Bolu Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı ikinci birleşimi Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Bolu Belediye Meclisi Şubat Ayı 2. Oturumu canlı yayınlanırken, toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu, çeşitli İşler Komisyonu ile İmar Komisyonundan gelen raporlar görüşüldü.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Belediye Meclisi Şubat ayı ikinci toplantısında Zabıta ekiplerine işletmelerin tabelaları ile ilgili talimat verdi. Başkan Özcan, “Arapça tabela görmek istemiyorum” dedi.

Haber: ASLI AKIŞ

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında gerçekleşen ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantı açılış-yoklamayla başladı. Ardından gündem maddelerine geçildi. Toplantının dilek temenniler kısmında MHP’li Meclis Üyesi Necdet Çakır söz isteyerek, Yukarı Çarşı’da 3 iş yerinin haksızlığa uğradığını ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Ardından ilimizdeki yeni açılan işyerlerinin tabelalarındaki yabancı isimlere dikkat çekerek bu konuda hassasiyet beklediklerini altını çizdi. Son olarak Bolu’nun yetiştirdiği Önemli isimlerin, yerel değerlerin isimlerinin yapılacak yatırımlarda kullanılmasını rica etti.

“HAKSIZLIĞIN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Bolu Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı ikinci birleşimi dilek ve temenniler kısmımda konuşan

MHP’li Meclis Üyesi Necdet Çakır;  Ocak ayı meclisinde dile getirdiğimiz Yukarı Çarşı esnaflarımızın sorunları ile yakından ilgilendiğini görmek bizleri mutlu etti. Halkla ilişkiler müdürü leyla Beykoz Hanım yukarı çarşı derneği işe görüşmeler yapmış ve eksikler giderilmeye başlanmış. Bu hassasiyetinizden dolayı size ve leyla hanıma çok teşekkür ediyorum. Yalnız yukarı çarşının üst tarafında kalan proje dışında bırakılan 3 tane dükkânımız var. Bu durum hem görüntü kirliliğe neden oluyor hem de bir haksızlık meydana geliyor. Çarşının tüm dükkanları yapılmış iken bu 3 dükkanın proje dışında bırakılmasından dolayı gelen haksızlığın giderilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİR TOPLUM MİLLİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKARSA AYAKTA KALABİLİR”           

Çakır konuşmasının devamında  ilimizde yeni açılan işletmelerde Türkçe isim kullanılması gerektiğine işaret ederek; “Yıllardır ihmal ettiğimiz bir başka konuyu dile getirmek istiyorum. Bir toplum tarihine, milli değerlerine, geleneklerine sahip çıkarsa ayakta kalabilir. Sayın başkan sizin bu konudaki hassasiyetinizi milletvekilliği döneminden biliyoruz ve aynı hassasiyeti de belediye başkanlığı döneminde de göstereceğinizden şüphemiz yok. Şehrimizin caddelerinde dolaştığımızda dükkan tabelalarına baktığımızda özellikle son dönemlerde açılan iş yerlerinin isimlerini dikkate aldığımızda bir çoğunun ismini söylemekte telaffuz etmekte zorlanıyoruz. Türk yurdu Bolu’da bu kadar yabancı isimler kullanılması bizi üzüyor. ABD İstanbul başkonsolosluğuna randevu vermeyerek gösterdiğiniz bu milli duruşu yeni açılacak dükkânlarda da Türkçe isim kullanılması konusunda da göstermenizi rica ediyorum. Bu konuya bağlı olarak maalesef ki bu güne kadar Bolumuzun değerlerini hep ihmal etmişiz. Belediye yeni bir yatırım yaptığında ilimizin değerlerinden ziyade ulusal anlamda ülkeye mal olmuş isimler kullanılmış. Kültür merkezine Necip Fazıl, park yapmışız Uğur Mumcu, okul açmışız Turgut Özal demişiz. Tabi ki bu isimler ülkemiz için de bizim içinde önemli isimler lakin Bolu’da yetişen çok değerli sanatçılarımız, edebiyatçılarımız, şairlerimiz ve kahramanlarımız var. Bugün birçoğunun ismi unutulmuş. Bu şehir için mücadele etmiş ve eserler bırakmış insanların isimlerinin yaşatılması ve gelecek nesillere bırakılması adına yapılacak yatırımlarda yerel değerlerimizin isimlerinin kullanılmasını hasseden sizlerden rica ediyorum.” şeklinde konuştu.

“ABD BAŞKONSOLOSLUĞUNA RANDEVU VERİLMEMESİ İLE İLGİLİ TAVRIM NET”

Çakır’ın ardından konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ilk olarak ABD İstanbul başkonsolosu konusunda değinerek; “ABD Başkonsolosluğuna randevu verilmemesi ile ilgili tutumumuz bende doğruydu. Gösterilmesi gereken bir tepkiydi. Biz ABD’liler ile hiç görüşmeyiz demedik ama terör örgütleri ile arasına mesafe koymayan Türkiye’ye kafasına göre yaptırım kararı alan, bu ülkenin Cumhurbaşkanına hakaretvari mektuplar yazacaksın sonra başkonsolosun eline çantayı alıp Türkiye cumhuriyeti Bolu belediyesine ziyaret etmeye gelecek. Bu her şeyden önce bir pişkinlik. Tavır koyacaksak net tavır koymamız lazım. Yerli ve milliyiz diyorsak öyle bir iddiamız varsa bunu icraatlar ile de göstereceğiz. Benim bu noktada duruşum hep aynı oldu” dedi.

“ARAPÇA TABELA GÖRMEK İSTEMİYORUM”

Zabıtaya talimat vererek konuyla ilgili tespitlerin yapılmasını isteyen Başkan Özcan, konuyla ilgili açıklamasında tabelalar konusundaki eleştirinin haklı olduğunu söyledi. Özcan;  “Buradan Zabıtaya da söylüyorum. Eğer marka değilse veya bir zincir değilse kafasına göre yabancı dilde tabela uygulaması olmasın. Bunları bir tespit edelim, düzeltelim. Bir de şehirde Arapça tabela hiç görmek istemiyorum. Varsa da kaldırın bunu” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim