TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE uzaydaki yörüngesine uğurlandı.

Haber Merkezi

Yerli ve milli, yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu İMECE uydusu fırlatma töreni için geri sayım sona erdi. 11 Nisan'da TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilecek İMECE uydusu fırlatma töreni belirtilen tarihte yapılmamıştı. İki ertelemenin ardından İMECE uydusu fırlatma töreni 14 Nisan günü Ankara'da bulunan TÜBİTAK UZAY'ın yer takip istasyonunda gerçekleştirilecekti fakat yeniden ertelendi.

Daha önce fırlatılması ertelenen Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan Cumartesi (BUGÜN) 09.47'de ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı.

İMECE ile birlikte TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roketle uzaya fırlatıldı.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ