İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Bolu Valiliği ile İnsan Hakları ve Hizmet Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde “Bolu Arama Kurtarma Gönüllüleri Eğitimi Projesi”nın kapanış programı gerçekleştirildi.

Haber: Selda Selin Özbay-Yasin Celal Torun

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı salonundaki programa;  Bolu Vali yardımcısı Abdullah şen, Bolu Sağlık İl Müdürü Muhammet Emin Demirkol, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, bolu il emniyet müdürü yardımcısı Recep Peker Eryılmaz, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Aydoğan Tekin, İnsan Hakları ve Hizmet Derneği Başkanı Fethi Sarımsakçı, MHP Merkez İlçe Başkanı Hakan Aydın ve Bolu Arama Kurtarma Gönüllüleri katılım sağladı.

“ALTI GÖNÜLLÜMÜZ TEK YILDIZ DALGIÇ SERTİFİKASINI KAZANDI”

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını İHH Arama Kurtarma Bolu Başkanı Mehmet Akyüz yaptı. Akyüz, “1 Eylül 2022 tarihinde projeye başlangıç verdik. Bu proje sayesinde kısaca neler yaptığımızı aktarayım. Altı gönüllümüz tek yıldız dalgıç sertifikasını kazandı. İstanbul’da arama kurtarma ekipleri ve gönüllüleri için gprs ve harita okuma eğitimi gerçekleştirildi. Kadın gönüllülerimizi ilk yardım ve psikososyal destekleri gerçekleştirildi. Bursa Gemlik kamp alanında arama kurtarma ekipleriyle diğer gönüllülerimize yönelik yine su üzerinde arama kurtarma eğitimi verildi. Sakarya ilinde ise kentsel arama kurtarma ve doğada arama kurtarma tatbikatları gerçekleştirildi. Ayrıca proje katılımcılarına afet riskleri, insani yardım afet projesi ve benzeri konuları kapsayan çok sayıda bilgilendirme seminerleri gerçekleştirildi ”dedi.

“ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇTİLER”

İnsan Hakları ve Hizmet Derneği Başkanı Fethi Sarımsakçı, arama kurtarma gönüllü olmanın önemi şu cümlelerle aktardı; “Kardeşlerimiz güzel bir program ücra etmişler. Şunu ifade etmek istiyorum. Yıllardır biz insani yardım derken bir yudum ekmek, bir yudum sudan bahsetmemiştik. Yaklaşık 10 yıldır insani yardım vakfı arama kurtarma ekibi ile Türkiye’de ve yurtdışında birçok afet bölgesinde katılmış ve oradaki mağdur insanlara yardımcı olmuş binlerce canı kurtarmayı vesile olmuştur. Bolu’da da inşallah bundan sonrada ekiplerimizin çalışma faaliyetleri devam edecek.  Buradan istediğimiz şu duyurabildiğimiz, ulaşabildiğimiz herkese şunu anlatmak. Ne olursa olsun arkadaşlarımızın dediği gibi muhakkak arama kurtarma gönüllüsü olmak hele hele de Bolu’da deprem bölgesi olduğu için çok elzem olduğunu düşünüyorum. Arama kurtarma 3 yıldır devam ediyor. Bütün kardeşlerime arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Arama kurtarma gönüllüsü olmak çok kolay bir şey değil. Zor bir süreçten geçtiler belki günlerce eğitim aldılar” diye konuştu.

“ÇOK BÜYÜK BİR AFETLE KARŞILAŞTIK”

AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, güçlü bir ekiple çalıştıklarını aktararak, “Fethi Başkanım bir çalışma yapalım isterseniz dedi. Sonrasında Mehmet Akyüz hocamla tanıştık. Bir ekip oluşturabileceğini  ve gerekli desteği verebileceğini söyledi. Beraber bir çalışma neticesinde gerçekten özel bir ekibi ile çalışma başlattık. Sonrasında Sayın Valimizin de destekleri ile hibe projesi kapsamında iyice güçlendirdik kadromuzu. Ardından da maalesef 6 şubatta gerçekleşen depremde ilimizde tam  anlamıyla profesyonel olmuş tek STK olduğunu belirtmek isterim. Biz Adana ilinde başladık. Arkadaşlarımıza da bizden daha çok ihtiyacı olan Hatay iline yönlendirmemiz gerekiyor. Çünkü girdiğinizde çıkamıyorsunuz.  Bizde 6 günü Hatay ilindeydik ama biz geldiğimiz de onlar çok yorulmuşlardı. Çok büyük bir afetle karşılaştık. Ellerine emeğine sağlık. Ben şahsım ve kurumum adına hepsini ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. İyi ki birlikte bir ekip olarak çalıştık. İnşallah kardeşliğimiz, birliğimiz ve beraberliğimiz devam eder ”dedi.

“EĞİTİM PROJELERİNİN RUTİN BİR ŞEKİLDE YAPILMASI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bolu arama kurtarma eğitim kapanış projesine ilişkin, “6 Şubat depreminden sonra valiliğin olarak deprem seferberliği organize etmesi ve bölgede her türlü yardımların destek olması noktasında bolunun bir deprem bölgesi olarak ta bölgede örnek bir yardımlaşma vesilesi içinde çok zor bir süreci geçirmiş bulunuyoruz. Bu sürecin bir ayağında 19 tane arama ve kurtarma eğitimli ve deneyimli dernek seferberliği başlamış oldu. 8 ilçemiz ve merkezde birçok kurumlarımızın katılımı ile oluşturduğumuz resmi kuruluşlar ile tamamlandı. 8 tanesinde ekipman desteği sağlandı ve 3 milyon civarında bakanlığımızın finans desteği geldi. Bir deprem bölgesi olmamız ve civarımızda bu ciddi bir katkı sağlayacağını düşünerek, sayın valimizin önderliğinde ilk etapta 200 kişilik bir arama kurtarma oluşturuldu ve bu sayı tamamlandığında ciddi şekilde artacaktır. Çok ciddi bir katma değer oluşturacaktır. Bu arama kurtarma derneklerimizin mevcutlarını hem de yenilerini eğitim projelerini rutin bir şekilde yapılması önem arz ediyordu. İlimizin Türkiye çapında gerçekten çok saygı değer ülke olarak gururumuz olan derneğin eğitim kapanış programında yer alıyoruz. Bizi duygulandıran yardımlarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Söz konusu proje kapsamında İlimizde yaşanabilecek olası afetlere karşı İnsan Hakları ve Hizmet Derneği’nin ilgili kamu kurum/kuruluşlarımızla işbirliği ve koordinasyon içerisinde etkin, hızlı, donanımlı bir şekilde afetlere müdahale yeterliliğinin artırılması sağlanacak ve toplumumuzda afet bilincinin yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri ile farkındalık çalışmaları düzenlenecek.