Bolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, Bolu’da 3 şap vakasının görüldüğünü belirterek, “Üreticilerimize karantina tedbirlerine uymalarını, hasta hayvanlarını mutlaka karantinada tutmalarını, hastalık olmayan bölgelere hasta hayvanları, çayır meralar dâhil, sokmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Şap hastalığı nedeniyle Bolu ve çevresindeki illerde, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla karantina tedbirleri uygulanıyor. Bolu’da oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek için hayvan satış pazarı kapatıldı. Bolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok da Bolu’daki son durma dair bilgi verdi.

“3 TANE RESMİ ÇIKIŞIMIZ VAR”

Ok, resmi olarak 3 vakanın tespit edildiğini belirterek, “Bildiğim kadarıyla Bolu ilinde 1 tane resmi çıkış vakamız var. 3 tane olmuş, 3 tane resmi çıkışımız var. Bilindiği üzere en son çıkan dönemdeki şap etkeni de SAT-2. Bu konuyla ilgili Tarım Bakanlığı gerekli aşılama işlemlerini yaptı. Çift doz SAT-2 aşısı yapıldı Bolu genelinde” dedi.

Hastalığa karşı önerilerde bulunan Ok, “Bunun dışında çıkacak olan hastalıklarla ilgili sadece üreticilerimize karantina tedbirlerine uymalarını, yayladan gelirken köye gitmeden önce hasta hayvanlarını mutlaka karantinada tutmalarını, hastalık olmayan bölgelere hasta hayvanları, çayır meralar dâhil, sokmamalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde yayılımı önleriz. Çünkü etken bir virüstür. Bu konuyla ilgili herhangi bir tedavi yoktur. Sadece destekleyici tedavi yapılabiliyor.  O yüzden önemli olan koruyucu hekimlik, hastalığa yakalatmamak hayvanlarımızı. Bu konuyla ilgili temastan kaçınırsak, en kısa sürede rahatça atlatacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Oğuzhan EKE