(HABER MERKEZİ)- BAİBÜ Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (YENİGIDAM), BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yürüttüğü, yemek sektöründe mini paketler halinde tüketiciye sunulan yiyeceklerin israf miktarını araştıran ve laboratuvar ve yazım aşamaları tamamlanan çalışması, bilim dünyasının en saygın dergileri arasında ilk yüzde 25’lik dilim (Q1) içerisinde yer alan ve etki faktörü (IF) 8.816 yüksek değere sahip olan Waste Management Journal’da yayımlandı.

YENİGIDAM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Pekdemir öncülüğünde yürütülen çalışmada, Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Doğdu Yücetürk, YENİGIDAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Şeyda Karabörk, BETUM’da görev yapan Çevre Mühendisi Dr. Öğr. Gör. Sanaz Lakestani ve Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çavuş’un gıda israfına yönelik yapmış oldukları ulusal ve uluslararası yayımları çalışmada yer aldı.

İSRAFIN YÜZDE 50’YE ULAŞTIĞI TESPİT EDİLDİ

Araştırmada, ilimizde faaliyet gösteren Narven Termal Tatil Köyü ve BAİBÜ’nün yemekhane ve kantinleriyle yapılan iş birliği kapsamında elde edilen sonuçlara göre, küçük paketler halinde tüketiciye sunulan ancak tüketilmeyen yiyeceklerden oluşan israfın, buzdağının görünmeyen kısmı misali yüzde 50 gibi büyük bir orana ulaştığı tespit edildi.

Çalışma kapsamında, tüketicilerin bilgilendirilerek israfın azaltılmasının topluma katkı sağlaması ve gıda sektöründe iş birliği çalışmaları yapılması hedefleniyor.

Editör: Servet GÖKÇEK