(HABER: EBRU BUKET EKE) - Asgari ücret açıklandı, marketler zam yağmuruna başladı. Vatandaşlar da etiket değişikliğine tepki gösterdi.

Asgari ücret, 27 Aralık’ta Bakan Işıkhan tarafından 17 bin 2 lira olarak açıklandı. Açıklamanın hemen ardından marketler fiyat yükseltmeye başladı. Hatta bazı zincir marketlerin çalışanlarına mesaj atarak etiket değiştirme mesaisi yaptığı iddia edildi. Bu durum sosyal medyada oldukça tepki topladı. Öte yandan aynı marka ürünlerin her markette farklı fiyattan satıldığı gözlemlendi.

Bunun üzerine halk, “maliyet arttı” gibi bahaneler sunan marketlerde bir anda nasıl bir maliyet arttığını sorgularken, fahiş fiyat artışına nasıl bir çözüm getirileceğini de merakla bekliyor. Ayrıca reyonda yer alan etiket fiyatı ile kasaya gidince çıkan fiyatların tutarsızlığı da vatandaşları rahatsız ediyor.

Boluluların tepkileri ise şu şekilde;

“TİCARİ AHLAKSIZLIK…”

“Yaptıkları bana göre ticari ahlaksızlık. Daha asgari ücretlinin eline asgari ücret geçmeden, insanlar hak ettiğini almadan fahiş bir fiyat uygulanıyor. Devletin bu konuda bir an önce önlem alması lazım. Denetimlerini bu aralar daha da sıklaştırması lazım. Özellikle asgari ücret görüşmelerinin başladığı andan itibaren yapmaları lazım. Devletimize güveniyoruz, inşallah yaparlar. Marketlere de biraz insaf diliyoruz. Yani 17 bin lira asgari ücret daha insanların eline geçmeden almak ahlaksızlıktır. Eski dönemimizde olsaydı bunlar çok ağır cezalara tabi tutulurdu.”

“ARTIK ALIŞTIK”

“Artık halk olarak alıştık. İyi bir şey mi? Değil… Vermeden alıyorlar. Aldığım şeyleri hep takip ediyorum. Günlük olarak çaya, şekere, una, bildiğimiz makarnaya bile zam geliyor. Bu problemin nasıl hallolacağını da baştaki büyüklerimiz düşünsün. Bu ülkeyi yönetiyorlarsa onlar düşünsünler. Maalesef, iyi değiliz.

“HANGİ ESNAFA GİTSEN ZAM GELECEK DİYOR”

“Bu toplum olarak ticari ahlakımızın çok bozulduğunu gösteriyor. Eskiden böyle şeyler daha azdı. Yüz tane esnaf varsa bundan belki iki, üç tanesi böyle yapardı. Oysa şu anda maalesef çok çoğaldı. Hangi esnafa gitsen, haftaya zam gelecek diyor. Yazık… Türk ve Müslüman ahlaklı insandır. Önce kendi ahlakımızı sorgulayacağız, sonra da Allah’ı düşüneceğiz. Eğer onu düşünemiyorsak demek ki bizim ahlak yapımızda, eğitimimizde bir sorun var.”

Editör: Ebru Buket EKE