Türkiye Emekli Subaylar Derneği Bolu Şube Başkanı Em.P.Kd.Bnb. Ahmet Şerafettin Yamaner, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı nedeniyle yazı kaleme aldı.

Haber: Nilay Çelik

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Bolu Şube Başkanı Em.P.Kd.Bnb. Kıbrıs Gazisi Ahmet Şerafettin Yamaner, 19 Mayıs’ın Türk gençliği için olan önemini anlatarak, Kurtuluş Savaşı dönemine değindi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nı kutladı.

Ahmet Şerafettin Yamaner, Atatürk’ün güvendiği, inandığı Cumhuriyeti emanet ettiği Türk gençliğine bayram olan gün 19 Mayıs’ın önemine değinerek “19 Mayıs tarihi yok edilmeye mahkum edilmiş ve tarihi sayfalarımızdan silinmek istenmiş bir milletin yeniden kurtuluşunun başlangıç günüdür. Türk milletinin, bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı gündür. 19 Mayıs 1919’un büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkarak, tarihin akışına yön veren bir sürecin başlangıç tarihi, Türk milletini aydınlık yarınlara kavuşturan ve Cumhuriyete ulaştıran bir dönüm noktası Hürriyet ve İstiklal Meşalesinin yakıldığı gündür. Bugün, Atatürk’ün güvendiği, inandığı Cumhuriyeti emanet ettiği Türk gençliğine bayram olan gündür” şeklinde konuştu.

ATATÜRK’ÜN TÜRK GENÇLİĞİNE VERDİĞİ MESAJLARI HATIRLATTI

Atatürk’ün Türk gençliğine verdiği değeri dile getiren Ahmet Şerafettin Yamaner; “Atatürk’ün, ulusun, birlik, beraberlik içerisinde ve özgür olarak yaşamasının güvencesi olan Cumhuriyet ‘En büyük eserimdir.’ Dediğine işaret eden Atatürk’ün ‘Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli temsilcisi olacaksınız.’ diyerek Türk gençliğine duyduğu güveni ve verdiği önemi göstermiştir” dedi.

“HALK SAVAŞTAN BIKMIŞ VE YORULMUŞ DURUMDADIR”

Yamaner, Atatürk’ün 9.Ordu müfettişliğine atanması ile ilgili hatırlatma yaparak; “30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros müzakeresi şartları çok ağırdı. Osmanlı İmparatorluğu itilaf devletleri tarafından parçalanma ve taksim görüşmeleri yapıyordu. Mustafa Kemal 13 Kasım 1918’de geldiği İstanbul’da 16 Mayıs 1919 Samsun hareketine kadar altı ay İstanbul’ da kalmıştır. Ordular terhis edilmiş, silahları toplanmaktadır. Halk savaştan bıkmış ve yorulmuş durumdadır. Ekonomi çökmüştür. Çanakkale savaşlarının muzaffer kumandanı Mustafa Kemal Paşa tek çözümün ulusal egemenliğe dayanan bağımsız Türk devleti kurmak olduğuna inanıyordu. Çok geçmeden 9.Ordu müfettişliğine atanması onun amacına ulaşmasını kolaylaştırdı. Kendisi dahil 23 arkadaşı ile Anadolu’da çıkmış olan karışıklıkları düzeltilmesi istenmektedir” ifade etti.

“MUSTAFA KEMAL 16 MAYIS GÜNÜ BANDIRMA VAPURU İLE YOLA ÇIKTI”

Yamaner, Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’na başladığı dönemi anımsatarak; “15 Mayıs 1919’da Yunan Kuvvetleri itilaf Kuvvetlerinin desteğiyle İzmir’e çıkıyordu. Yunanlar kinlerini savunmasız sivillerle az sayıdaki askerlerimize kusmuşlardır. İzmir Askerlik dairesi başkanı Kur.Albay Süleyman Fethi ve diğer komutanlar kışla içinde ateş altına alınmışlardır. Sağ kalanlar toplanarak türlü eziyet ve işkencelere maruz kalmışlardır. Kur.Albay Süleyman Fethi bey’e  ‘Zito Venizelos’ diye bağırmasını istemişler bağırmayınca sürgülenerek yerlerde süründürmüşlerdir. Mustafa Kemal 16 Mayıs günü 41 yıllık eski Bandırma Vapuru ile yola çıktı. Karadeniz’in dalgalı havasında Kaptanı İsmail Hakkı Durusu’nun tecrübesiyle 18 Mayısta Sinop’a, 19 Mayıs 1919 sabahı şafak sökerken Samsun limanına vardı.

Bu günden itibaren Mustafa Kemal hükümetin verdiği vazifeyi değil, durumdan çıkardığı vazifeyi yerine getirerek kurtuluş savaşını başlatacaktır. Mustafa Kemal Samsuna çıkışını da şu sözlerle ifade ediyordu: ‘Bu güzel şehirde yabancı askerler dolaşıyordu… Samsunluların vaziyetlerinde gördüğüm gözlerinde okuduğum vatanperverlik ve fedakarlık beni müsbet kanaati ulaştırmaya kafi gelmiştir. İşte bu sözler Türk Kurtuluş ve İnkılap tarihinin ne zaman başladığını göstermeye kafidir.’  dedi. Mustafa Kemal Atatürk, tüm olumsuzluklara rağmen 28 Mayıs Havza Genelgesi, 21 Haziran Amasya Tamimi, 23 Temmuz Erzurum, 4 Eylül Sivas Kongreleri, 27 Aralık 1919 Ankara toplantıları ve Anadolu’da yanan çoban ateşleri ile Kurtuluş savaşı başlamış oluyordu” ifadelerini kullandı.

“GEÇMİŞİMİZİ GENÇ NESLİMİZE ANLATMALI VE UNUTTURMAMALIYIZ”

Kurtuluş Savaşı döneminin Hürriyet ve İstiklal meşalesinin yakıldığı gün olarak anlatılması gerektiğini ifade eden Yamaner; “Mustafa Kemal 19 Mayıs’ı kendisinin doğum günü olarak kabul etmesi 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yeri ve önemini en güzel şekilde anlatmaktadır. Atatürk’ün Samsuna çıkışıyla ‘GAZİ GÜNÜ’ olarak kutlanan bu gün 1 Haziran 1938’de Ulusal bayram olarak kabul edilmiştir. Bugün müreffeh bir hayat yaşıyorsak geçmişimizi genç neslimize anlatmalı ve unutturmamalıyız. Büyük liderin söylediği gibi ‘Tarihine ve geçmişine sahip çıkmayan milletler yıkılmaya mahkumdur.’ Milli bayramlarda günün anlam ve önemi anlatılırken siyası konulardan bahsedilmemelidir. Bu günler Hürriyet ve İstiklal meşalesinin yakıldığı gün olarak anlatılmalıdır. Bu günlere gelmemizi sağlayan ve liderliğini yapan başta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere canlarını ve kanlarını veren tüm şehit ve Gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Ruhları Şad, Mekanları cennet olsun. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramımız kutlu olsun” kelimelerini kullandı.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ