AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, uzun süredir yılan hikayesine dönüşen su sayaçları ve fiyat tarifeleri hakkında açıklamada bulundu. Güner, Başkan Özcan’a seslenerek; “Neden eski sisteme dönüyorsun? Niye vatandaşa zulüm ediyorsun? Mekanik sayaç ile dijital sayaç aynı suyu kullanıyor. Yüzde 80 civarında bir fiyat farkı var” dedi.

Haber: Aslı Akış

Dijital su sayacı ile mekanik su sayacı arasındaki fiyat farkı konuşulmaya, gündem olmaya devam ediyor. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise mekanik saatlere yüzde 25 indirim yapıldığı için mekanik saate geçen vatandaşların suyu, dijital sayaca göre daha ucuza kullanacağını her fırsatta dile getiriyor. AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, Başkan Tanju Özcan’ın su indirimi yapıldığına ilişkin ifadeleri üzerinde değerlendirmede bulundu.

“BELKİ VATANDAŞ SAYACINI DEĞİŞTİRMEK İSTEMİYOR”           

Vatandaşlara sorularak bir karar alınması gerektiğini vurgulayan Güner, “Biz yıllardır mekanik sayaçlar kullanıyorduk. Öyle ya da böyle. Bolu’da yaşayan sade bir vatandaş belki saatini değiştirmek istemiyor. Belediyenin değerlendirmesi gereken de o tarafı. Yani suyunu kartına doldurup saatine takıyor.

Bunun vatandaşa sorularak karar verilmesi, hareket edilmesi gerekir.  Ama biz maalesef vatandaşımızın bu konudaki görüşlerinin alınmadığını düşünüyoruz. Çözüm bulunması noktasında bize gelen hemşehrilerimiz var. Ama biz sosyal medya gündemi oluşturmak ya da kendimize takipçi kitleleri oluşturmak adına böyle gündemler oluşturmuyoruz. Çünkü bizim bir literatürümüz var, AK Parti’nin kendi çatısı altında idame edilmesi gereken hiyerarşik bir yapısı var. Biz bunun dışına çıkmamaya gayret ediyoruz. Bugüne kadar ettik, bundan sonra da edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARIN BİRİSİ MÜSLÜMAN, BİRİSİ GÂVUR MU?”

Su sayaçları konusunda kartlı sistemin eski belediye başkanı Alaaddin Yılmaz’ın projesi olduğunu hatırlatan Güner, mekanik sayacın 90’lı yıllara ait teknoloji olduğunu belirtti. Güner; “Kartlı sistem Sayın Alaaddin Yılmaz’ın, su sayaçları konusunda öne aldığı bir projeydi. Ama şu anda ne yapıyoruz? Yeni personeller işe almak adına muhtemeldir ki böyle bir süreç yürütüldü, vatandaşa sorulmadan, bu konuyla alakalı hiçbir değerlendirme yapılmadan, saatinin değiştirilmesi gerekli. Değiştirmezsem de metreküpü iş yeri ve konut ayrı.  Ben yaklaşık 10 yıldır sayacımı dijital olarak kullanıyorum. 4 lira 50 kuruştan metreküpünü kullanıyorum. Afaki bir rakam ama mekanik sayaca geçtiğimizde, 90’ların teknolojisine geri döndüğümüzde 2 lira 50 kuruştan kullanacağım.

Neye dair, nasıl giderini azaltarak aradaki fark ucuz olabiliyor? Yüzde 80 civarında bir fiyat farkı var. Nasıl? Bu arada söylediğim fiyatlar ham hali, pis su atık bedeli eklenmemiş hali. Yani o da üzerine eklendiğinde rakamlar uçuyor.  5 lira 60 kuruş gibi rakamlara mal oluyor. Yazık günah… Ne suçumuz var bizim diye açtığımız bir yürütmeyi durdurma var. Yani mekanik sayaç ile dijital sayaç aynı suyu kullanıyor, aynı membadan geliyor. Vatandaşların birisi Müslüman, birisi gâvur mu?”  ifadelerini kullandı.

“DİJİTAL SAYAÇ KULLANDIĞIMIZDA NEDEN BÖYLE OLUYOR SORGULAMAYALIM MI?”

İsmini vermek istemediği bir kişinin fatura bilgilerini örnek gösteren Güner; “İşletme sahibi bir arkadaşım var. Güzelce her ay bütün giderlerini hesaplayan, ince titiz hareket eden, muhasebesini bile kendisi kendisini tuttuğu küçük bir işletme. ‘200 TL’lik su alıyordum’ diyor, kendisi hesaplamış, ‘21 metreküp su alıyordum, metreküpü de 9 lira 52 kuruşa geliyordu.  Sonra değişti, su daha erken bitti, bir hesaplama yaptım’ diyor. ‘7 metreküp alabildim’ diyor 200 TL’ye. ‘Sonra biraz daha geçti, bir daha hesapladım 200 liraya ancak 6 metreküp alabildim’ diyor. Yani bunları o hesaplamış. O vatandaşın çağrısına kulak vermeyelim de biz bu ayrıcalıklık nereden çıkıyor? Dijital sayaç kullandığımızda neden böyle oluyor, bunu sorgulamayalım mı?” diye konuştu.

“NEDEN ESKİ SİSTEME DÖNÜYORSUN?”

Dijital sayaçtan mekanik sayaca dönülmesine dair başkan Özcan’a soru yönelten Suat Güner; “Burada kaotik, karmaşık, hiç kimsenin içinde çıkamayacağı, Sayın Belediye Başkanı’nın da içinden çıkamayacağı bir durum söz konusu. Bunu bu hale neden getirdiğine, Belediyenin personel sayısına bakmak lazım. Durup dururken neden 90’ların teknolojisine dönüyoruz, neden bu sayaçları alıp takıyoruz? Neden, neden, neden? Buna bakmak lazım. Teknolojik olarak çağın ileriye gittiği bir dönemde kaldı ki ücretini belediye olarak önce halkın yararına hizmete dönecek bütçeyi oluşturman için vatandaştan bu vergileri alman lazım ya da onlara sunduğun hizmetin karşılığını alman lazım.  Bununla ilgili oluşturacağın bütçeyi peşin peşin almak varken sen neden bütün yüzde 90’a yakını kabul etmişken neden eski sisteme dönüyorsun? Vatandaş ödemeyebilir, ödeyemediğinde ona okumak için birisi gidecek, açmak için gidecek.

Sen niye vatandaşa zulüm ediyorsun? Bolu’nun her yerinde ödeme noktaları oluşturuldu. Ben evimin yanındaki marketten doldurabiliyordum dijital kartı. Anlam veremiyorum kaotik ortamın içinden çıkılmayacak merhaleye neden getiriliyor? Kaldı ki hadi getirdik, nerede yüzde 44 ucuzlattın?” dedi.

Editör: TE Bilisim