Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, piknik, anız ve çobanların ısınmak için yaktığı ateşlerin orman yangınlarına sebebiyet vermemesi için vatandaşları uyardı. Şentürk; “Orman yangınları veya yangınlar konusunda hassas davranmalıyız. Orman içlerinde ateş yakılmamasını rica ediyoruz. Özellikle piknik ateşi konusunda da hassasiyet bekliyoruz” dedi.

Haber: Aslı Akış

Ülkemizin ve ilimizin pek çok noktasında çıkan orman yangınları ile mücadele noktasında Bolu Valiliği de geçtiğimiz Temmuz ayında tedbirler aldı.  “Piknik ateşi, çoban ateşi, avcı ateşi vb. her türlü ateşin yakılması; mangal, semaver, piknik tüpü, barbekü vb. kullanarak ateşli veya ateşsiz piknik yapılması yasaktır” denildi.

Piknik yapacak alanların dışında, milli park ve tabiat parklarında piknik kuralları ile uyulması gereken yasaklara riayet edilmesi özellikle istendi.

Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk’te bir kez daha hem havaların ısınması ile birlikte artan orman yangınlarına karşı hem de insan kaynaklı çıkabilecek orman yangınları riskine dair çağrıda bulundu.

“ORMAN İÇLERİNDE ATEŞ YAKILMAMASINI RİCA EDİYORUZ”

Ormanların korunması konusunda duyarlı olunması çağrısında bulunan Mahmut Şentürk; “Yangınlar, orman ekosisteminin belirli parçalarında hasara neden oluyor. Onun için bizler vatandaş olarak orman yangınları veya yangınlar konusunda hassas davranmalıyız. Özellikle de hava koşullarının ekstrem olduğu durumlarda, rüzgarlı havalarda, vatandaşlarımızın hasat dönemlerinde anızın yanı sıra bahçe temizliği için ateş yakmamasını özellikle istirham ediyoruz. Bunun yanı sıra zaman zaman çobanlarımız da ısınmak maksadıyla geceleri ateş yakabiliyor. Onların da orman içlerinde ateş yakmamasını rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

EYLÜL SONUNA KADAR YASAK

Belirlenen yerlerde piknik yapılmasını tavsiye eden Şentürk; “İlimizde de ruhsal ve bedensel sağlığı için piknik yapma ihtiyaçları oluyor. Yalnız ormanı yakarak piknik yapmak olmaz. Bizde bu yangınların riskini en aza indirmek amacıyla dönem dönem ormanlar girişleri yasaklıyoruz. Sayın valimizin de talimatları ile Eylül sonuna kadar ormanlara girişler yasak. Biz vatandaşlarımıza, ilimizde gelen ziyaretçilerimize özellikle belirtilen orman parklarında piknik yapmalarını istiyoruz.” İfadelerini kullandı

“AĞUSTOS-EYLÜL AYLARI ÇOK RİSKLİ”

Mahmut Şentürk,  Ağustos-Eylül dönemlerine dikkat çekerek orman yangınların da mücadelenin öneminden bahsetti. Şentürk; “Geçtiğimiz yıl ve ya daha önceki yılların verilerine baktığımızda özellikle ağustos-eylül ayları çok riskli. Bu dönemlerde haliyle pikniklerini bu söylenilen yerlerde yapmalarını rica ediyoruz.  Piknik ateşi konusunda da hassasiyet bekliyoruz. Orman yangınları ile mücadele etmek zor. Orman yangınlarına müdahale ederken her bir dakikanın, kişinin, aracın önemli olduğunu bunun mücadele etkin olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ