(Haber: Oğuzhan EKE) - Bolu’da, çevreyi kasten kirlettiği tespit edilen firmalar için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Avukat Emirhan Yaman, firmaların alabileceği cezalara ilişkin, “Firmalar hakkında müsadere veya faaliyet izninin iptali gibi sonuçlar doğurur” dedi.

Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından il genelinde çevre kirliğine karşı denetimler gerçekleştirildi. Ekiplerin denetimleri kapsamında Büyüksu Deresi ve Gerede Çayı’nı kirlettiği tespit edilen firma ve kurumlara para ve faaliyet durdurma cezası uygulandı. Bolu Belediyesine, Büyüksu Deresine atık suyu arıtmadan deşarj ettiği için 1 milyon 161 bin 568 TL para cezası, 3 beyaz et firmasına toplamda 10 milyon liranın üzerinde, 16 işletmeye 12 milyon liranın üzerinde para cezası uygulandı. Gerede’de ise 60 deri işletmesi ve 1 kemik unu üretim tesisine faaliyetlerini durdurma cezası verildi. Bakanlık tarafından çevreyi kirleten firma, tesis ve kurumlar hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bolu’da, ceza hukuku alanında çalışan Avukat Emirhan Yaman, çevreyi kasten kirlettikleri için, haklarında suç duyurusunda bulunulan firmaların alabileceği cezalar hakkında bilgi verdi.

“TÜRK CEZA KANUNUNU 181’NCİ MADDESİNDE HÜKME BAĞLANMIŞ”

Avukat Emirhan Yaman, çevrenin kasten kirletilmesi suçunun “TCK 181” kapsamında olduğunu belirterek, “Çevrenin kasten kirletilmesi suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununu 181’nci maddesinde hükme bağlanmış. Bunu da şahsi olarak kirletenler ve tüzel kişiler olarak da bir ayrım yapılmış. Firmaların zaten şahsi sorumluluğuna gidilemeyeceği için sadece onlar hakkında özel güvenlik tedbirleri uygulanır” dedi.

“MÜSADERE VEYA FAALİYET İZNİNİN İPTALİ”

Avukat Yaman, kanun maddesinin, faaliyet iptali hükmü ve müsadere uygulamasına izin verdiğini aktararak, “Bakanlık bunu ilk tespit ettiği zaman öncelikle idari yaptırımlarla firmanın üzerine gidecektir. Akabinde Bakanlık, Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusu gerçekleştirir ve bu kapsamda yargılanmalarını sağlar. Ama dediğim gibi şahsi sorumluluğuna gidilemeyeceği için firmalar hakkında müsadere veya faaliyet izninin iptali gibi sonuçlar doğurur” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL GÜVENLİK TEDBİRLERİ UYGULANIR”

Cezanın uygulanması için canlı zehirlenmesinin beklenmeyeceğini aktaran Yaman, “Canlı zehirlenmesi gerekmez, bunu Bakanlık tespit ettiği zaman herhangi bir sonuç doğurmuş, doğurmamış onun ayrımını yapmaz. Kesinlikle öncelikle idari para cezasıyla tüzel kişilikler karşı karşıya kalır. Bunun akabinde de savcılığa suç duyurusuyla tüzel kişiliklere özel güvenlik tedbirleri uygulanır” diye konuştu.

“ÖNCE İTİRAZIN SONUCUNU BEKLENMESİ GEREKİR”

Bolu Belediyesi için sürecin aynı olmayacağını dile getiren Yaman, “Bolu Belediyesi için aynı hükümlülükler birebir geçerli olmaz. Ona zaten net bir cevap verebilmemiz için önce, zaten Bolu Belediyesi buna itiraz edecektir. Önce itirazın sonucunu beklenmesi gerekir. Sonra ilgililer hakkında soruşturma devam eder” şeklinde konuştu.

“YUVA KÖYÜ’NDE BİR ZEHİRLENME YAŞANDI”

Yaman, Yuva Köyü olayı sonrası denetimlerin sıklaştığını da belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorsunuz geçen yıllarda Bolu’nun Yuva Köyü’nde bir zehirlenme yaşandı. Çok kişinin mağduriyeti, hatta ölüme sebep verdi. Bunun da hâlihazırda yargılama süreci devam ediyor. Bakanlık bu sebeple aynı vakaların yaşanmaması ve daha kötü sonuçların doğmaması adına denetimlerini arttırdı.”

Muhabir: Oğuzhan Eke