Türkiye’nin tarım üretimi 2025 yılında yaşanan zirai don olayı nedeniyle büyük zarar görmüştü. Bolu İl Tarım verilerine göre 2025 yılı meyve üretiminde don olaylarının etkisi net şekilde ortaya çıktı. Birçok üründe üretim tamamen dururken, bazı ürünler ise sınırlı etkilenerek üretimini korudu.
Hangi ürünlerde üretim tamamen durdu?
Müdürlüğün açıkladığı verilere göre bazı ürünlerde don nedeniyle üretim gerçekleşmedi. Normal şartlardan 11 bin 380 ton elma, 1027 ton ceviz, 733 ton kiraz ve 140 ton şeftali üretimi beklenirken; bu ürünlerde yüzde 100 üretim kaybı yaşandı. Hiç ürün alınamadı.
Fındıkta büyük düşüş
Fındık üretimi de ciddi şekilde etkilendi. Normal üretimi 2 bin 750 ton olarak beklenen fındıkta gerçekleşen üretim 580 tonda kaldı. Yaklaşık yüzde 79 civarında kayıp yaşandı.
Hangi ürünler üretimini korudu?
Don olaylarına rağmen bazı ürünlerde üretim devam etti. 875 ton üzüm ve 130 ton çilek verimi elde edildi. Bu ürünlerde kayıp yaşanmadı. Beklenen üretim elde edildi.





