Bolu’da 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Anıtpark’ta anma programı düzenlendi.

Haber: Aslı Akış 

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Bolu Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Budakçı, Bolu Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Tanju Özcan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Muharip Gaziler Derneği Bolu Şubesi Başkanı Sami Yıldız, Emniyet mensupları, Kurum Müdürleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler, askeri erkân ve vatandaşlar katıldı.

 Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu, Günün anlam ve önemine ilişkin Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bolu Şubesi Başkanı Sami Yıldız bir konuşma yaptı. Burada yaptığı konuşmasında, “Dünyanın en güçlü ve kudretli devleti Osmanlı imparatorluğu 1699 tarihinden itibaren bu güç ve kudretli muhafaza etmeyerek toprak kaybıyla birlikte gerilemeye başladı. Bu gerileme 1. Dünya Savaşı sonuna kadar devam etti. Gözünü Türk’ün ana vatanına Anadolu topraklarına diken emperyalist güçlerin en büyük hayali Anadolu’daki bin yıllık Türk halkını sona erdirmekti. Esareti işgali kabul etmeyen Türk milleti bu duruma bir son vermeliydi. 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutası kahraman Türk ordusu emperyalist maşası olan Yunan ordusu 22 gün, 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden biri olan Sakarya Meydan Muharebesinde tarihin en büyük bozgununa uğratmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Türk ordusunun 1683 2. Viyana kuşatmasından beri süren geri çekilişe son vermiştir. Türkiye büyük millet meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına Mustafa Kemal Atatürk’e Türk milleti adına gazilik unvanı mareşallik rütbesi tevdi edilmiştir.” diye konuştu.

“19 EYLÜL FEDAKÂR VE KAHRAMAN GAZİLERİMİZ ŞEREF VE KAHRAMANLIK GÜNÜDÜR”

Sami Yıldız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının birer temsilcisi olduklarını belirterek gaziler gününü kutladı. Yıldız, “19 Eylül Tüm gazilerin en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleştiği bir gündür. Gururla taşıdığımız gazi unvanı atamızdan gazilerimize intikal eden en büyük mirastır.19 Eylül muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakâr ve kahraman gazilerimiz şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gaziler “Gaziler Gününüz Kutlu Olsun!” Sizler en bütün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine, hürriyet ve bağımsızlığa göz dikilmesine ne biz ne de biden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. Asil Türk milletinin bağrından çıkan ve tarihi şan ve şeref dolu Türk ordusu hürriyet ve bağımsızlığının en büyük güvencesidir. Ordumuza her zaman sahip çıkmalıyız. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehit ve gazilerin verilmesi gereken önemi şu sözleriyle ortaya koymaktadır. Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin ve şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onların minnet ve şükranla ifade etmek milli bir görevdir.19 Eylül gaziler günü münasebetiyle en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğruna toprağa düşen tüm şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor hayatta olanlara sağlık ve esenlikler diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilisim