(HABER: EBRU BUKET EKE- OĞUZHAN EKE) - Turuncu rengiyle görsel şölen sunan, tadıyla damakları şenlendiren Trabzon (Cennet) Hurmasını Bolu Pazarında bol bol görüyoruz. Vitamin, mineral zenginliği ve antioksidan özelliği sayesinde çokça tercih ediliyor.

Tupturuncu rengi, lezzeti ve sağlıklı olmasıyla kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri Trabzon hurması

Kimi yörelerde Cennet Hurması, kocayemiş, kara hurma olarak da adlandırılıyor. Özellikleri sayesinde “Cennet Hurması” isminin hakkını veriyor. A, B ,C ile E vitamini, mineraller ve lif açısından oldukça zengin olan Trabzon Hurması, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, antioksidan özelliği sayesinde hücre hasarını azaltıyor, sindirim sitemini düzenliyor, kolesterolü düşürüyor, göz sağlığını koruyor, kemikleri güçlendiriyor ve cilt sağlığını destekliyor.

Cennet Hurmasının kilo fiyatı ise 25 liradan başlıyor 50 liraya kadar yükseliyor.

Tazesinin yanısıra kurusu da çok seviliyor. Kuru hali, çay ve kahvelerin yanında ikramlık olarak ya da kek, salatalarda dahi tatlandırıcı olarak kullanılabiliyor. Haliyle hurmanın nasıl yendiği, nasıl seçildiği, nasıl kurutulduğu da merak konusu oluyor. Bunun üzerine Bolu Pazarı esnafları da Trabzon Hurmasına dair bilgi verdi.

“BÜTÜN DERTLERE DEVADIR”

Pazarda satış yapan aslen Trabzonlu olan Yakup Abdioğlu, “Trabzon hurmasını gerçek Trabzonludan öğreneceksin. Trabzon hurmasının tazeliği, güzelliği, tadı ve lezzeti öncelikle Trabzonluların sıcakkanlı oluşundandır. Trabzon hurması bütün dertlere devadır. Her yörede olur, Ege’de, Akdeniz’de… Ama Trabzon hurması kadar lezzetli olmaz. Patent almıştır, dünya üzerinde bir numaradır. Bu hurmadan bir tane yediğin zaman beş tanesine eşittir. Karadeniz ikliminden kaynaklıdır bu da. Şeker hastası dahi olsa yiyebilir çünkü vücuda zarar vermez. Meyvenin iyisi de insanın iyisi gibidir; dışına baktığın zaman güzel görünüyorsa, orta boyluysa iyidir. Çok sararmışsa olgun olur. Olgun olması tatlı olması demektir. Ham olursa biraz daha bekletirsiniz, durdukça olgunlaşır. Buzdolabına konmamalı, evde balkon gibi yerlere koyarak güneş görmesi sağlanmalı. Herkese yemesini tavsiye ediyorum, zararı yok yararı vardır. Fazla kurutmak istiyorsanız ham olarak bir saklama poşetine koyup buzdolabına veya dondurucuya kaldırabilirsiniz.”

HERKESE ÇİKOLATA HURMA TATTIRDI

Pazar esnafı Durmuş Dönmez, tezgahın önünden geçen herkese çikolata hurma tattırarak bilgi verdi;

“Hurma sezonumuz başladı. Yaş ve çikolata hurmalarımız var. Çikolata hurma sert yenir, elma gibi. Çikolata hurmanın alt kısmı kara olur. Her sert hurma çikolata değildir bu arada. Bu hurma kesinlikle dilini vurmaz. Fiyatı da 25 lira.”

Editör: Ebru Buket EKE