Bolu Belediye Meclisi Mart Ayı 1’inci oturumunda konuşan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Bülent Oturak, kişisel verilerin korunması ihalesine ilişkin rant iddiasını dile getirirken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, iddianın savcılığa iletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haber: Oğuzhan Eke

Edinilen bilgilere göre Bolu Belediyesi, kişisel verilen korunması için davet usulüyle ihaleye çıktı. Bolu’da hizmet veren biri gazete iki firmanın davet edildiği belirtilen ihaleye ilişkin Bolu Belediye Meclisi Mart Ayı 1’inci oturumunda Denetim Komisyonu üyesi AK Parti Meclis Üyesi Bülent Oturak, rant iddiasını dile getirdi.

Konuya ilişkin Meclis kürsüsünden konuşan Oturak, 3 uzman firmanın önce araştırıldığını ancak hiç birinin davet edilmediğini belirterek, “Karşıma bir dosya geldi. Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili hizmet alımı ihalesi işi. Açık ihale yapılmamış. Neden açık ihale yapılmadığını sordum, ‘Kişisel veriler önemli bir konu, herhangi bir firmanın da bizim kişisel verilerimize ulaşmasını tasvip etmiyoruz, dolayısıyla biz bunu davet usulü yaptık’ dediler. Tamam dedim, arkasından bu işte uzman 3 tane firmadan piyasa araştırması yapılmış. Çok güzel. Bu piyasa araştırması yapılmış uzman firmalardan maalesef davet edilmemiş. Bolu’da iki tane yerel firma davet edilmiş. Bolu Belediyesinin kişisel verilerinin korunmasıyla ilgili hizmet alımı için” dedi.

GAZETECİYE BİZİM BİLGİLERİMİZİ NASIL AÇARSINIZ”

İhaleye davet edilen firmalardan bir tanesinin gazete olmasına tepki gösteren Oturak, “Bu iki firmanın bir tanesi şahıs firması, diğeri de yerel bir gazete. Bolu’nun yerel bir gazetesi. Dolayısıyla dedim ki bu etik olmamış. Dedim ki bu etik olmamış, yani bir gazeteciye bizim bilgilerimizi nasıl açarsınız, nasıl davet edersiniz? Açık ihale olsa gelebilir, kimse de bir şey diyemez. Peki, bu firma ihaleyi almış mı dedim, ‘Zaten almamış ki niye endişe ediyorsunuz ki’ denildi. Endişe etmem gereken davet edilmesi. Almış ya da almamış olması değil” ifadelerini kullandı.

“TANJU ÖZCAN’IN ÇAY FIRLATMA VİDEOSUNU YÜKLEMİŞ”

İhaleyi alan firmayı araştırdığını aktaran Oturak, söz konusu firmanın konuyla alakalı bir referansını bulamadığını belirterek, çay fırlatma videosunu yüklediğine vurgu yaptı. Oturak, “Peki, kim almış? Bir tane şahıs firması. Ne kadar ehil bir firma, eylemlerini araştırayım dedim. İnternetten bir seminer, eğitim yapmış mıdır diye araştırdım. 3 Ağustos 2021’de burada bir çay vakası gerçekleşti. Bu bizim ihaleyi alan şahıs firması internette AK Parti üyelerine, Tanju Özcan’ın çay fırlatma videosunu yüklemiş.  2 hafta sonra da acaba bu videoyu yüklediğinden midir, başka bir sebepten midir bilmiyorum, ihaleyi bu şahıs almış. Yani tek bir referansı var, tek bir videosu var internet üzerinde.  Tek bir video yüklemiş, 2 hafta sonra da Bolu Belediyesinin bütün verilerini bu kişiye emanet etmişiz” diye konuştu.

“SİZ DE BELEDİYEDEN OLDUKÇA İŞ ALMIŞSINIZ”

İhaleyi kimin alacağını kendisinin bilmediğini belirten Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da Oturak’ın da zamanında ihaleler aldığını işaret ederek, “İhaleyi kimin alacağını ben nereden bileyim? 200 bin liralık bir ihaleden bahsediyorsunuz. ‘Vay gazeteciler girmiş, o girmiş, bu girmiş. Vay kişisel verilerle ilgili ihaleyi Bolulu firma almış. Bolulara iş vermeye çalışırım ben zaten, kim olduğuna bakmaksızın. Ben geçmiş yıllara bakıyorum siz de belediyeden oldukça iş almışsınız. Allah bereket versin, bir şey demiyorum. Girmişsinizdir, almışsındır. Size o işler verilirken hangi usulle verilmiş onları hatırlıyor musun” şeklinde konuştu.

“ABDESTİMDEN ŞÜPHEM YOK”

Oturak’a Savcılığa gitmesi çağrısında bulunan Özcan, şu ifadeleri kullandı:

“Burada da tek kişi davet edilmemiş. Bolulu olması mı rahatsız etti? Alan kişi gazeteci falan değil ki. Bülent Bey, ‘İhalede usulsüzlük var’ diyorsan, ‘Bu ihaleye fesat karıştırılmış’ diyorsan git Savcılığa şikâyette bulun. Savcılığın yolunu gösteriyorum. Bak müfettişler orada, Ankara’da. Süleyman Bey var, Bakan… Telefonu var bende, vereyim ara. Zaten bana sık sık müfettiş gönderiyor. Gelirken bir tane daha fazla geliverir ne olacak? O kadar basit benim açımdan. Çünkü abdestimden şüphem yok. Müfettişten korkmuyorum. Abdestinden şüphesi olan müfettişten, savcıdan korkar. Suç işleyen, kul hakkı yiyen…”

 

Editör: TE Bilisim