Dünya Şampiyonası'nda takım halinde 10. olan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na ilk kez kota almayı başardı. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen; “Türkiye ilk defa olimpiyatlara takım halinde gidiyor” dedi.

Belçika'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda 10. olan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, ilk kez takım halinde 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na kota alarak tarihi başarı elde etti.

Antwerp kentindeki Spor Sarayı Salonu'nda düzenlenen organizasyonun ikinci gününün sabah seansında sporcular takım halinde olimpiyat kotası almak ve finallerde yer almak için yarıştı.

çelen-1

Tarihi başarı

Altı alette elde ettiği toplam 247.692 puanla 10. olan Ferhat Arıcan, Ahmet Önder, Adem Asil, Mehmet Ayberk Koşak, Kerem Şener ve Emre Dodanlı'dan oluşan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, ilk kez takım halinde 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na kota alarak tarihi bir başarı yakaladı.

Adem Asil ile Ahmet Önder, finallerde yarışmaya hak kazandı

Ayrıca organizasyonun genel tasnif elemelerinde bireyselde ilk 24 içerisinde yer alan Adem Asil ile Ahmet Önder, finallerde yarışmaya hak kazandı.

Olimpiyat kotası alan diğer ülkeler

Türkiye'nin yanı sıra sırasıyla Japonya, ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, İtalya, İsviçre, Çin, İspanya, Hollanda ve Ukrayna da olimpiyatlar için kota aldı. Ayrıca ilk sekiz içinde yer alan Japonya, ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, İtalya, İsviçre ve Çin organizasyonun finallerinde yarışma hakkı elde etti.

“İnşallah bu kota olimpiyatlarda madalyayla taçlanır”

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, Belçika'da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda ilk kez takım halinde 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na kota almalarına ilişkin, " Uzun bir planlamanın sonucunda bunu başardık. Tarihi bir başarı elde ettik. Türkiye, ilk defa olimpiyatlara takım halinde gidiyor. Türkiye, bir cimnastik ülkesi olmaya başladı. Gerçekten çok büyük bir başarı. Sporcularımıza, teknik ekibime ve antrenörlerime teşekkür ediyorum. İnşallah bu kota olimpiyatlarda madalyayla taçlanır." diye konuştu.

Çelen ayrıca kendilerine her zaman destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a teşekkürlerini iletti.

“Paris kotasını 10. sıradan aldık”

Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı Başantrenörü Yılmaz Göktekin de yarışma öncesi sporcularına çok güvendiğini söylediğini vurgulayarak, "Sporcularıma, 'Burada bir kez daha tarih yazacaksınız. Herkes yazılan tarihin altına güzelce imzasını atacak. Çıkın yaptığınız en güzel şeyi bir daha yapın.' dedim. Yarışmada 10 numaradan vurup, Paris kotasını 10. sıradan aldık " dedi.

Sporcular 2024 Paris kotası için mutlu

Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan da Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı'nın tarih yazdığını belirterek, "İlklerin takımı olarak, ilk kez olimpiyatlara takım halinde gidiyoruz. Tarih yeniden yazıldı. Buralara kolay gelmedik. Çok çalıştık ve çok emek verdik. Olimpiyatlara daha iyi şekilde hazırlanacağız. Daha büyük hedeflerle orada olacağız." şeklinde konuştu.

Sporculardan Adem Asil ise bu başarıyı elde etmek için çok çalıştıklarını vurgulayarak, "Olimpiyatlara gitme hedefiyle buraya geldik. Başardığımız için çok mutluyum. Takım arkadaşlarıma yardım etmek için buradayım. Onlara çok güveniyordum. İnşallah olimpiyatlarda da başarılı oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Milli sporcu Ahmet Önder, hayallerini gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarına dikkati çekerek, "Gerçekten üzerimizde büyük bir sorumluluk vardı. Bu sorumluluğu iyi bir şekilde atlattık. Şimdi artık keyfini çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Ayberk Koşak ise çok uzun zamandır çalıştıkları ifade ederek, kota aldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

Takımın sporcularından Emre Dodanlı, takım arkadaşlarını kutlayarak, "Çok büyük bir başarı elde ettik. Aileme, arkadaşlarıma ve hocalarıma teşekkür ediyorum." dedi.

Kerem Şener, arkadaşlarına olabildiğince destek olmaya çalıştığını belirterek, takım arkadaşlarıyla gurur duyduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından milli takım ve federasyon yetkilileri, başarıyı kutladı.

Bakan Bak, Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı'nı tebrik etti

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2023 Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nı 10. sırada tamamlayarak 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için kota elde eden Cimnastik Erkek Milli Takımı'nı yayımladığı mesajla kutladı.

Bakan Osman Aşkın Bak, tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Belçika'da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda 247.692 puan toplayan erkek milli takımımız, ilk 12 ülke içinde yer alarak tarihte ilk kez takım halinde olimpiyat oyunları kotası kazandı. Bizlere bu gururu yaşatan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı'nı canı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Paris'e takım olarak gitme imkanı kazanan bu başarılı ekip, eminim orada yakalayacakları başarılarla da bizleri gururlandıracaktır. Desteğimiz hep sizinle, tebrik ediyorum."

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ