Küçük, büyük herkesin tutkusu haline geldi. İnternet olmadığında hayattan kopmuş, dünyanın bir yerinde bir şeyler oluyor ve biz duymuyormuşuz gibi oluyor. Artık sadece evimizdeki bilgisayarda değil, işimizde, yolda yürürken elimizdeki cihazda, yolculuk ederken kullandığımız otomobilde dahi internet vazgeçilmezimiz olarak öne çıkıyor. Ülkemizde ebeveynler çocuklarının çevrimiçi dünyada neler yaptıklarını ve karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı onları nasıl koruyacaklarını çoğu zaman bilemiyorlar.

İnternet çok güzel bir şey… Ama amaçları doğrultusunda kullanıldığı sürece güzeldir.  Aslında doğru kullanıldığında cahil ve bilgisiz bir toplumun olmayacağını düşünüyorum.

Yüz yüze konuşmaktan uzaklaşıyoruz

İnsanların zihin gelişimlerine, beden gelişimlerine, ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Tüik araştırmalarına göre internet kullanım amaçlarında bireylerin yüzde 82.4’le en çok sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf gibi içerik paylaştığı görülmüş. Düzenli internet kullanıcılarının oranı ise yüzde 94.9’a yükselmiş.

Uzmanlar ise internete erişim yaşının 3'e kadar düştüğüne dikkat çekiyor.

Hayatımızın kilit noktası olan interneti, niçin çocuklarımızın kullanmasına izin veriyoruz. Ağlayan bir çocuk önceden oyuncak ile kandırabilirdi. Ama şimdi ağlayan, şımaran, yerinde durmayan çocuğun eline hemen bir telefon ya da tablet sıkıştırıyoruz. Sonrasında interneti araştırma yapmak için kullanılması gerektiğini unutup, eğlence aracı olarak görüyor.

Aileler tarafından gözetimde bulunmayan çocuklar kumar sitelerine, cinsel içerikli sitelere, sosyal medya dolandırıcıların ağına düşmüş oluyor. Dolayısıyla yaşından erken bazı şeylere tanıklık ediyor. Mahallede oynamasına izin vermediğimiz çocuğumuz, yanı başımızda birçok tehlikeyle karşı karşı olabilir. Bu da yine ruhsal gelişimini olumsuz etkiliyor. Aileler bir şekilde kaç saat çocuk bilgisayar başında duracak bunun kuralını koymalıdır. Bu konuda hiçbir şekilde taviz vermemeliler.

Diğer önemli konu ise sosyal medyada siyaset…

Bu hafta başında da dikkat çeken önemli bir konuyu dile getirmek istiyorum. Pedofili, yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi çocukları veya ergenliğe yeni girmişleri cinsel açıdan çekici bulması ve cinsel eğiliminin çocuklara yönelik olmasına neden olan rahatsızlık.

Sahte hesaplarla çocuk avına çıkan bir pedofile denk gelirse nasıl davranabileceğinizi ve hangi önlemleri almanız gerektiğini biliyor musunuz?

Diğer önemli konu ise sosyal medyada siyaset…

İnsanlar normal hayatta yapamadıklarını, söyleyemediklerini sosyal medyada çok daha rahat ifade edebiliyorlar. Sosyal medyada siyaset yapmak, klavye ile vatan kurtarmak kavramı bizim ülkemizde artık çok rutine binmiştir. Çeşitli partililer ilgili kötü yorumlar ve argo dolu cümleler, tek doğru kendi bildiğini zannedenler… Sosyal medyayı birilerine laf gönderme aracı olarak görenler…

Sosyal medyayı o kadar yakın, o kadar zararsız olarak düşünmeyin. En büyük belayı ve sorunu karşınıza o çıkarabilir.