Bolu Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği (BEMAD), daha önce bir kısmı ağaçlandırılmış olan Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne ait sahanın çok taşlı, diken ve çalılarla kaplı kısmında ağaçlandırma çalışması yaptı.

 BEMAD Derneği Başkanı Emekli Orman Şefi İrfan Denizli yaptığı açıklamada, saha temizliği yapıldıktan sonra 1100 adet sedir ve çam fidanı dikildiğini belirtti.

 Haber: Ömer Çetinaslan

 Bolu Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği (BEMAD), önceki yıllarda yine BEMAD tarafından ağaçlandırma çalışması yapılmış olan Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne ait alanın bir kısmının taşlı ve çalılarla kaplı olması nedeniyle hareket geçti.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile görüşmeler yapan BEMAD ile hastane başhekimliği arasında ‘Ağaçlandırma Sözleşmesi’ imzalandı.

Daha sonra sahada çalışmalar yapan BEMAD, taşlı ve dikenli alanı temizleyerek makine ile çukurlar açtı. Çukurlar açılmış alanda 1100 adet tüplü sedir ve çam fidanı toprakla buluşturuldu. Son olarak fidan dikilen alanın etrafı tel ihata ile çevrilerek güvenlik altına alındı.

Çalışmaların yürütülmesine öncülük eden BEMAD Başkanı Emekli Orman Şefi İrfan Denizli bir açıklamada bulundu. Denizli yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“1980 li yıllarda Bolu’muzun tek Devlet Hastanesi olan, daha sonra Bolu merkezden Bolu Ağaççılar köyüne taşınan Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nin, taşınmış olduğu yeni yerin güney kısmında ve Hasta haneye ait boş durumda bulunan alanın ağaçlandırılması için Bolu İli Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği tarafından ilgili makamlarla yapılan girişim ve görüşmeler sunucunda bu boş alanın büyük bir kısmı derneğimiz tarafından ağaçlandırılmıştır. Bu gün çok sağlıklı ve en az 3-4 insan boyuna ulaşan sedir ve çam ağaçları ile kaplı bir orman parçası haline gelmiştir. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ancak, ağaçlandırılmış olan sahanın batısında ve söz konusu Hasta haneye çıkan yolun kenarında bulunan sahanın çok taşlı ve dikenlik olması nedenlerinden, o günkü imkan ve şartlarında girilememiştir. Bu girilememiş saha ile daha önce ağaçlandırılmış sahanın bir kısmi 1999 yılında Bolu da yaşanan şiddetli bir deprem sonucunda Almanların kurmuş olduğu Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne tahsis edilmiştir.

Bu defa Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne ait olan, çok taşlı, diken ve çalılarla kaplı bu boş sahanın Türkiye’mizde gelişen teknolojik imkânlardan da yararlanılarak Derneğimiz BEMAD tarafından ağaçlandırılmasına karar verilmiştir. Bu anlamda; önce Bolu İl Sağlık Müdürümüz Muhammet beyle görüşülmüş, daha sonra Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi başhekim Hülya Ensari ile yapılan görüşmeler sonucunda BEMAD ile başhekimlik arasında ‘Ağaçlandırma Sözleşmesi’ yapılarak çalışmalara başlanmıştır.

Önce Eksivator makinesi ile dikenler ve sahayı kapatan istenmeyen ve fidanlar dikildikten sonra fidanlara zarar verebilecek olan şuceyratlar köklenerek saha temizliği yapılmış, daha sonra fidanların dikileceği yerlere yine makine ile çukurlar açılmış, bu açılan çukurlara işçi gücü ile mümkün mertebe fidan dikim mevsimi içerisinde 1100 adet tüplü sedir ve çam fidanları toprakla buluşturulmuştur. Her ne kadar fidanlar tüplü fidan ise de; dikilecek saha çok taşlı olması, rüzgâra ve güneşe hâkim bir tepede bulunması nedenlerinden acele edilerek fidan dikim mevsiminde toprakla buluşturulmasına dikkat edilmiştir. Dikilen fidanların en az 5 yıl insan ve hayvan zararlarından korunması gereklidir. Çünkü; tüm fidanlarda aynı olmakla beraber bilhassa ibreli fidanların gelişim çağında tepe sürgünleri kırıldığı veya koptuğu zaman ve yıllık bakımları yapılmadığı zaman istenilen gaye noktasına ulaşılamaz. Bunun için; dikilen saha tel çit ihatası ile çevrilip güven altına alınması gereklidir. Biz de, sahamızı tel ihata ile çevirerek güvenlik altına aldık.

BEMAD tarafından bu işlerin yapılması sırasında bize çok büyük destekler veren; başta Bolu Orman Bölge Müdürümüz sayın Hasan Keskin’e, Bolu İl Sağlık Müdürümüz sayın Muhammet beye, Ruh ve Sinir Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Başhekimi sayın Hülya Hanım ve yetkililerine, OBM Silvikültür Şube Müdürümüz sayın İbrahim Kantar’a, Bolu Merkez Orman İşletme Müdürümüz sayın Kemal Yıldız’a, Aladağ Orman İşletme Müdürümüz sayın Rıdvan Aksu’ya, Kökez Orman İşletme Şefimiz sayın Semih beye, B.Ağaç Orman İşletme Şefimiz sayın Koray beye, Bolu Orman Fidanlık Şefimiz sayın Hatice Hanıma ve çalışanlarına, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürümüz sayın Aylin Hanıma ve aynı yerde çalışmakta olan Ziraat Mühendisi İlknur Hanıma teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz. Ayrıca; Eksivator öperatörü Mustafa beye, işçi gurubu başkanı Bayram Çavuşa ve çalışanlarına, emeği geçen herkese kendim, yönetim kurulum ve derneğimiz BEMAD adına Allah razı olsun diyor , teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyorum.”

 

Editör: TE Bilisim