İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kadın Destek Uygulamasının bugüne kadar 4,5 milyon kişi tarafından cep telefonlarına indirdiğini ve yılsonu hedefinin 5 milyon olduğunu açıkladı.

HABER: ASLI AKIŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadına şiddete karşı mücadelede alınan önlemlere dikkat çekerek, 2022 yılına ait kadına yönelik işlenen suçların verilerini de paylaştı.

Şiddetin oluşma sahasında çalışmalar yaptıklarına işaret eden Bakan Soylu, şiddetin oluşmasının önlenmesi ve oluştuğu anda da zarara dönüşmesinin engellenmesini hedeflediklerini belirtti. Soylu;  “Son güncel verilerle 2022 yılında yaşanan kadın cinayeti sayısı 260 olarak kaydedildi ve 2014’ten günümüze kadar geçen süreçte en düşük seviyede olduğu belirlendi. Bu azalışı, nüfusumuz yaklaşık yüzde 9,4 artmışken elde ettik” diye konuştu.

“3 MİLYONU AŞKIN KADIN KADES UYGULAMASINI İNDİRMİŞ DURUMDA”

Bakan Soylu, Kadın Destek Uygulamasını (KADES) bugüne kadar 4,5 milyon kadının indirdiğini ve yıl sonu hedefinin 5 milyon olduğunu ifade ederek; “KADES'le alınan ve tamamına gittiğimiz ihbar sayısı 583 bindir ve bu ihbarlara gittiğimiz süreç de 4-5 dakikadır." dedi.

İhbar kanalları hizmetinin aile içi ve kadına yönelik şiddetle ilgili bildirimleri kolaylaştırdığını da vurgulayan Bakan Soylu; “2-3 ay içerisinde yaklaşık 25 vilayetimizde bir anda takip edilen bilgi işlem sistemine geçilecek. Kadına yönelik şiddeti istediğimiz zaman, istediğimiz noktada dökebilmeyi ve bunun nerelerde geliştiğinin analizini yapabilmeyi sağlayabilecek yapay zekayı diğer vilayetlerde yapabiliyoruz, diğerlerinde de yapabilme imkanına sahip olacağız.” açıklamasında bulundu.

 “2016’DA 162 BİN AİLE İÇİ ŞİDDET OLAYI BİLDİRİLİYORDU, ŞU ANDA BU SAYI 253 BİN SEVİYESİNDE”

Bakan Soylu, Emniyet ve Jandarma bünyesinde aile içi ve kadına şiddete yönelik birimleri ilçe düzeyine kadar yaydıklarını kaydederek;  “2016'da 162 bin aile içi şiddet olayı bildiriliyordu. Bildirim kanalları arttıkça bildirimler özellikle 2021'e kadar arttı, 270 bine çıktı. Şu anda 253 bin seviyesinde geliyor. Daha fazla bildirim sahası olmasına rağmen bildirim sayısı yukarıdan aşağıya inmeye başladı. Tedbir kararı verilen kişi sayısı 192 binden 271 bine yükselmişti." şeklinde konuştu.

“YAKLAŞIK 3 MİLYON ERKEĞE BROŞÜR ULAŞTIRDIK”

Soylu, elektronik kelepçe sayısının 1500'e yükseldiğini, 822 vakanın takip edildiğini ve 2 bin 242 vakanın tamamlandığını belirterek; “Kadına El Kalkamaz" projesine ilişkin, "Şu ana kadar 8,2 milyon erkeğe ulaştık. Yılsonuna kadar bu rakamı 9 milyon üzerine getireceğiz ve seneye de devam edeceğiz. Yaklaşık 3 milyon erkeğe broşür ulaştırdık. 217 bin pankart ve afiş dağıtıldı, asıldı." İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim