Abant Gölü Milli Parkı çevresinde, at biniciliğine Devlet kontrolü altında izin verilmesini isteyen bölge halkından Mustafa Varol, “Abant şu an bomboş. İnsanlar aktivite olmadığı için burayı tercih etmediklerini söylüyorlar” dedi.
Bolu’nun doğa harikası Abant Gölü Milli Parkı’nda, bir dönem çok tercih edilen at biniciliği ve fayton güvenlik riskleri ve çevre kirliliği nedenleriyle yasaklandı. Göl çevresinde at binişinin yasaklanmasının ardından, atçılıkla uğraşan bölgedeki vatandaşlar, faaliyetlerine yaylarda devam etmeye başladı.
Milli park çevresinde atçılık faaliyetleriyle uğraşan Mustafa Varol, at binme geleneğinin bölgede bitmek üzere olduğunu söyledi.
“ARTIK SON VERECEĞİZ”
Varol, geleneğin yakın zamanda sona ereceğini belirterek, “Ata sporumuz olan atçılık artık yavaş yavaş memleketimiz olan Abant’ta bitiyor. 70, 80 yıldır belki daha fazla dedelerimizin devam ettirdiği bu kültür, 2022 2023 yıllarında Milli Parklar tarafından, göl etrafında çevre kirliliği yaptığı için yasaklandı. Yaylalarda devam ettirmeye çalıştık. Türklerin örf ve adetlerinin yavaş yavaş ilerleyeceğimiz zamanlarda biteceğini düşünüyoruz. Biz de artık son vereceğiz” dedi.
“GELEN TURİSTLERİN SAYISI DÜŞTÜ”
Varol, göl çevresinde aktivite olmadığı için turist sayısının düştüğünü ifade ederek, “Devlet adamları bize destek olmadığı için gelen turistlerin sayısı düştü. Abant şu an bomboş. İnsanlar aktivite olmadığı için burayı tercih etmediklerini söylüyorlar ve biz köylüler olarak bu açığı kapatmak istiyoruz. Profesyonel bir şekilde, Devletin denetlemesi altında… Aramızda bu işi temiz ve dürüst yapanlar var. Atçılık kültürü bitmesin birileri bunu devam ettirsin, dedelerimizin bu zamana kadar devam ettirdiği gibi. Biz de elimizdeki atları satmayalım” ifadelerini kullandı.