(EBRU BUKET EKE) - Mevsimin en sevilen meyvelerinden biri… Faydası saymakla bitmiyor. Bolulular da yemeye doymuyor.

Muşmula, döngel, beş bıyık, ezgil… Her yörede adı değişse de faydası her yerde aynı.  Yeşil iken tüketilmeyen muşmulanın, kahverengiye döndüğünde tüketilmesi öneriliyor. Biraz tatlı biraz ekşi tadıyla tam bir şifa kaynağı. Kilosu ise 25 ile 35 lira arası değişiyor.

Vitamin açısından oldukça yoğun olan muşmula meyvesi tam bir şifa kaynağı.
Uzmanlara göre; içerdiği kalsiyum ile kemikleri güçlendiriyor. Böbrek ve safra taşının atılmasına yardımcı olurken, yüksek miktardaki sıvı oranıyla da vücuttaki su eksikliğini gideriyor. Vücutta oluşan iltihabı söküp atarken hem kan dolaşımını düzenliyor hem de kandaki oksijeni artırarak daha sağlıklı bir vücuda kavuşmanızı sağlıyor. C vitamini bakımından zengin oluşuyla bağışıklık sistemini destekliyor. Vücutta yağ birikimini azaltarak damar iç çeperinde yağlanmanın azalmasına ve damar sertleşmesinin önüne geçilmesine destek oluyor. En önemli faydalarından biri de anemi problemine karşı destekleyici unsur oluşturması.

Muşmulanın kendisinin yanı sıra çekirdeğini ve yaprağını da kaynatıp içmeyi tercih edenler oluyor. 

Ayrıca sirkesi, marmelatı ve reçeli de yapılıyor.

“YUMUŞAMASINI BEKLEMEK GEREKİR”

Sebenli pazar esnafı Harun Eke, muşmula hakkında bilgi verdi; “Muşmula, döngel… Bazı yörelerde beş bıyık da dendiği oluyor. Seçmek için özel bir yöntemi yok. Dalından toplandığı gibi depolanıyor. Zaman içinde kendiliğinden olgunlaşıyor. Genelde yumuşak yenir, sert yenmez. Özel bir yeme yöntemi yok, sadece yumuşamasını beklemek gerekir. Genelde kapalı poşet içinde, bazen de içine bir elma koyarak veya yaprağıyla muhafaza ederek saklamak gerekiyor. Tepsiye serildiği zaman kuruma yapabilir. En güzeli normal, serin veya ılık bir ortamda poşet içinde muhafaza etmek.”

Editör: Ebru Buket EKE