Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk'e mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının verilişinin 101. yıl dönümü ve 27.06.2002 tarihinde çıkartılan 4768 sayılı kanun gereğince 2002 yılından itibaren her yıl 19 Eylül'de kutlanan “Gaziler Günü” ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de Bolu Valiliği organizasyonunda Anıt Park’ta düzenlenen törenle kutlandı.

HABER: ASLI AKIŞ

Gaziler günü tören programına, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Garnizon Komutan Vekili Albay İslam Can, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Haluk Saygılı, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, siyasi parti il başkanları, askeri erkan, Gaziler, Şehit yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Garnizon Komutan Vekili Albay İslam Can, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunması ile devam eden törende Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız’ın günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız, 19 Eylül gaziler gününün öneminde bahsederek; “Canla ve kanla ödenmiş toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğruna canlarını adayanları gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül Kurtuluş Savaşında, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler Türkiye Cumhuriyetinin rejimi uniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğruna vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerimizin şeref günüdür” dedi.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E GAZİLİK UNVANIYLA MAREŞALLİK TESCİL EDİLMİŞTİR”               

Yıldız, 19 Eylül Gaziler Günü’nün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM tarafından Gazi unvanı ile taçlandırıldığı gün olduğunu hatırlatarak; “Türkün ebede vatan olan Anadolu’daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler birinci dünya savaşı sonuna ülkemize dört bir yandan işgal ettiler.  Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu, Yunan ordusu Polatlı yakınlarında Sakarya’da 22 gün, 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesini yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratarak 9 Eylül 1923’te topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi Türkün ateşle imtihan eden Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşının seyrini ve kaderini değiştirmiş. Kısaca Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kılmadır. Türk milleti adını TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına tarihin mimari Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanıyla mareşallik tescil edilmiştir” şeklinde konuştu.

“TÜRK ORDUSU HÜRRİYET VE BAĞIMSIZLIĞIMIZIN EN BÜYÜK GÜVENCESİ VE DAYANAĞIDIR”

Tarihin her döneminde Gazi olmanın onur ve gurur kaynağı sayıldığının altını çizen Yıldız; “Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi bayrağımızın özgürce dalgalanmasında şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakârlığının eserleridir. Tarihin her döneminde bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilk edinen aziz milletimize bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesine ölürsem şehit, kalırsam gazi değişmez hattıdır. Türk ordusu dün olduğu gibi bugünde yarınlar vatanımızın bölünmez bütünlüğü, sigortası hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyan, savaşan fedakâr Kahraman Gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman Gaziler, Gaziler Gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Anıtpark’ta düzenlenen Gaziler Günü programı sona erdi.

Editör: TE Bilisim