Bolu Valisi Erkan Kılıç, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin Bolu ve tüm Türkiye'nin depreme hazır olması gerektiğini gerçeğini bir kez daha öne çıkardığını vurgulayarak bina sağlamlığına dikkat çekti.

6 Şubat 2023'te K.Maraş merkezli depremlerin ardından Bolu'da Valiliğinin teşvikleriyle başlatılan çalışma neticesinde, olası afetlerle mücadelede güçlü bir arama kurtarma birliği için ilimiz genelinde 22 Arama Kurtarma Derneği kurulduğunu ve eğitim çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Haber: Aslı Akış

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6’lık ve yıkıcı etkisi nedeniyle dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak gösterilen depremlerin ardından Türkiye gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi.

Depremlerde arama kurtarma ekiplerinin sayısının ve gönüllü sayılarının artması da ekiplerin hazırlıklarını yapmalarını sağladı. Arama kurtarma ekiplerinin akredite edilmesi ve eğitimlerin verilmesi noktasında ise Bolu hazırlıklarını yaptı, girişimlerde bulundu.

Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Devlet, valilik olarak çalışıyoruz. Elimizdeki imkânları bu yöne sevk etmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşları bizlere destek oluyor. Ama hep diyoruz arama – kurtarma, takım önemli” dedi.

“DEPREME DAYANIKLI MI DEĞİL Mİ?”

Deprem gerçeğini göz önünde tutarak başta sağlam binalar yapılması gerektiğini her fırsatta yineleyen Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Bununla ilgili başta yerel yönetimler olmak üzere üstüne düşen görevleri gerçekleştirmesi gerekiyor. Vatandaşlarımıza da hep söylüyoruz, ‘depreme dayanıklı mı değil mi?’ diye kendi binalarını kontrol ettirin. Eğer dayanıklı değilse onu güçlendirme noktasında veya yeniden yapım noktasında çalışma içerisine girmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SAĞLAM BİNA YAPILIRSA CAN KAYBI YAŞANMIYOR”

Vali Kılıç, özellikle 1999 yılından önce yapılmış binaların kontrol edilmesini belirterek; “Depremde insanların hayatta kalması önemli bunu da yolu belli. En son depremlerde gördük ne kadar sağlam bina yapılırsa can kaybı yaşanmıyor. Toplu Konut İdaresinin yaptığı binalarda yıkım olmadı, can kaybı yaşanmadı. Demek ki binalar güzel yapıldığı zaman, depremin olumsuz etkileri de minimum seviyeye indiriyor. Bu konuda da bizler, yerel yönetimler bütün vatandaşlarımız, özellikle 99 yılından önce yapılmış olan binaları kontrol ettirsinler. Dayanıklı mı değil mi, mutlaka bunların yenilenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DEPREM KENDİNİ HATIRLATIYOR”

Yerel yönetimlere büyük görevler düştüğüne de işarete den Vali Kılıç “Binalar önemli, yerel yönetimler bu konuda taşın altına ellerini koyması çalışma yürütmeleri gerekiyor. Bizim yaptığımız hatalarımızdan birisi unutuyoruz ama deprem bir şekilde kendini hatırlatıyor. Dolayısıyla bu konuda hep uyanık, hazır olmamız gerekir. Binaları mutlaka depremde insanların hayatta kalabilecekleri hale sokmamız gerekiyor. Dere kenarına ev yapılmasın diyoruz hep, maalesef yapılmış. Tahliye etmeye çalışıyoruz. Tahliye olmuyorlar. Bu konuda hep beraber bir duyarlılık içerisine girmemiz gerekiyor” dedi.

Editör: Oğuzhan EKE