(Haber: Oğuzhan EKE) – Bolu’da 12 Kasım 1999 Depreminin 24'üncü yılında anma töreni gerçekleştirildi. Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Mikro bölgeleme zemin çalışmalarının bir an önce bütün ilimizde, aslında Türkiye’de bunun yapılması gerekiyor” dedi.

fot galeri gif

Merkez üssü Düzce olan ve Bolu Merkezde 48 kişinin ölmesine ve 354 kişinin yaralanmasına neden olan 12 Kasım 1999 depremini 24’üncü yıl dönümünde Bolu’da anma programı düzenlendi. Kent Meydanı’ndaki programa Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Avcı, kurum müdürleri, CHP Bolu İl Başkanı Tahsin Mert Karagöz, MHP Bolu İl Başkanı İlhan Durak, kurum müdürleri ve arama kurtarma derneklerinin temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için Kur-an’ı Kerim okunarak, dua edildi.

“18 ADET ARAMA – KURTARMA DERNEĞİ DAHA KURULMUŞTUR”

Açılış konuşmasını yapan AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, “2020 yılı itibariyle 4 tane arama-kurtarma derneğimiz bulunmaktaydı. Sayın Valimizin himayelerinde 18 adet arama – kurtarma derneği daha kurulmuştur. Bu 18 arama – kurtarma derneğimizden 8 adet arama – kurtarma derneğine Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden ve AFAD başkanlığından hibe desteklerle malzeme temini yapılmıştır. Bu sayede müdahale kapsamında ilimizde büyük çapta müdahale genişletmesi yapılmıştır” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞVURULAR YÜZDE 80 ORANINDA AZALDI”

Belediye Başkan Yardımcısı Özdemir, kentsel dönüşümde yeni muafiyetlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Yeni yapılar, modern şehir açısından çok önemli. Fakat eski yapılarımız kaldı. Kentsel Dönüşüm hızlı bir şekilde uygulandı daha sonra belli muafiyetlerin geri alınmasıyla birlikte Bolu’da da kentsel dönüşüme başvurular ciddi anlamda, yüzde 80 oranında azaldı. 6 Şubat depremlerinin ardından tekrardan kentsel dönüşümle ilgili Devlet’imizin uygulamaya koyduğu çeşitli muafiyetlerle birlikte, yeniden kentsel dönüşüm hızlandı ama bu yeterli oranda değil. Biz 99 öncesinden yüzde 20 oranında kalan yapılarımızın yenilenmesi, daha güvenilir hale gelmesi için kentsel dönüşüm yasasının, belirli muafiyetlerin bir an önce arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Meclise de zannedersem böyle bir yetki gelecek. Bununla birlikte 99 öncesindeki yapılarımızı da tekrardan hem belediyelerle hem devletimizle birlikte yenileriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“MİKRO BÖLGELEME YAPILMASI SON DERECE ÖNEMLİ”

Kılıç, kentte mikro bölgeleme yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Diğer bir konu da özellikle yerel yönetimlerin yapması gereken mikro bölgeleme zemin çalışmalarının bir an önce bütün ilimizde, aslında Türkiye’de bunun yapılması gerekiyor. Mikro bölgeleme zemin etüdü, bir yerdeki afet riskleri nelerdir, bunlarla ilgili çalışmaların yapılması ve imarla ilgili olarak planlama çalışmaların olması, yer verilmesi. Herhangi bir yerde risk var mı, nasıl bir bina yapılması gerekiyor bu noktada mikro bölgeleme son derece önemli. Burada da tüm ilimizde ve ülkemizde yapılması son derece önemli” diye konuştu.

“ESKİ YAPILARI MUTLAKA GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”

Vali Kılıç, vatandaşların eski binaları yenilemek konusunda birlikte çalışabileceğini işarete ederek, “Eski yapıları mutlaka gözden geçirmemiz gerekiyor.  Belediyelerin yanında, o binalarda oturan vatandaşların bir araya gelip, mutlaka ‘Bu bina eski tarihli, bunu bizim yenilememiz gerekiyor’ diye kendi aralarında karar alıp, bu binaları yenileyebilirler. Çünkü bizim Bolu’da riskli olarak gördüğümüz binalar 99 öncesinde yapılan ve güçlendirilmeyen binalar. Bununla ilgili çalışmaları mutlaka ortaya koymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tören alanına afet bölgerinde kaydedilen arama - kurtarma çalışmalarının yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı. Konuşmaların akabinde, protokol üyeleri stantları gezdi. Gezi sırasında, Müdür Çavuş, stant açan arama kurtarma dernekleri ve ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

Editör: Oğuzhan EKE