Denizlerde av sezonunun başlamasıyla yaşanan bolluk, hem balıkçıların hem de tüketicinin yüzünü güldürdü. 4,5 aylık hasret "Vira Bismillah" denilerek son buldu. Sezonun ilk günü balıkçının yüzü güldü tekneler kasa kasa balıkla kıyıya yaklaştı. Ancak o manzara bugünlerde yok. Bolu'da tezgahların başında palamut yer alsa da ilk günkü kadar bol değil. Ancak balıkçıların görüşü gün geçtikçe palamudun bollaşacağı ve fiyatların düşeceği yönünde.

Özel Haber: Aslı Akış

Denizlerde 15 Nisan tarihinde başlayan avlanma yasağı, 1 Eylül tarihi gecesi itibariyle sona erdi. Bu tarihte avlanmaya başlayan balıkçılar, yeni sezondan şu an için mutlu. Geçtiğimiz yıl palamut olmayan tezgahlar, bu yıl hem palamut hem de diğer balıklar ile donatılırken, fiyatların ise ilerleyen günlerde daha da düşmesi bekleniyor. Palamudun yanı sıra istavrit de beklenenin altında. Ancak tezgahta çeşidin çok olması balıkçılara umut veriyor. Bolu’da Palamut’un tanesi 20 TL, Karadeniz hamsi 20 TL, Mezgit 20-25 TL, Sardalya 15 TL, İstavrit’in kilosu ise 25 TL’den tezgahlarda alıcı buluyor.

“BU SENE BALIK OLACAK”

Bolu’da balıkçılık yapan Hakan Yıldız; av sezonunun başlamasıyla birlikte avlanan balık miktarının sezonun iyi geçeceğine işaret ederek; “Bu sene balığa doyacağız gibi görünüyor. Şuanda tezgâhlarda durum normal, değişken bir piyasa var. Hamsinin fiyatını 50 TL’den açtık, şuanda 25 TL’dir. Piyasamız ay sonuna doğru düşebilir. Balık sezonu daha yeni başladığı için balık fiyatlarından düşüşün ne kadar olacağını söyleyemeyiz. Palamut’ un fiyatını 12,5 TL’ye kadar düşürdük. Palamut azaldığı için fiyat tekrar 20 TL’ ye düştü. Ayın 15’inden sonra özellikle palamut’ un bol olacağını düşünüyoruz.

“PALAMUT BALIĞI OLTALARA VURMAYA BAŞLADI”

Ay yasağı bitmeden önce palamut balığı oltalara vurmaya başladı. Bunun böyle olması demek balığın fazla olacağını gösteriyor. Şuanda palamut ’un mezattaki fiyatı çifti 34 TL ile ara 36 TL arasında değişiyor. Mezatta tek fiyatı 17 TL’ den başlıyor. Tezgâhtaki fiyatı ise 20 TL’ den başlıyor.

“VATANDAŞIMIZ BALIĞI ÖZLEDİ”

Vatandaşımız balığı özledi. Vatandaşımızın balığı özlemesi bir şeyi değiştirmiyor. Çünkü vatandaşın durumu ortada olduğundan fiyatların biraz daha düşmesini bekliyor. Sezonun iyi geçeceğini umut ediyoruz. İnşallah balık bol olur. Hem vatandaşımız sevinir hem de biz seviniriz” ifadelerini kullandı.

“BALIĞIN BOL OLACAĞI SÖYLENİYOR”

Bolu’da balıkçılık yapan İlhan Başaran, vatandaşların balığı özlediğini ifade ederek;  “Şuandaki görüntüye bakılarak balığın bol olduğu söyleniyor. 50 ton, 100 ton balık çıkıyor fakat hemen tüketiliyor. Hemen tüketildiği için fiyatlara yansımıyor. Balık daha fazla tutup stoklarda biriktirildikten sonra satışa sunulursa fiyatlarda düşüş olur. Palamut’ un ilk fiyatı 10 TL’dir. Şuanda Palamut’ un fiyatı 20 TL, Hamsiyi 30 TL’den, Mezgit’in fiyatı 25 tl, İstavrit 25 TL’den satıyoruz.

“VATANDAŞ PANDEMİDEN DOLAYI BALIĞA YÖNELDİ”

Vatandaşımız balığı özledi fakat pandemiden dolayı balığa yöneldi. Vatandaşımız korona virüsten korktukları için dışarıya çıkmıyor. Bu yüzden de balık alan sayısı az” diye konuştu.

BU SEZONDA HANGİ BALIK TÜKETİLMELİ?

Başaran, sezonun balığı Sardalya” diyerek; “Sezonumuz Sardalya ve Palamutla başlar. Omega 3 Sardalya’da fazla olduğu için Sardalya daha çok tercih edilir.

SARDALYA BALIĞININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Omega 3’ün en fazla olduğu balık Sardalya’dır. Sardalya ızgarada ve üzüm yaprağında yapılıp yenirse daha güzel olur” şeklinde konuştu.

“PALAMUT BU SENE BEREKETLİ”

Pazarda balık alan Adnan Uzunpınar; “Balık sezonu yeni açıldı. Balıkçılarımıza hayırlı olsun. İnşallah bu sene tezgahlarda bol bol balık olur. Palamut bu sene bereketli. İnşallah daha büyük palamutları tezgahlarda görürüz. Balık fiyatları yüksek olmadığı için balık alınabilir. İlerleyen zamanlarda inşallah balık fiyatlarında düşüş olur” dedi.

Editör: TE Bilisim