CHP Bolu Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, dünyada yayılan Covid-19 mutasyonlarıyla halk sağlığında risklerin arttığına dikkat çekerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Ateş, “Sağlık Bakanlığı’nın özellikle Avrupa’da yaygınlaşan Eris varyantının ülkemizde görülmediği yönündeki açıklamaları akla yatkın değil. Salgında dünyadan ayrı değiliz. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla riskler daha da artıyor. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız. Tedbir için şeffaflık gerek” dedi.

Haber: OĞUZHAN EKE

Uzmanların Türkiye’de Ortaçağ hastalıklarına dönüldüğü yönündeki uyarılarına dikkat çeken CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, okulların açılmasıyla birlikte de süren Covid-19 salgını kapsamındaki riske işaret etti.

Ateş, Sağlık Bakanlığı’na Covid-19 varyantlarına ve aşıların yan etkileriyle büyüyen aşı karşıtlığına ilişkin hangi önlemlerin alındığını sordu.

“RİSKLER ARTTI AMA HASTANELER DOLU”

Eris ve Pirola gibi varyantların dünyada yaygınlaştığı izlenirken Dünya Sağlık Örgütü’nün tehlikeli bir Covid-19 varyantının ortaya çıkma riskinin halen sürdüğü görüşünü de paylaştığına işaret eden Ateş, “Halk sağlığı uzmanlarının Ortaçağ hastalıklarının yeniden görülmeye başlandığı, hayvanlardan bulaşan hastalıkların bulunduğu yerde yönetilemeyip şehirlere ulaştığı, deprem bölgesinde sorunların sürdüğü ve hastanelerin doluluğundan kaynaklı başka riskler olduğu yönündeki açıklamaları endişe verici…  Covid-19 salgınının da sonbaharda tırmanabileceği uyarıları yapılıyor. Sağlık Bakanlığının ise bu konularda yeterince açık olmadığını görüyoruz. Covid-19 mutasyonlarına ilişkin gerek test gerek aşılama tarafında soru işaretlerinin bir an önce giderilmesi gerekli. Salgın kapsamında ayrıca aşıların yan etkilerini odağına alan tartışmalarla dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşı karşıtlığı arttı. Halk sağlığı açısından aşı karşıtlığıyla mücadelenin taşıdığı önem ortada. Bakanlığın şeffaf ve bilimsel açıklamalarına ihtiyaç duyuluyor.  Aksi halde salgınla mücadele artık çok daha zor hale geldi.” ifadelerini kullandı.

“AŞI KARŞITLARINA BİLİMSEL ÇALIŞMA SUNULACAK MI?”

CHP’li Ateş’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclis gündemine taşıdığı önergede şu soruların yanıtlanması talep edildi: “Eris varyantı kapsamındaki risklere karşı Sağlık Bakanlığı hangi önlemleri almayı planlamaktadır? Türkiye’de uygulanmakta olan aşılar yeni varyantlara karşı etkili midir ya da Bakanlık, firmalarca Eris varyantına karşı üretim çalışmaları sürdürülmekte olan aşıları temin etmek üzere bir çalışma yapacak mıdır?  Halk sağlığı açısından önem taşıyan ancak aşıların yan etkilerini odağına alan tartışmalarla artan aşı karşıtlığı kapsamında mevcut bilimsel veriler ışığında şeffaf ve aydınlatıcı çalışmalar, Bakanlığın gündeminde yer almakta mıdır?”

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ