Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu başkanları 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yazılı açıklama yaparak gazetecilerin bayramını kutladılar.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yapılan açıklamalar şöyle:

CHP BOLU İL BAŞKANI KAZIM KARSU

2009-2017 yılları arasında Türkiye’de hakkında dava açılan gazeteci sayısı yüzde 17 oranında arttı. Aynı yıllar itibariyle mahkûm olan gazeteci sayısında ise yüzde 160 artış yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk bir yılında en az bin 732 gazetecinin işsiz kaldığı ortaya çıktı. Medya kuruluşlarının el değiştirerek iktidara yakın insanlara geçmesi, kapanmalara ve daralmalara neden olmakta, gazetecilik yaptıkları için “istenmeyen” ilan edilen kalemler işsiz bırakılmaktadır. Bu şartlar altında mesleğin onuruna sahip çıkarak, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını savunan tüm basın emekçilerine selam olsun.

MHP BOLU İL BAŞKANI CİHAN BAŞARAN

Muhasebe ve Mali Müşavirlik mesleğimin bir parçası olan maliye, ekonomi ve finans konularında bir zamanlar köşe yazarlığı yaptığım için, sizleri meslektaşım ve kardeşim olarak görüyorum. Değerli mesleğinizin üzerinden sansürün ve engellerin kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını, sizinle aynı duygu ve düşüncelerle, kıvançla kutluyorum.

Doğru ve tarafsız haberi sizlerden öğreniyor,  gündemi sizinle takip ediyoruz. Ülkemizde gazetecilerin ve basının birçok zorluklar içinde haber yaptıklarını da çok iyi biliyoruz. Gün oluyor olayların tam ortasında görev yapıyorsunuz. Yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce haberin peşinde koşuyorsunuz. Acı bir habere ulaştığınızda, olaylara gözleriniz ile şahit olduğunuz için ruhsal ve bedensel olarak yıpranıyorsunuz. Gün oluyor haberini yaptığınız konuda hedef haline geliyorsunuz. Mesai kavramınız yok. Saygın ve önemli bir mesleği, ne zorluklar içinde yapmaya çalıştığınızı biliyorum ve sizleri takdir ediyorum.

Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, başta Bolu’nun basın sektöründe hizmet veren, basın çalışanları ve tüm gazetecilerin, 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramını, bütün samimiyetim ile kutluyor, basın mensuplarına görevlerinde başarılar diliyorum.

İYİ PARTİ BOLU İL BAŞKANI AHMET ÖRNEKBAŞ

Türk basınında sansür ilk defa 10 Mayıs 1876 yılında uygulanmaya başlandı. II. Meşrutiyet’le birlikte 24 Temmuz 1908 günü sansür uygulamasına son verildi. Bu anlamda 24 Temmuz Basın Bayramı büyük önem arz eder. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde önemi daha da artmaktadır.

Yasama yürütme yargıdan sonra dördüncü güç olarak tabir edilen basın toplumsal hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bugün özlük haklarından yoksun, emeğinin karşılığını alamadan gece gündüz çalışan basın emekçilerimizin bayramı. Böylesi önemli bir görevi yerine getiren basın mensuplarımız ne yazık ki çok zor şartlar altında görev yapmaktadırlar. Emeklerinin karşılığını alamadan, geçim sıkıntısı içinde, patron ve siyasi baskı altında bu kutsal görevi aşkla icra eden basın mensubu arkadaşlarımı bir kere daha en samimi duygularımla selamlarım. Özgür basın kuruluşlarının olmadığı yerde demokrasiden ve gelişmişlikten bahsedilemez. Çok sesli basın hayatı gelişmişliğin de göstergesidir.

Teknolojinin hızla gelişmesi günümüzde özellikle basılı yayıncılığı değiştirmiş, yepyeni iletişim mecralarını ortaya çıkarmıştır. Ülkemizdeki basın sektörü de değişime uymuş, yeni kitle iletişim araçlarını kullanarak toplumun bilgi alması için gecesini gündüzüne görevini yapmaya devam etmektedir. Gelişen ve değişen teknolojiye rağmen ne yazık ki ‘sansür kafası’ değişmemiş, 1800’lü yıllardaki haliyle günümüzdeki basın kuruluşlarının başına kara bir bulut gibi çökmüştür.

Son yıllarda ülkemiz ne yazık ki basın özgürlüğünün ve çok sesliliğin giderek yok olduğu bir coğrafyaya dönüştürüldü. Yandaş olmayan ve biat etmeyen basın kuruluşlarının nasıl baskı altına alındığına, tek merkezden atılan manşetlerin, aynı sürmanşetle çıkan farklı gazeteler Türk basınının günümüzdeki durumun apaçık yansıtmaktadır. Siyasi iktidarın baskılarıyla gazetelerin nasıl birer halkla ilişkiler ofislerine döndüğüne şahit olduğumuz bir dönemden geçmekteyiz.

Unutulmaması gerekir ki özgür basın toplumsal kalkınmanın en önemli öğesidir. Özgür basın kuruluşları olmadan ilerlemekten ve kalkınmaktan söz etmek mümkün değildir. Bugün sansürün kaldırılışının 111. geriye getirilişinin 17. yıl dönümü. Bu anlamlı günde gerek ulusal medyada gerekse Bolu’muzda, böyle önemli bir görevi yerine getiren, halkımıza en doğru bilgiyi aktarmak için gece gündüz demeden çalışan gerçek basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım. Önümüzdeki 24 Temmuzların çok daha İYİ şartlarda kutlanması dileğiyle.

BOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI TÜRKER ATEŞ

Günümüzün dinamik bilgi, iletişim ve teknoloji çağında, hem vatandaşlarımızın haber alma ve bilgilenmesi, hem de içinde yaşadığımız toplumun sesi ve sözü olma misyonunu yerine getiren basın kuruluşlarımız, aynı zamanda demokrasimizin de en önemli ve vazgeçilmez kurumlarından birisidir.

Gazetecilik meslek ilkelerini kılavuz edinerek, görevlerini büyük bir özveriyle yapan basın camiamız, halk ile yönetim arasında tesis ettiği iletişim ve bilgilenme köprüsünün yanında, ülkemizin gelişme ve kalkınma sürecinin en önemli aktörlerinden birisi olmaya devam edecektir.

Teknolojinin en gelişmiş olanaklarını görevleri için seferber ederek, gece gündüz demeksizin büyük bir gayretle bu şerefli mesleği icra eden, bizlerin ve toplumun önünü açan tüm fedakâr basın mensuplarımıza teşekkür borçluyuz.

Ülkemizde basın üzerindeki sansürün kaldırışının 111. yıldönümü vesilesiyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi milletimizin müşterek sesi olan basın camiamızın tüm güzide mensuplarının ve medya çalışanlarımızın “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı”nı en içten dileklerimle kutluyorum. Kendilerine başarılarla dolu bir meslek hayatı diliyorum. Mesleklerini icra ederken hayatlarını kaybeden basın mensuplarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.

Editör: TE Bilisim