AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın,  İYİ Parti'nin, “kadına şiddet unsurlarının tespiti ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi" ile ilgili verdiği araştırma önergesinin, ele alınmasına dair grup önerisi üzerinde konuşarak; “Önergede bir araştırma komisyonu kurulması istenirken madem konu kadın, Meclis'teki Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda yapılan toplantılara İYİ Parti Grubu'nun ne oranda katılım sağlayıp sağlamadığına da bakmak gerekir yani samimi, inandırıcı olmak gerekir.” dedi.

Haber: Aslı Akış

Türkiye’de her geçen gün artan kadına yönelik şiddet Meclis’in gündemine geldi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur tarafından “Kadına şiddet unsurlarının tespiti, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve gerekli önlemlerin alınması” amacıyla Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sunuldu.

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, TBMM kürsüsünden seslenerek, 81 ilde yaygınlaşan şiddeti önleme merkezleri, Kadın Destek Uygulaması (KADES) ve elektronik kelepçe uygulaması, mobbing genelgesi, kanunlarla getirilen pozitif uygulamalardan da haberdar olmak gerektiğini vurguladı.

“SAMİMİ, İNANDIRICI OLMAK GEREKİR”

Mecliste var olan ‘KEFEK’ komisyonunu örnek vererek İYİ Parti gurubuna yüklenen Aydın, “Elbet her vakada olduğu gibi kadına şiddet konusunda da samimi olmak gerekir lakin insanın derdi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmekse elbet kendi içinde de çelişir. Verilen önergede 6284 sayılı Kanun’un tam olarak uygulanmadığı ifade edilmekte ise de kanun kapsamında yapılan, 81 ilde yaygınlaşan şiddeti önleme merkezlerinden, KADES ve elektronik kelepçe uygulamalarından, mobbing genelgesinden ve diğer kanunlarda getirilen pozitif uygulamalardan da haberdar olmak gerekir. Bu önergede bir araştırma komisyonu kurulması istenirken madem konu kadın, Mecliste var olan KEFEK komisyonunda yapılan toplantılara İYİ Parti Grubunun ne oranda katılım sağlayıp sağlamadığına da bakmak gerekir. Yani dememiz o ki samimi olmak, inandırıcı olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ’Lİ KADIN VEKİLLERE SÖZLÜ SATAŞMALAR DA ŞİDDETİN EN BARİZ ÖRNEĞİDİR”

Kadına yönelik şiddetin sadece fiziki olmadığına da işarete eden Milletvekili Aydın, muhalefet milletvekillerine de serzenişte bulundu. Aydın; “Değerli milletvekilleri, herkesçe malumdur ki kadına yönelik şiddet yalnızca fiziki değil, aynı zamanda psikolojik ve sözel şiddeti de içine almaktadır ve ötesi bu şiddet; kadının siyasi görüşü, kıyafeti ve kimliği üzerinden yapılmakta ve ne yazık ki zaman, mekân ve eğitim düzeyi tanımadan her yerde varlığını hissettirmektedir. Misalen, tüm yasama dönemi içinde, şahsımın da defalarca maruz kaldığı, muhalefet sıralarından, özellikle AK PARTİ’li kadın vekillere -burada cinsiyeti belli etmek için söylüyorum, yoksa vekilin vekil olduğunu hamdolsun biliyorum- “Sanki kanun maddesini okudun. Hadi, anladın mı?” tarzında sözlü sataşmalar şiddetin en bariz örneğidir. Aslında, bu hâl, bir sataşmadan ziyade, sırf, AK PARTİ’li olan kadınlara, eğitim ve öğretimleri ne olursa olsun bakış açısını gösteren, o aşağılayan, o yok sayan ruh hâlinin ve şiddetin en yalın hâlidir” şeklinde konuştu.

“ŞİDDET, EVLADINI SON KUCAKLADIĞI ANI DURDURMAK İSTEYEN ANNENİN DÖKTÜĞÜ GÖZYAŞIDIR”       

“Size şiddeti anlatayım mı?” sorusuna cevaben bir annenin döktüğü gözyaşını duygu dolu sözlerle paylaşan Aydın; “Şiddet “Eğer imkân olaydı, eğer imkân/Bir çivi çakardım yelkovanın döndüğü yere/Dursun diye zaman” diyerek evladını son kucakladığı anı durdurmak isteyen annenin döktüğü gözyaşıdır. İnsan gözyaşında boğulur mu? Bırakın gözyaşını, Ecrin ve Yusuf için, Ayşenur ve Aybüke ve nicelerini şehit edenler ve onlara yardım ve yataklık edenler için ah eden milyonların ahında bile boğulur. Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki bu şanlı ordu, bu aziz millet size hak ettiğiniz cevabı, hak ettiğiniz şekilde vermiştir ve verecektir.” dedi.

Editör: TE Bilisim