(Haber: Oğuzhan Eke) - Bolu Gazeteci ve Yazarlar Derneği 1. Olağan Kurulu Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Kongrede tek liste ile seçime gidildi. Mehmet Emin Gürbüz, derneğin başkanı seçildi.

Bolu’da, Nisan ayı içerisinde Gazeteci ve Yazarlar Derneği kuruldu. 6 aylık süreci tamamlayan ve tüzük çalışmalarını gerçekleştiren dernek, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı binasında kongre gerçekleştirildi. Kongreye Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, Türkiye Jimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, Bolu İl Sağlık Müdürü Muhammet Emin Demirkol, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin, KOSGEB Bolu Müdürü Abdurrahman Usta, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Basın Birimi Müdürü Osman Kara, Milliyetçi Hareket Partisi Bolu İl Başkanı İlhan Durak, CHP Merkez İlçe Başkanı Çetin Uç, Milliyetçi Hareket Partisi Merkez İlçe Başkanı Hakan Aydın, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Murat Güler, AK Parti İl Başkan Vekili Cemil Akay, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nı okunmasıyla başlayan kongrede divan başkanlığını Bolu İl Genel Meclis Üyesi ve Gazeteci Erhan Beykoz yaptı. Tek liste ile seçime girilen kongrede dernek başkanlığına Emin Gürbüz seçildi.

“BU GÖREVİ YAPAN ARKADAŞLARIN BU YÖNETİMDE OLMASI GEREKİYOR”

Kongrede söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Özdemir, mesleği yapanların söz sahibi olması gerektiğini belirterek, “Yaklaşık 20 yıl ben bu meslekte evimi, ailemi geçindirdim. Gazetecilerin söz hakkının gazetecilerde olması gerekiyor. Ben şu an süresiz sarı basın kartı sahibi bir gazeteciyim fakat evime ekmeği bu yolla götürmüyorum. Bu sebeple benim oy hakkım var ama söz hakkımın olmaması gerektiğini düşünüyorum. Cemiyetle ilgili, gazetecilerle ilgili. O nedenle şu an gördüğüm arkadaşlarıma baktığımda, birçok arkadaşım evin ekmeği bu mesleği icra ederek götürüyorlar. Gelinen tabloda, bu mesleği icra etmeyen, evine ekmeği bu şekilde götürmeyen arkadaşlarımızın söz sahibi olduğu bir dönemi yaşamaya başlamıştık. Keşke böyle olmasaydı. O yüzden mutlaka ama mutlaka gerçek gazetecilerin, bu görevi yapan arkadaşların bu yönetimde olması gerekiyor. Fakat anladığım kadarıyla gelinen noktada bir ayrışma söz konusu oldu. Bu kongreyle de bunu görüyoruz” dedi.

“BU BENİM İÇİN DE SÜRPRİZ OLDU”

Bolu TSO Başkanı Alemdar, kongrede güzel bir enerji olduğunu belirterek, “Ben açıkçası, bu kongreyle ilgili böyle bir program bilgisi bana ulaştığında bu kadar coşkulu, bu kadar önemli, bu kadar güzel katılımlarla olacağını düşünmemiştim. Bu benim için de sürpriz oldu. Sizin için de çok ciddi bir enerji olduğunu düşünüyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte bu enerjini, özellikle Bolu özelinde sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER YERDE HER PLATFORMDA BİRBİRİMİZİ TUTALIM”

Boluluların birbirine destek olması gerektiğini işaret eden Federasyon Başkanı Çelen, “Bu arkadaşlarımız benim yaklaşık 9 yaşımdan beri haberlerimi yapıyor. Tabi 37 yıldır, dile kolay. Dolayısıyla böyle bir davete iki elimiz kanda da olsa gelmeye çalıştık. Çok teşekkür ediyorum. Bolu’muzu, memleketimizi her yerde inşallah iyi temsil ediyoruzdur. Dışarıdan bazı şeyler çok daha net görünüyor. Ben sadece şöyle söyleyebilirim ki eğer memleketliysek, Boluluysak her yerde her platformda birbirimizi tutalım” diye konuştu.

"BU KUTLU OLUŞUM SİZLERE HAYIRLI UĞURLU OLSUN"

Gazetecilerin desteğine değinen MHP İl Başkanı Durak, “9 aydır Bolu’da siyasi çalışmalarımızı Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı görevimi ifa ederken, buradaki bütün arkadaşlarım, gazetecilik mesleğini onurlu bir şekilde icra eden kıymetli sizler hep benim yanımda oldunuz. İnşallah bu kutlu oluşum, gazetecilik mesleğini icra eden gerçekten sahada çalışan sizlere hayırlı uğurlu olsun diyorum” kelimelerini kullandı.

“BİR YAZI YAZAN SİTE AÇIYOR”

CHP Merkez İlçe Başkanı Uç, herkesin haber sitesi açtığını belirterek, “Değerli gazeteci arkadaşlarım, yoldaşlarımız… Niye yoldaşlarımız çünkü biz her nerede olursak olalım, sizler yanımızda oldunuz. Yanımızda olmaya devam edeceksiniz. Bir yazı yazan site açıyor. Bizler için de siyasi parti temsilcileri için de bu gerçekten zor bir durum. İstedikleri konulara değinebiliyorlar… Tüzük bilmeden, yasa bilmeden, ellerinden geldiği kadar karalama, eleştirme yapabiliyorlar. Biz de bu konulardan dolayı çok mustaribiz. Kongrenizin Bolu’muza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“TRENİ RAYINA OTURTMANIN ZAMANI GELMİŞTİR”

Kongrede söz alan Bolu Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Çidem, Derneğin kuruluş amacını anlattı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yanlış bildiği için de bizleri yanlış değerlendirebilecek dostlarımız var. Burada da olabilir, dışarıda da olabilir. Şimdi biz neden ikinci bir dernek kurduk? Bunun anlatmak istiyorum. Daha önce bizim de üyesi olduğumuz Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin bir kongresi gerçekleştirildi. Kongrede 2 aday yarıştı. Mehmet Ali Atalay ve Mert Minisker. İkisi de çok sevdiğimiz, değer verdiğimiz, meslek olarak da kıdemli iki abimiz. Yalnız şöyle biz bu kongre sürecinde, Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin kaderini artık gazetecilerin belirlemesi gerektiğinin kararını vermiştik.

Biz kongre günü burada insanların yol paraları verilerek, meslek ile alakası olmayan kişilerin gelip oy kullandığını ve bizim Gazeteciler Cemiyeti’nin kaderini belirlediğine şahit olduk. Bizim burada hazmedemediğimiz şey başkanlığı ya da yönetimi kaybetmek değil. Bunu bizim yakın dostlarımız çok iyi biliyor. Burada bir karar verilmesi gerekiyor. Gazeteciler Cemiyeti’nin kaderini bu işi yapanlar mı belirleyecek yoksa artık büyük çoğunluğu dostlarımızdan oluşan bir hazirun mu belirleyecek? Bizim kabul etmediğimiz şey ve derneği kurmamızdaki en önemli amaç buydu.

Sıkıntıyı biz çekiyorsak, bu işin hem en güzel yanını hem en çileli yanını biz yaşıyorsak, bizim hakkımızda verilecek karar da bizim arkadaşlarımızın oylarından çıkması gerekiyor. Bugün bir milattır. Biz 7 arkadaşımız bu karar 6 ay önce verdik ve taşın altına elimizi soktuk. Zor bir iştir. Var olan bir şeye karşı yeni bir şey kuruyoruz. Biz bugün yaptığımızın doğru olduğunu yarın da haklı çıkacağımızı şu anki gördüm hazirunla anladım.

Arkadaşlar, yoldan çıkan treni yeniden rayına oturtmanın zamanı gelmiştir. Yeniden mesleğimizin saygınlığını kazandırmamız, merdiven altı gazeteciliğini bu kentten silmemiz için gazetecilerin söz sahibi olduğu bir cemiyet altında toplanmamız gerekiyor. Cebindeki parasıyla gazeteci olduğunu düşünenlerin artık içimizden kusulması şarttır. Bu söylediklerim arasında dostlarımız da olabilir. Yakın arkadaşlarımız da olabilir. Ama artık onların da dostluklarını göstermek için yapacakları bir şey var. Sadece kendi işlerini yapsınlar yeter.”

DERNEĞİN YÖNETİM KURULU LİSTESİ

Yönetim Asıl                                                                                   Yönetim Yedek

1-Mehmet Emin Gürbüz                                                             1-Mutlu Yuca

2-Faruk Çidem                                                                 2-Elif Erdoğan

3-Murat Küçük                                                                 3-Rahman Topcu

4-Hızır İlyas Yıldırım                                                                       4-Mustafa Cop

5-Zafer Göder                                                                 5-Fahri Gündüz

6-Enes Özkan                                                                                 6-İdris Ozan Albayrak
7-Mehmet Çığrılı                                                                            7-İsmail Kabasakal
8-Cahit Kutay Aykan                                                                    8-Mehmet Emin Demirel
9-Melih Mermer                                                                           9-Berfin Mutlu

Denetim Kurulu Asıl                                                     Denetim Kurulu Yedek

1-Osman Oğuzhan Yalınız                                                           1-Gökhan Yetkin

2-Hakan Aydın                                                                 2-Serap Çığrılı

3-Kasım Şahin                                                                  3-Zafer Sarı        

Üst Delege Kurulu

1-Mehmet Emin Gürbüz
2-Memet Ali Atalay
3-Hakan Aydın

Editör: Oğuzhan EKE