Atlı fayton arabalarının kullanımının yasaklandığı Abant Milli Parkı’nda, Mudurnu Kaymakamlığı bünyesinde hizmet verecek elektrikli faytonların kullanımına başlanıyor.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Bolu’ denilince ilk akla gelen ve Türkiye’nin en gözde doğa turizmi mekânlarından olan Abant Milli Parkı’nda, atlı faytonlar 20 Temmuz’da Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklama ile yasaklandı.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin sıklıkla kullandığı atlı faytonların yerini ise elektrikli faytonlar alacak. Abant Gölü çevresinde ziyaretçileri gezdirecek elektrikli faytonların ilkinin tanıtımı Mudurnu Kaymakamı Fatih Çevik’in katılımında gerçekleşen programla yapıldı. Çevik, elektrikli faytonun ilk sürüşünü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözler’in eşliğinde yaptı.

“İLK DENEME SÜRÜŞÜNÜ GERÇEKLEŞTİRMİŞ BULUNUYORUZ”

Sürüş sonrasında faytona ve sürece ilişkin bilgi veren Çevik, “Abant Milli Parkı’nda elektrikli faytonun ilk deneme sürüşünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bizim buradaki amacımız bugün ve bundan sonrası için hem Dünya’da iklim koşullarının değişmesinden kaynaklı doğayı korumak hem de buradaki pislikleri temizleyerek daha yaşanılır hale getirmek hem de Abant’a gelen misafirlerimize daha güzel, daha keyifli vakit geçirmek. Mudurnu Kaymakamlığı olarak Milli Parklarla yaptığımız sözleşme gereğince hem elektrikli fayton işini hem de Abant Kafe, işletmesini önümüzdeki dönemden itibaren biz işleteceğiz.

“120 KİLOMETREYE KADAR GİDEBİLİYOR”

Elektrikli faytonun teknik detaylarını da anlatan Çevik, “70 kilometreden 120 kilometreye kadar gidebiliyor. Bu içine takılan batarya ile de fark edebiliyor.  Kış şartlarında ve biliyorsunuz Abant’ın bazı yerlerinde rampalar var, onlar da etkiliyor. Bu sene sonuna kadar 2 tane elektrikli fayton koyacağız. Önümüzdeki dönemle birlikte 6-8 olarak planlayacağız. Hepsi farklı renkte olacak. Hepsine Bolu'nun, Mudurnu’nun ve Abant’ın yöresel vermeye çalışacağız. Abant Alası olabilir. Şoförle birlikte 6 kişiye kadar alabilir” ifadelerini kullandı.

Elektrikli faytonları kullanım ücreti ilerleyen zamanda belirlenecek.

Editör: TE Bilisim