HABER

“Zemheri zürafası” gibi çıkmayın

Abone Ol

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, atalarımızın 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönemi zemheri ayı olarak ifade ettiğini belirterek, “Zemheri ayı hastalıkların fazlaca görüldüğü aydır. Atalarımız zemheri ayında güneşe kanıp ince giyinenlere zemheri zürafası yakıştırmasını yapmıştır.” dedi.

Son birkaç gündür sonbaharı andıran güneşli havanın yaşandığı, zaman zaman yağışlı havanın etkili olduğu Bolu’da, kış mevsiminin ilk yarısı olarak bilinen zemherinin sonunda kar bekleniyor.

“ZEMHERİ AYINDA HASTALIKLAR GÖRÜLÜR”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, geçmişte kış mevsiminin ikiye ayrıldığını belirterek, şu bilgileri verdi; “Atalarımız 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönemi zemheri ayı olarak ifade etmiş. Zemherinin en belirgin özelliği bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olmasıdır. Zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner. Dolayısıyla zemheri ayı hastalıkların fazlaca görüldüğü aydır. Atalarımız zemheri ayında güneşe kanıp ince giyinenlere zemheri zürafası yakıştırmasını yapmıştır."

“BATIDA KIŞ ZEMHERİDEN SONRA GELİYOR”

Ahmet Köse, batı kesimlerde kışın zemheriden sonraki olan ikinci dönemde yaşandığını dile getirerek,

"Son 15 yıllık verilere göre, geçen yıl Ocak ayında yoğun kar yağışı gözüktü. Ondan önceki yıllarda ise kar yağışları genellikle ocak ortasında başlayıp ve şubat ortasına kadar devam etmiş. Kar yağışının marta sarktığı dönemler ise 1887 ile 2012 kışı. Ocak 15'e kadar batı bölgelerinde kar yağışı görünmüyor, ancak 20 Ocak'tan sonra ciddi bir soğuma bekleniyor. 20 Ocak'tan sonra kar yağışlarının görüleceğini tahmin ediyoruz. “ dedi.