“ÇİÇEKLERİMİZ PAHALI GELİYOR MÜŞTERİLERİMİZE”

20 yıldır çiçekçilik yapan Yeliz Baldo ise çiçek fiyatlarının müşteriye fazla geldiğine dikkat çekerek, “Siparişler gelmeye başladı ama virüs öncesi gibi değil beklentiler. Fiyatlar çok pahalı. Doların yükselmesinden dolayı, çiçeklerimiz çok pahalı geliyor müşterilerimize. Bunun için sorun, sıkıntı yaşıyoruz. Ondan dolayı çok beklentimiz yok. Beklentimizin çoğunun nedeni marketlerin, zincir marketlerin çiçek getirmesi. Bizleri etkilemesi. Onlar için dolar önemli değil, bizim için çok önemli fiyat artışında. Bizim her türlü satışımızı onlar da engelliyor” açıklamasında bulundu.

“ŞU AN ÖĞRENCİLERDEN PARA TOPLANIYOR”

Öğrencilerin para toplayarak çiçek aldığına değinerek, ekonomik sorunların yaşandığına vurgu yapan Baldo, “Müşteri şu an geçim sıkıntısı derdinde. Bir asgari ücret ne kadar ki Türkiye’de. O yüzden artık herkes ekmeğinin peşine düştü. Çiçek bir zevk ürünü. Ondan dolayı, çiçek alacak gücü olan insan çok azdır. Hele bizim Bolu küçük bir yer. Burada daha da az. Şu an öğrencilerden para toplanıyor. Kimi verebiliyor, kimi veremiyor. İnsanın içi kırılıyor. Özel günlerin artık eskisi gibi bir tadı kalmadı. Özel günler daha öncedendi. Bundan 3 yıl öncesinde özel günlerin tadı vardı. Şu an her şey almış başını gitmiş, fiyat olarak. Biz koyuyoruz, satıyoruz. Sattığımızın çöpe attığımızla dengeyi anca sağlıyoruz. Yani ilerleyemiyoruz” şeklinde konuştu.

“ORKİDE SATIŞIMIZ 200 LİRA”

Çiçek fiyatlarına ilişkin de konuşan Baldo, şu ifadeleri kullandı: “Şu anda bir orkide satışımız 200 lira. Bir hafta öncesinde, biz bu orkideyi 150 liraya satıyorduk. Şu anda 200 liraya satıyoruz. Bunun nedeni doların yükselmesi. Çünkü bu orkideler Hollanda’dan geliyor. Türkiye’de üretim bile yok. Piyasanın böyle gitmemesini istiyoruz. İnanın şu an mezatta girdiğimiz zaman elimizi numaraya değdiremiyoruz, basamıyoruz. Mezatlarda açık artırımla gidiyor fiyatlar. Ondan dolayı korkarak alıyoruz.”

Editör: TE Bilisim