Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beypiliç’e ait katı atık bertaraf tesisinin imara işlemesini istedi. AK Parti Meclis Üyeleri, Bakanlığın isteğini kabul etmek için yeterli evrak olmadığını belirtirken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bakanlığın imara işlenmesini istediği katı atık tesisine daha önce Valilik tarafından gerekli incelemenin yapıldığını ve evrakların Valilikte olduğunu belirtti.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediye Meclisi Ekim Ayı ikinci oturumunda, katı atık bertaraf tesisi gerginliği yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Belediye’ye gönderilen yazıda, Beypiliç tarafından kurulan ve tavuk atıklarını yakarak enerji üreten tesisin, Bolu Belediyesi İmar Planlarına kaydedilmesi istendi. Konuyla ilgili konuşan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk Tekin, “Burada çamur yakılarak, buhar üretiliyor. Bu gibi geri dönüşüm tesislerinin mevcutta, şu anda işlem gören bu tür tesislerin, artık plan üzerine, teknik altyapı olarak işlenmesine yönelik Bakanlık, Belediye’mize yazı yazdı. Tesisi teknik altyapı olarak planlara işliyoruz ki anladığımız kadarıyla, bunlar yeni oluşan konular, Bakanlık kendince bir envanter oluşturacak. Kendine göre yönelik bir sistem oluşturacak. Ona yönelik bir çalışma” dedi.

“BOLU İÇİN ENDİŞE VERİCİ”

AK Parti Meclis Üyesi Semih Dimicioğlu, konuyla ilgili söz alarak, “Burada yapılmak istenen kümes altlığının yakılması suretiyle, su buharı üretmek. Şimdi buna çamurdan vesaireden falan denilerek yumuşatılmak isteniyor ama işin özü, tavuk gübresinin, burada ilkel şartta yakılması söz konusu. Bunun Ankara’dan eski şeylerine bakıyorum, nasıl çözüldü bilemiyorum ama böyle bir tesisin yapılması, Bolu için, ekolojik denge için, çevre kirlenmesi açısından çok endişe verici bir durum. Bu konunun yeniden gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“OLAYI AÇIKÇASI ANLAYAMADIK”

AK Parti Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise konun anlaşılmadığını beliretek, tesisin nasıl çalıştığının ve detaylarının yer aldığı bir evrakın kendilerine verilmesini istedi. Yerlikaya, “Komisyonda bunları konuşurken gerekli evrakları isteyelim dedim. Ruhsatlı bir tesis ama içerikleri hakkında, metrekare ya da içerik çeşitliliği adına nelere ruhsat verildiğine dair bir belge gelmedi bize. En son 3 civarıydı, Asuman Hanım bana bir ÇED raporu ya da onunla alakalı bir fizibilite raporunu attı, ÇED istenmiyor deniyor ama bu ÇED’le ilgili de teknik detayların içeriği gene yok. Sadece bir tesis var, tesis ruhsatlandırılmış. İçerikleri, proje çizimleri, diğer detaylar hiçbir şeye hakim değiliz biz. Bundan dolayı, olayı açıkçası anlayamadık. Ne istediklerini de. Bakanlık bir şey istiyor, biz de burada onay yapacağız ama neyi onayladığımızı ben değil diğer komisyon üyesi arkadaşlarımızın da anlamış durumda olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

“EKONOMİYE GERİ KAZANDIRMAYA TEŞVİK EDİYOR”

AK Partili Meclis üyelerinin açıklamalarına yanıt veren Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın, konunun Bakanlıkla alakalı olduğunu ifade ederek,  “Burada Bakanlığın yapmak istediği şey, atık sektörü aslında yeni yeni oluşuyor. Türkiye bununla ilgili bir envanter oluşturmaya çalışıyor. Bu bir kümes var, bir fabrika var. Buradan çıkan bir atık da var. Bakanlık şu anda, şuna özendirmeye çalışıyor; Bütün tesisler, bütün fabrikalar için mümkün olduğunca geri dönüşümün geri kazanımı ve kendi içerisinde çıkarmış oldukları atıkları bir şekilde ekonomiye geri kazandırmaya teşvik ediyor. Bu kapsamda da her fabrikanın yanına zaten, bu şekilde bir bertaraf tesisi kurulması için teşvik edip, yönlendiriyor. Öncelik olarak bunun yönetmeliklerini ve süreçlerini hazırladı. Bunların da işlenmesini ve imar planların belirlenmesini istiyor” kelimelerini kullandı.

ÇAYDURT ÖNERĞİ VERİLDİ

AK Parti üyeleri konuya karşı çıkarak, Çaydurt’ta iptal edilen katı atık yakma tesisini örnek gösterdi. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Çaydurt’daki meselenin ne olduğunu bile bilmiyorsunuz. Araştırmamışsanız. Çaydurt’dakilar dava açınca niye kazandı? Bir, su deposunun üzerine yapılıyordu tesis. İki, orada insan dışkısı dahil her şey yakılacaktı ve vahşi yöntemle yakılacaktı. Biliyor muydunuz bunları?” açıklamasında bulundu.

“BAKANLIK, ‘İMAR PLANINA İŞARETLEYİN’ DİYOR”

Söz konusu tesis için doğa incelemelerinin Bolu Valiliği tarafından daha önce yapıldığına dikkat çeken Özcan, “ÇED gerekli değildir başvurusu yapılırken, çok ayrıntılı bir dosya hazırlıyorsunuz. Valilik toplanıyor ve buna Valilik karar veriyor, biz karar vermiyoruz.  Valiliğin ÇED gerekli değildir ki Valilik bu konuda çok hassas onu da söyleyeyim. Vali Yardımcımız, Ahmet Bey sanırım onun başında, çok da hassas. Dolayısıyla onlar Valilik de ve o kuruldaki üyelerde herhalde Bolu’nun geleceğini en az bizim kadar düşünen insanlar. Bu yönüyle Valilik, ‘ÇED gerekli değildir’ demiş, ruhsat verilmiş buraya. Bakanlık da bizden, ‘Bu tür tesislerle ilgili imar planına işaretleyin’ diyor. Bakanlık bununla ilgili envanter yapmaya çalışıyor. Bunun için işlememizi istiyor. Teknik altyapı gibi işlenmesini istiyor” şeklinde konuştu.

“BEYPİLİÇ’İN YAPMAK İSTEDİĞİ BURADA İMHA ETMEK”

Tavuk atıklarının bertaraf edilmemesinin doğaya daha çok zarar verdiğini belirten Özcan, şu kelimeleri kullandı:

“Bolu’yu bu kadar doğasını seviyorsunuz, her tarafa tavuk atıkları atılırken, o tavuk atıklarının yer altı sularını ne kadar kirlettiğini, keza o tavuk atıkları yüzünden Bolu’da nasıl bir koku oluştuğunu bilmiyor musunuz? Bu sene azaldı. Neden azaldı biliyor musunuz? Güç birliği denen bir firma kuruldu, bir kısım atığı aldı, işliyor şu anda. İkincisi önemli bir kısmını da Beypiliç kendi ürettiği tavukların dışkılarını burada imha edecek. Zaten teşvik ediyor, derken çevreyi temizle anlamında bunu şey yapıyor ve ‘Bunu enerjiye dönüştürebilirsen ben sana teşvik veririm’ diyor. Beypiliç’in de yapmak istediği sağa sola atılan tavuk atıklarını toplamak, burada imha etmek ve kendisine enerji üretmek.”

“20 BİN KİŞİ İŞ MÜRACAATIN DA BULUNMUŞ”

Özcan’ın konuşmasının üzerine AK Parti sıraları, söz konusu tesis hakkında yeterli evrak gelmediğini belirterek tekrar tepki gösterdi. Özcan ise tesis hakkında Valiliğin ÇED gerekli değildir raporunu daha önce verdiğini ve incelemenin yapıldığını belirterek, ellerinde sadece ÇED gerekli değildir raporunun olduğunu belirtti. AK Partili üyelerin evrak ısrarının devam etmesi üzerine Başkan Özcan, “İnsanların ekmeğiyle oynamayın, insanlar çalışacak burada. 20 bin kişi iş müracaatın da bulunmuş” dedi. AK Parti Grupbaşkan Vekili Uğur Akbay, “Kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz. Biz yatırımın öncüsüyüz. Bunu da siz çok iyi biliyorsunuz. Yatırıma asla ve asla engel olunmuyor. Burada sadece sizin ısrarla anlamak istemediğiniz İsmail Bey’in sorusu. Ya da yardımcı olmak istemediğiniz” ifadelerini kullandı.

İMARA İŞLENDİ

Tartışmaların ardından söz konusu tesis için oylama yapıldı. Cumhur İttifakı üyelerinin ret ve Millet İttifakı üyelerinin evet oyu verdiği oylamadan, oy çokluğuyla, “Evet” kararı çıktı. Kararla birlikte katı atık tesisi, fabrika dışında bir bina olarak imara işlendi.

Editör: TE Bilisim