(Haber: Emine Arzu Bayseç) - Bolu’da 2 arkadaş, 4 saatte 24 kilo mantar topladı. Mantar toplayacak vatandaşlara, “Zehirlenmelerin önüne geçmek için doğada bulduğumuz her mantara dokunmamalı ve tatmamalıyız” uyarısı yapıldı.

‘Doğadabirbilen’ isimli İnstagram sayfasının kurucusu ve arkadaşı, mantar toplamak için sahaya indi. Doğada 4 saat geçiren 2 arkadaş, farklı türlerde 24 kilo mantar topladı.  Mantar toplama sonrası bilgilendirme açıklaması yapıldı. Mantar türleri hakkında bilgi verilirken, tek başına doğaya çıkılmaması istendi: Bilgilendirme notu şöyle:

“Ülkemizde en çok tanınan ve toplanan tür kanlıca mantarıdır. Çamlık alanlarda rahatça bulabilirsiniz. Latince ismi Lactarius Deliciosus. Yöresel olarak çıntar, melki gibi isimlerle bilinir. Turuncu lamel ve sap yapısı ayrıca kesildiğinde çıkardığı turuncu sıvı en ayırt edici özelliğidir. Marketten pazardan aldığımız istiridye mantarının doğada organik olarak yetişmiş halidir.  Genellikle kayın meşe kavak gibi kurumuş ağaç köklerinde bulunur. Karıştırılmaya müsait bir türdür. Latince ismi pleurotus ostreatus. Bölgemizde ağaç, kavak mantarı diye de adlandırılır. Yaygın bir tür olup kültürü yapılmaktadır. Ticari değeri yüksek bir türdür.

Yaban hayatının yoğun olduğu bölgeler olduğu için tek başına gitmemekte ve temkinli olmakta fayda var. Özellikle mantar sezonunun açıldığı bugünlerde olası zehirlenmelerin önüne geçmek için doğada bulduğumuz her mantara dokunmamalı ve tatmamalıyız.”

Editör: Oğuzhan EKE