(Haber: Oğuzhan Eke) -  Bolu’da yapılan antibiyotik kullanımı araştırmasında, vatandaşların antibiyotik olarak kullandığı ilaçların büyük çoğunluğunun antibiyotik olmadığı tespit edildi. Ayrıca, bazı vatandaşların, yarıda bırakılan antibiyotiği tekrar kullanılmak üzere sakladığı belirlendi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı akademisyenleri; Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Öğr. Gör. Dr. Seher Zengin, Dr. Öğr. Üyesi Songül Çağlar tarafından, “Toplumda Antibiyotik Kullanımı: Bolu İlinden Bir Kesit” isimli çalışmayı yaptı. Çalışma kapsamında Bolu’da antibiyotik kullanım alışkanlıkları incelendi. Sonuçlar bilimsel araştırma makalesi olarak yayımlandı.

Araştırmaya, Bolu’nun farklı mahallelerinden toplamda 537 kişi katıldı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 55,7’sinin son 1 yıl içinde antibiyotik tükettiği tespit edildi.

Katılımcıların yüzde 71’inin antibiyotik kullanım süre ve kurallarına uyduğu belirlendi. Yüzde 78,2’sinin ise antibiyotik tedavisini yarıda bıraktığı ifade edildi. Tedavi bırakma sebepleri arasında yüzde 67,4 ile iyileşme, yüzde 15,2 yan etki görüşmesi, yüzde 12,1 iyileşememe gibi durumlar yer aldı. Ayrıca ilaç kullanmayı sevmeme, üşengeçlik gibi durumların da tedavinin bırakılmasında etken olduğu görüldü.

Katılımcıların yarıda bıraktıkları antibiyotiklere ilişkin, yüzde 46,5’inin antibiyotiği çöpe attığı, yüzde 39,7’sinin daha sonra tekrar kullanmak için sakladığı, yüzde 8,9’nun ise Aile Sağlığı Merkezlerine geri verdiği belirlendi.

ANTİBİYOTİK DİYE BAŞKA İLAÇLAR SAKLANIYOR

Araştırmada, katılımcılardan evde antibiyotik diye tuttukları ilaçları göstermeleri istendi. Gösterilen ilaçların yüzde 62.8’nin soğuk algınlığı, ağrı kesici, ateş düşürücü olduğu belirlendi. Gösterilen ilaçların sadece yüzde 37,2’sinin antibiyotik olduğu ve kullanıcıların bu ilaçları bildiği ifade edildi.

KADINLAR DAHA FAZLA KULLANDI

Son 1 yıl içerisinde kadınların, erkeklere göre daha fazla antibiyotik kullandığı tespit edildi. Memurlar ise diğer meslek gruplarına göre daha fazla antibiyotik kullanıyor.

Araştırmada, antibiyotik kullanımının tavsiyesine ilişkin de, “Bireylerin akılcı antibiyotik kullanabilmeleri için ilacın kullanımı hakkında doktorundan, eczacıdan ve diğer sağlık çalışanlarından bilgi ve yönlendirme almaları gereklidir. Çalışma sonuçlarına göre, katılımcıların neredeyse tamamına yakınının çevresindekilere antibiyotik kullanımı önermedikleri ve çevredekilerin önerisi ile antibiyotik kullanmadığı görülmektedir” denildi.

Editör: Oğuzhan EKE