İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite Uzman Doktoru Ferhan Yılmaz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi'nde (GETAT) sunulan kupa tedavisinin (hacamat) doktorlar tarafından yapılması gerektiğine işaret ederek, “Hastanemizde uygulanması hem güvenilir hem bir doktor kontrolünde. Biz sadece hacamat için değil tamamen hastayı bütün olarak değerlendiriyoruz” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Mısır, Babil ve Çin başta olmak üzere binlerce yıldır birçok medeniyet tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılan hacamat, günümüzde yeniden popüler bir hale geldi. Ancak vücudumuzda biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlamak için uygulanan hacamatı yaptırırken, oldukça dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hacamat, hekimler tarafından, steril ortamda ve sterilize edilmiş ürünler kullanılarak yapılmadığı taktirde, ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor.

Peki, hacamat nasıl yapılır? Hangi hastalıklar için uygulanmalıdır? Hacamat yaptırırken nelere dikkat edilmelidir? İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite Uzman Doktoru Ferhan Yılmaz, eskilerin değimiyle ‘bardak çekme’ yani hacamat ile ilgili merak edilenleri anlattı.

KUPA TEDAVİSİ NEDİR?

Kupa tedavisinin 3 bin yıllık geçmişinden bahsedildiğini belirten Uzman Doktor Ferhan Yılmaz, uzun yıllardır kupa tedavisinin Dünya’da ve Türkiye’de kullanıldığına işaret ederek; “Bence insanlık tarihi kadar eski. İlk insanlıktan itibaren uygulandığını düşünüyorum. Vücudumuzdaki toksik maddeleri deri altına süpürüyor vücut. Hayati önemi olmayan yerlere süpürür ama hayati önemi olan organlar zarar görmesin diye deri altına, eklem aralığına toksik maddeler birikebilir. Atamadığı yerleri oralara biriktirir. Oradaki toksik maddeleri çekmek adına kupa ve hacamat tedavisi vardır. Türkiye’de kullanılıyor ama resmi olarak sonradan girdi hatta Sağlık Bakanlığınca yönetmeliği de oluşturuldu. Eskiden kocakarı yöntemleri olarak bilinirdi ama şu an öyle değil birçok bilimsel yayın var.” ifadelerini kullandı

HACAMAT KİMLERE UYGULANMAZ?

Bilimselliği kanıtlanmış kupa tedavisinin uygulama bölgeleri ve en önemlisi kimlere uygulanmadığı hakkında bilgi veren Yılmaz; “Bilimselliği kanıtlanmış bir yöntem ve genellikle sırta uygularız. Çünkü en çok sırtta toksik maddeler birikir ve ihtiyaç halinde omuza, başa, bel bölgesine, dizlere, bacaklara, ayaklara kullanılabilir. Uygulanmayacak yerler var; genital bölgeye kullanmıyoruz, avuç içi ve ayak tabanı ve ağız içine kullanmıyoruz. Bu şekilde uygulanan bir tedavi yöntemi. Kan sulandırıcı kullanan kişilere, ilacı kullandığı gün uygulanmaz. Bazı kan sulandırıcı ilaçlarda hiç kullanılmaz. Hamilelere, yeni ameliyat geçirmiş olanlara ve kan değeri düşük olanlara kullanılmaz.” şeklinde konuştu.

HACAMATIN ALTIN GÜNLERİ ÖNEMLİ

Hicri ayın on beşinden sonra tedaviye başlıyoruz. İlk 15 gün kullanılmıyor. Hicri ayın sonuna kadar kullanılabiliyor. Pazartesi, Salı, Perşembe günleri uygulanıyor, Çarşamba, Cuma, Cumartesi günleri uygulanmıyor. Kanın hareketleri, kuantum fiziğine göre uzay hareketlerinden, ayın hareketlerinden etkilenir. Bu da kanıtlanmış. Gerçekten benim kişisel tecrübelerimden de doğru günde yaptığımızda daha çok verim alıyoruz. Bir de altın günler var. Eğer hacamatın hicri ayın 17’si Salı gününe denk gelirse en çok verim aldığımız gündür ve sabahtan öğlene kadar yapılan hacamatlarda da en çok verim alıyoruz.” dedi.

HACAMAT ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLİR?

Hacamat yaptırmadan önce yapılması gerekenler noktasında uyarılarda bulunan Ferhan Yılmaz;  “Yapılmadan önce 3 gün hayvansal proteinlerin kesilmesi gibi bir durum var. Ama bunu bilimsel yayınlarda göremiyoruz; ne kadar faydalı, ne kadar zararlı.  Şöyle bir mantığı var. Hayvansal kaynaklı proteinlerin molekül ağırlıkları ağırdır yani kılcal damarları tıkayabilir. O yüzden hacamattan verim almamızı engel olabilir. Çünkü biz hacamatta kılcal damarları kanatıyoruz ve oradaki toksik maddeleri dışarı çıkarıyoruz. O yüzden biz hayvansal proteinleri 3 gün öncesinde kesmeyi öneriyoruz. Aç karına işlemi yapıyoruz. Bulantı, kusma olmasın diye cerrahi bir girişim olarak düşünürsek bu şekilde.  Bir de kadınların mens döneminde yapmıyoruz. Kanamalı bir durumu varsa, ameliyat olduysa o zamanlar yapmıyoruz.”  diye konuştu.

HACAMAT DOĞRU KOŞULLARDA YAPILMALI

Ferhan Yılmaz, hacamat yapılmadan önce gerekli tahlillerinin yapılarak hekim tarafından karar verildiğinin altını çizerek; “Hacamat çok bilgi beceri gerektiren, aşırı zor bir işlem değil, kolay bir işlem. Hacamata karar verirken hekim gerekiyor. Hacamatın yapılmaması gereken bir durumu var mı ve ne durumda yapılması gerekiyor Doğru endikasyon koymak gerekiyor. Hijyenik kurallar önemli, hastane dışı ortamlarda çok olmuyor. Sonuçta cerrahi bir girişim var ve hastadan kan çıkıyor. O yüzden hijyenik koşullar olması gerekiyor. Polikliniğe gelen hastalara ilk olarak kan tahlilleri yapıyoruz, muayenesini alıyoruz. Ne için hacamat istediğini, ne şikayetine binaen istediğini sorguluyoruz. Eğer o kişi hacamata uygunsa, yani kan tahlilleri, fizik muayenesi, genel durumuyla uygunsa ona randevu veriyoruz. Eğer hastanın başka bir tedavi yöntemine de ihtiyacı varsa onu öneriyoruz. Bir hastanın ameliyatlık bir durumu varsa doğru bölüme yönlendiriyoruz. Hacamattan fayda görmeyecekse, başka bir tıbbi tedaviden fayda görecekse ona yönlendiriyoruz. O yüzden Çarşamba günleri hastalarımızı değerlendirmeye alıyoruz sonra randevu veriyoruz. ben hacamat yaptırmaya geldim hadi yaptırayım yok. Biz doktoruz, hekimliğimizi konuştururuz sonra tedavi olarak hacamatı seçeriz ve randevu veririz” ifadelerini kullandı

“UYGULANMASI HEM GÜVENİLİR DOKTOR KONTROLÜNDE”

Yılmaz, hacamat yaptırmak isteyen vatandaşlara da çağrıda bulunarak; “Bu güzel bir tedavi insanlar korkmasınlar, faydalanan bir sürü insan var. Çok basit bir yöntem sadece hafif kılcal damarı kanatacak kadar ince çizikler atıyoruz hastanı neresine uygulayacaksak. O yüzden dışarıda değil de hastanemizde uygulanması hem güvenilir hem bir doktor kontrolünden geçmiş oluyor biz sadece hacamat için değil tamamen hastayı bütün olarak değerlendiriyoruz. Yönlendirilmesi gereken yerlere yönlendiriyoruz sonra hacamat uygunsa o kişiye tedavi veriyoruz. O yüzden ben hastanemizi dileyen kişileri davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim