Bolu’da, 220 gram ekmeğin 1 Ağustos itibariyle 7 lira 50 kuruştan satılması bekleniyor. Bolu Lokantacılar Aşçılar Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Abak, “İki ay sonra 7 buçuk liraya geçiş yaptık. Fırıncı esnafımla konuşuyorum, ‘Ben kapatacağım artık, dayanamıyorum’ diyor” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Lokantacılar Aşçılar Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Abak, 1 Ağustos itibariyle Bolu’da ekmeğin 7 lira 50 kuruştan satılması için Bolu Valiliğine başvurunun yapıldığını duyurdu. Zamma ilişkin konuşan Abak, fırıncı esnafının zor durumda olduğunu belirtti.

Esnafın tüm girdilerine zam geldiğinin altını çizen Abak, “Biz bu seçimden sonra bir geçiş dönemi olur. İnşallah dedik fiyatlar düşer, her şey tam yerine oturur demiştik ama maalesef oturmadı.  Gün geçtikçe her şeye zam gelmeye başladı. Daha yeni doğalgazın ÖTV’sine yüzde 240 zam geldi. Araç vergilerimize yüzde 100 zam geldi, bir defaya mahsus olmak üzere ama. Vergilerde çok artış oldu. Asgari ücretlerimiz 8 bin liraydı, 11 bin liraya çıktı. Bu da işletmelere adam başı 5 bin lira daha fazla maliyet anlamına geliyor. Kullandığımız ürünlerin hepsine zam geldi” dedi.

“220 GRAMI 7 BUÇUK LİRA”

Esnafın, fiyatın arttırılmaması için 2 ay boyunca direndiğine işaret eden Abak, “Hal böyleyken bizim aynı fiyatta durmamız beklenemez. Fırıncı zaten zor durumdaydı. Güncel fiyatlara baktığımızda Türkiye’de ekmeğin şu andaki satış fiyatının 10 lira olmasını talep ediyor fırıncılarımız. Kurtaramadıklarını söylüyorlar.  Biz zam yapmamak için direndik, fırıncılarımız sağ olsunlar şimdiye kadar hep idare ettiler. İçeriye girdikleri halde idare ettiler. Ama dayanacak gücümüz kalmadı artık. Mecburen zam talebinde bulunduk. Bunu da güncel fiyatlarda, Türkiye geneline baktığımızda, bütün illerde şu anda 7 buçuk lira. Fiyat geçişi iki ay önce başladı. Biz iki ay sonra 7 buçuk liraya geçiş yaptık. 220 gramı 7 buçuk lira” ifadelerini kullandı.

“75 BİN LİRAYA KADAR KİRASI ÇIKACAK”

Abak, fırıncının sorunlarına değinerek, “Fırıncı esnafımız yarının göremez duruma düştü. Çünkü bugün 560 liraya aldığı unun yarın 750 lira olmayacağını kimse garanti edemiyor. Yani ne olacak bilmiyor. Yarın nelere zam gelecek bilmiyoruz. Vergilerimiz geldi. Kiralarda yüzde 25 zam yapılıyor, evlerde. Ama dükkanlara geldiğinde ÜFE – TÜFE kullanmaya kalkıyorlar, bu da yüzde 60’a tekamül ediyor. Yani bugün 50 bin lira kira ödeyen bir işletmemiz bizim, 75 bin liraya kadar kirası çıkacak ya da 80 bin liraya. Kiralar çok zorlamaya başladı” diye konuştu.

“YARINI EMİN OLUN BİZ DE GÖREMİYORUZ”

Abak, esnafın işletmesini kapatmayı düşündüğünü belirterek, “Fırıncı esnafımla konuşuyorum, ‘Ben kapatacağım artık, dayanamıyorum’ diyor. Ama içeride çalışan işçisinin tazminatını ödeyecek durumda olmadığı için ‘mecburen işletmeme devam ediyorum’ diyor. Yani sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. İnşallah iyi olacak. İyi olmasını temenni ediyoruz. Yarını emin olun biz de göremiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE