Ceza İnfaz Kurumundaki hükümlülerin yaptığı eserlerin yer aldığı “İş Yurtları Kurumu Satış Mağazası” Bolu Adalet Sarayı’nda hizmete açıldı. Tutuklu ve hükümlülerin yaptığı ürünler çok düşük fiyatlarla satışa sunuldu.

Haber: Aslı Akış

Açılışa,  Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen,  Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Ağır Ceza Mahkemesi, Başkanı Seyfi Han, İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, İş Yurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Baro Başkanı Av. Sabri Erhendekçi, Bolu İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, hakimler, savcılar, cezaevi müdürleri ve adliye çalışanları katıldı.

Adalet Bakanlığı Bolu Adliyesi bünyesinde yer alan Türkiye'nin en büyüğü "İş Yurtları Kurumu Bolu Satış Mağazası" kapılarını açtı.  11 farklı ceza infaz kurumunda kalan tutuklu ve hükümlülerin ürettiği el emeği göz nuru ürünler piyasadan çok ucuz fiyata burada satışa sunuldu. Yüzlerce ürün arasında deri montlar, deri çantalar, gömlek, et ve süt ürünleri, temizlik malzemeleri,  baharat türleri, hediyelik eşyalar, el yapımı ahşap oyma ürünler bulunuyor. Bolu Adliyesinde zemin katta hizmete giren satış mağazasında, hem adalet çalışanlarına hem de vatandaşlara alışveriş imkanı sunuluyor.

Programda açılış konuşmasını Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman yaptı. Yaman, Bolu Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü faaliyetlerinden bahsederek, hükümlülerin iş yurdu faaliyetlerine katılımını sağlayarak meslek edindirmek ya da mesleklerini geliştirmek suretiyle topluma kazandırıldıklarına dikkat çekti.

“HÜKÜMLÜLERE İŞ KAZANDIRMIŞ OLUYORUZ”

Yaman; “Bolu Açık Cezaevinde mobilya atölyesi, park ve bahçe mobilyaları, sedef atölyesi ve fırın iş koluyla kantin ve çay ocakları ile temizlik iş kolu var. 3 bin metrekarelik mobilya atölyesinde 10 personelimizin yanı sıra işlerin yoğunluğuna göre 60 ila 100 arasında hükümlü burada çalışıyor. Özellikle son dönemde Milli Eğitim Bakanlığıyla yaptığımız protokol gereği özel eğitim materyalleri ürettik. Bu ülke çapında çok büyük bir karşılık buldu. Bu üretime önümüzdeki süreçte devam edeceğiz. Biz buradaki hükümlülere biz aynı zamanda iş kazandırmış oluyoruz. Cezaevinden tahliye olduktan sonra ellerinde meslekleri oluyor. Aynı zamanda her hükümlümüze bakanlıkça belirlenen miktarlarda ücret ödeniyor, sağlık sigortaları yapılıyor ve yıllık kar payı veriliyor” şeklinde konuştu.

“302 İŞ YURDU MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK HİZMET VERMEKTEYİZ”

İş Yurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan modern bir adliyede hizmet vermenin mutluluğu içinde olduğunu ifade ederek; “1997 yılında kurulan İşyurtları Kurumu’nu, bakanlığımızın vatandaşımız ve kamu tarafından çok bilinmeyen gizli hazinesi olduğundu düşünüyorum. Misyon ve vizyon olarak, hükümlü ve tutukluları topluma yeniden kazandırmak adına hem mevcut mesleklerini devam ettirmeleri hem de yeni bir meslek edinerek, cezalarını çektikten sonra topluma faydalı bireyler olarak dönerek, tekrar suç işlemelerine engel olmaya çalışmaktayız. Bu minvalde, 302 İş yurdu Müdürlüğü vasıtasıyla bu aşamada hizmet etmekteyiz” dedi.

“MODERN ADLİYELERİN EN BÜYÜK KAYNAĞI İŞYURTLARI”

İşyurtları Kurumu’nun son 20 yılda yapılan adliyeler ve cezaevlerine en büyük faydayı sağladığını söyleyen Atan; “Zamanında adliyelerimiz, zor şartlar altında hizmet vermekteydi. Bütün imkanlarımız dar ve sınırlıydı. Hem adliyelerimiz hem de sistemimiz son 20 yıldır ciddi bir ivme kazandı. Övünerek söyleyebiliriz ki; bunun temelinde en büyük faydayı sağlayan kurum da İşyurtları Kurumu’dur. Hem cezaevi hem adliye inşaatlarında kendi kendini üreten, kendi kendine yeten ve genel bütçe yanında katma değer üreten bir kurumuz. Bu sayede hem adliyelerimiz hem de cezaevlerimizin, Avrupa standartlarına uygun seviyeye ulaşmasına, mefruşatlarımız ve mobilyalarımızın üretiminde ciddi bir katkı sağladığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“5 BİN SINIFIN ÖZEL EĞİTİM MATERYALLERİNİ BOLU’DAN GÖNDERDİK”

İşyurtları Kurumu’nun yerli üretim ve millileşmede büyük rol oynadığını belirten Murat Atan; “Örnek İşyurdu Müdürlüklerimizden biri de Bolu. Gerek mobilya üretiminde gerekse geçen yıl içinde ürettiğimiz, özel öğrencilere özel materyaller, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel öğrencilerine yönelik birlikte bir protokol imzalayarak bu işe giriştik. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, 5 bin sınıfın özel eğitim materyallerini Bolu’dan gönderdik. Son günlerdeki millileşmeye ciddi bir katkı sağladık. İthal etmiş olsaydık, vereceğimiz rakamın 3’te 1’ine bunları ürettik. Cezaevlerinin, İşyurtlarıyla, hüküm ve tutuklulara fırsat verdiğimizde ne denli işler yapabildiğinin bir göstergesi olarak bunları sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Açılışta bir konuşmada Bolu Valisi Ahmet Ümit yaptı. Ümit,  hükümlülerin böyle güzel çalışmalarla uğraşmasının önemine değindi.

Devletin en önemli görevlerinden birinin adaleti sağlamak olduğunu dile getiren Vali Ahmet Ümit, bunun da profesyonel Hakimlerle, Savcılarla yani Adliye Teşkilatı ile yerine getirildiğini dile getirerek “ Normal şartlarda hükümlüler içeride kalıp ve çıkarlardı. Şimdiye kadar böyleydi ama yakın geçmişten itibaren çok ciddi şekilde özellikle açık cezaevlerinde çok güzel çalışmalar oluyor, çok güzel ürünler üretiliyor ve bunlar aynı zamanda hem tutuklular için bir meslek sahibi olmalarını sağlıyor hem de diğer taraftan birçok kurumunun ihtiyaçlarının daha uygun fiyatlarla almalarını sağlıyor. Özellikle son zamanları düşündüğümüzde rekabet ortamında böyle bir açılışın haksız rekabetlerle mücadelede de önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu çalışmaları koordine eden Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve Adalet Bakanımız başta olmak üzere Adliye Teşkilatımız yürütüyor. Bu gerçekten çok zor mücadelelerden biri. Ama fevkalade güzel çalışmalarla, çok güzel ürünler sergileniyor.” İfadelerini kullandı

“CEZAEVLERİNDEN ARTI BİR DEĞERLE ÇIKIYOR OLMALARI FEVKALADE GÜZEL”

Bu çalışmanın en güzel yönünün ise hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra son derece önemli bir zanaatla normal yaşama katılmaları olduğunu dile getiren Vali Ümit; “Ustalığın, sanatkârlığın bu kadar aranır hale geldiği bir ortamda cezaevlerinden böyle artı bir değerle çıkıyor olmaları fevkalade güzel. Aynı zamanda tutuklular da bu tür çalışmalara katılmak için temenni ediyoruz yarışıyorlardır. Çünkü neticede insan ömrü olduğu sürece her şey gelip geçici, cezaevi de gelip geçici. Cezaevinden çıktıktan sonra da daha müreffeh bir hayat yaşamaları önemli. Çünkü insanları suça iten en önemli sebeplerden bir tanesi o insanların işsizliğidir. İşsizlik çağımızın en önemli sorunlarının başında geliyor. Bu anlamda güzel bir meslek sahibi olarak çıkıyorlar. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu açılış Adliyemize ve Bolumuza hayırlı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından kurdele kesildi ve  “İş Yurtları Kurumu Satış Mağazası gezilerek bilgi alındı.

Editör: TE Bilisim